Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος παράστασης
Χώροι
Οπερα

Powder her face

«Powder her face», Τόμας Άντες, Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ, Αλέξανδρος Ευκλείδης
© Ανδρέας Σιμόπουλος

Τολμηρή, προκλητική και αιχμηρή, η σπουδαία σύγχρονη όπερα Powder her face (1995) του «τρομερού παιδιού» της βρετανικής μουσικής Τόμας Άντες έρχεται να σκανδαλίσει το κοινό στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση.

Σύνοψη

ΣΚΗΝΗ 1η – 1990
Η Δούκισσα πιάνει ξαφνικά μια Υπηρέτρια και έναν Ηλεκτρολόγο επ’ αυτοφώρω να την κοροϊδεύουν στη σουίτα της στον υψηλότερο όροφο ενός κορυφαίου ξενοδοχείου στο Ουέστ Εντ του Λονδίνου. Εξαιτίας της απροσεξίας τους, το παλτό της Εξοχότητάς Της λερώνεται. Καθώς αλλάζει, και οι τρεις εκφράζουν τον ομόφωνο θαυμασμό τους για τα ρούχα και το άρωμα της Εξοχότητάς Της, και διαφορετικές γνώμες για τις συνθήκες της ζωής της. Ακολουθεί η είσοδος ενός ατόμου.

ΣΚΗΝΗ 2η – 1934
Σε ένα μεγάλο σπίτι στην εξοχή αναμένεται ο Δούκας. Η Κυρία Φρήλινγκ. πρώην «Πρωτοεμφανιζόμενη της χρονιάς», τον περιμένει με ανυπομονησία ενόσω μια Έμπιστη Φίλη της και κάποιος Λιμοκοντόρος συζητούν για το διαζύγιό της. Ένα ακόμα θέμα συζήτησης είναι οι πρόσφατες εξωσυζυγικές σχέσεις της Εξοχότητάς Της. Ακούγεται ένα τραγούδι και καταφθάνει η Εξοχότητά Του.

ΣΚΗΝΗ 3η – 1936
Το πολυσυζητημένο ενδιαφέρον για τον γάμο της Κυρίας Φρήλινγκ με την Εξοχότητά Του, δεν επηρεάζεται επ’ ουδενί από την προσωπική της κατάσταση ως διάσημης διαζευγμένης, και δίνεται μια μεγαλοπρεπής δεξίωση. Στο παρασκήνιο, μια προνοητική Σερβιτόρα ετοιμάζει περίτεχνα πιάτα.

ΣΚΗΝΗ 4η – 1953
Σε μια από τις συχνές επισκέψεις της στην πρωτεύουσα, η Εξοχότητά Της χαλαρώνει στο δωμάτιό της σε ένα από τα εξέχοντα ξενοδοχεία του Λονδίνου. Καλεί την Υπηρεσία Δωματίου και δίνει στον Σερβιτόρο το φιλικό καλωσόρισμα που την έχει καταστήσει τόσο δημοφιλή στο προσωπικό.

ΣΚΗΝΗ 5η – 1953
Στο μεταξύ, μετά την επιστροφή του από ένα πάρτι, η Εξοχότητά Του ψυχαγωγεί μια φιλενάδα του στο σπίτι. Συζητούν για την Εξοχότητά Της αποκαλύπτοντας πληροφορίες.

ΣΚΗΝΗ 6η – 1955
Καθώς η δίκη για το ιστορικό διαζύγιο πλησιάζει στο τέλος της και αναμένονται οι καταληκτικές παρατηρήσεις του Δικαστή, χασομέρηδες περίεργοι συζητούν τις αισθησιακές πλευρές της υπόθεσης, που τους προσέλκυσαν το ενδιαφέρον. Εκδίδεται η απόφαση και η Εξοχότητά Της αντιδρά.

ΣΚΗΝΗ 7η – 1970
Η Εξοχότητά Της παραχωρεί μια συνέντευξη στο υπέροχο δωμάτιό της στο ξενοδοχείο. Προσφέρει διαφωτιστικές γνώσεις από την εμπειρία της σε θέματα υγείας, ομορφιάς, ψυχαγωγίας, τα γυναικεία καπέλα και την αγγλική κοινωνία.

ΣΚΗΝΗ 8η – 1990
Η Εξοχότητά Της δέχεται δύο επισκέψεις από τον Διευθυντή του εκλεκτού ξενοδοχείου του Λονδίνου που ήταν το σπίτι της για περισσότερο από μια δεκαετία. Οριστικοποιούν τις λεπτομέρειες της επικείμενης αναχώρησής της και στο μεσοδιάστημα εκείνη συλλογίζεται. Αδειάζει τη σουίτα, η οποία στη συνέχεια ετοιμάζεται για τον επόμενο ένοικο.

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αλέξανδρος Ευκλείδης
  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Τζαστίν Βιάνι, Χρύσα Μαλιαμάνη, Χρήστος Κεχρής, Γιάννης Γιαννίσης. Με το Ergon Ensemble

ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΑΙ

Καλλιθεα Εθνική Λυρική Σκηνή
Λεωφόρος Συγγρού 364

213 0885700

http://www.nationalopera.gr/

«Powder her face», Τόμας Άντες, Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ, Αλέξανδρος Ευκλείδης
Powder her face
από 25/10/2019 έως 09/11/2019

κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 20:30

από 27/10/2019 έως 09/11/2019

κάθε Κυριακή 19:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

€15-20 (κανονικό), 10 (Φοιτητικό)