Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος παράστασης
Χώροι
Οπερα

Σιμόν Μποκκανέγκρα

Σιμόν Μποκκανέγκρα του Τζουζέππε Βέρντι, Εθνική Λυρική Σκηνή © Barda

Η υπόθεση εκτυλίσσεται στη Γένοβα του 14ου αιώνα και αφορά την άνοδο στην εξουσία και τη δολοφονία ενός ιστορικού προσώπου, του κουρσάρου Σιμόν Μποκκανέγκρα. Παράλληλα προς την πολιτική ιστορία εκτυλίσσεται αυτή της χαμένης κόρης του Μποκκανέγκρα, η οποία δίνει αφορμή για πολιτικές συγκρούσεις.

Σύνοψη του πρωτοτύπου

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΗ: Στις αρχές του 14ου αιώνα η πόλη-κράτος της Γένοβας διοικείται από τους αντιπροσώπους δύο έντονα αντιμαχόμενων ομάδων, των πατρικίων και των πληβείων. Ο Φιέσκο ανήκει στους πατρικίους, ο Πάολο στους πληβείους. Ο Σιμόν Μποκκανέγκρα, διάσημος κουρσάρος που έχει ηγηθεί πολλών επιδρομών ενάντια σε εχθρούς της Γένοβας, έχει ερωτευτεί τη Μαρία, κόρη του Φιέσκο. Παρότι και αυτή τον αγαπά και έχει γεννήσει την κόρη του, ο πατέρας της απαγορεύει να παντρευτεί κάποιον κατώτερό της. Την έχει φυλακίσει στο ανάκτορό του, ενώ ο Μποκκανέγκρα έχει εμπιστευτεί το παιδί σε μια τροφό έξω από τα όρια της πόλης. Ο Πάολο σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τον έρωτα του Μποκκανέγκρα για τη Μαρία προκειμένου να αποκτήσει ο ίδιος δύναμη, πείθοντας τον Σιμόν να θέσει υποψηφιότητα ως δόγης. Κανένας δεν θα αρνιόταν την εκλογή ενός ήρωα και πατριώτη, ενώ ούτε ο περήφανος Φιέσκο θα μπορούσε να του αρνηθεί την κόρη του. Ταυτόχρονα, ο Μποκκανέγκρα θα όφειλε την εξουσία του στον Πάολο.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ: Τη μοιραία νύχτα της εκλογής δόγη ο Πάολο και ο Πιέτρο, ένας ακόμη πληβείος σύμβουλος, συζητούν το σχέδιό τους να εκλέξουν τον Μποκκανέγκρα. Ο Πιέτρο συγκεντρώνει τον λαό, υποδαυλίζει το μίσος του για τους πατρικίους, περιγράφοντας τον απάνθρωπο τρόπο με τον οποίο ο Φιέσκο μεταχειρίζεται την κόρη του, και κερδίζει την υποστήριξή του υπέρ του Μποκκανέγκρα. Ο Σιμόν, που δεν γνωρίζει γιατί έχει προσκληθεί στη Γένοβα, δέχεται να γίνει υποψήφιος με σκοπό να κερδίσει την αγαπημένη του.

Ωστόσο, η Μαρία, στερημένη από τον αγαπημένο και από το παιδί της, έχει μόλις πεθάνει. Ο Φιέσκο ορκίζεται να εκδικηθεί τον άνθρωπο που ατίμασε την οικογένειά του και του στέρησε το παιδί του. Ο Μποκκανέγκρα τον συναντά έξω από το ανάκτορό του και ζητά συγχώρεση και συμφιλίωση. Ο Φιέσκο τον διώχνει και εξηγεί ότι αρνείται να τον ακούσει ώσπου να του παραδώσει την εγγονή του. Όμως, ο Μποκκανέγκρα δεν μπορεί να το κάνει αυτό, επειδή την τελευταία φορά που το επισκέφτηκε ανακάλυψε ότι η τροφός είχε πεθάνει και το κοριτσάκι δεν ήταν εκεί. Οι δύο άντρες χωρίζουν εχθρικά. Τη στιγμή που ο Μποκκανέγκρα ανακαλύπτει το άψυχο σώμα της Μαρίας, ακούει φωνές χαράς. Εξελέγη δόγης, ωστόσο η γυναίκα την οποία ήλπιζε να κερδίσει χάρη στο αξίωμά του δεν ήταν πλέον στη ζωή.

 

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ελάιτζα Μοσίνσκυ
  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Δημήτρης Πλατανιάς, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Τσέλια Κοστέα, Άννα Στυλιανάκη, Xριστόφορος Σταμπόγλης, Πέτρος Μαγουλάς, Ραμόν Βάργκας, Δημήτρης Πακσόγλου, Γιάννης Σελητσανιώτης, Κύρος Πατσαλίδης, Διονύσης Τσαντίνης, Αλέξανδρος Λούτας, Γιάννης Καλύβας, Διονύσης Μελογιαννίδης, Βασιλική Πετρόγιαννη, Αναστασία Κότσαλη
  • ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Τζουζέππε Βέρντι

ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΑΙ

Καλλιθεα Εθνική Λυρική Σκηνή
Λεωφόρος Συγγρού 364

213 0885700

http://www.nationalopera.gr/

Σιμόν Μποκκανέγκρα του Τζουζέππε Βέρντι, Εθνική Λυρική Σκηνή © Barda
Σιμόν Μποκκανέγκρα
από 19/01/2019 έως 27/01/2019

κάθε Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο 20:00

από 20/01/2019 έως 27/01/2019

κάθε Κυριακή 18:30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

€90-15 (κανονικό), 15 (Φοιτητικό, παιδικό), 10 (Περιορισμένης ορατότητας). Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής