- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Αφιέρωμα στο σκηνοθέτη Δήμο Αβδελιώδη
9/2, 21:00 «Ιχνευτές» του Σοφοκλή
Το έργο "Ιχνευτές" του Σοφοκλή, είναι το μόνο διασωθέν Σατυρικό Δράμα του ποιητή και αναφέρεται στην κλοπή των ιερών βοδιών του Απόλλωνα από το νεαρό Ερμή και την εφεύρεση του πρώτου έγχορδου, της λύρας.
Όμως, αυτό που κυρίως διαπραγματεύεται σε αυτό ο Σοφοκλής, ιχνηλατώντας στις ανθρώπινες συμπεριφορές και αντινομίες, είναι ο εξανθρωπισμός του ανθρώπινου ζώου μέσα από το μυητικό και λυτρωτικό χαρακτήρα της μουσικής.
Η παράσταση δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου για τις Θεατρικές Παραδόσεις της Μεσογείου, το οποίο διοργάνωσε το Κέντρο Αρχαίου Δράματος του Παντείου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με την Ecole des Hautes Etudes στο Παρίσι, τη Βασιλική Ακαδημία Θεάτρου του Λονδίνου και το Πίκολο Τεάτρο του Μιλάνου, τον Ιούνιο του 2010.
Η μεγάλη επιτυχία της παράστασης, ο σύγχρονος και ζωντανός τρόπος παρουσίασης της, επέβαλε την παρουσίασή της και στο κοινό. Θεωρήθηκε από την κριτική ως μια από τις σπουδαιότερες σύγχρονες παραστάσεις Αρχαίου Δράματος που παρουσιάστηκαν τα τελευταία χρόνια.
Εκπροσώπησε την Ελλάδα στα Διεθνή Φεστιβάλ Εφέσου και Μαύρης Θάλασσας στην Τραπεζούντα με πρωτοφανή απήχηση.
Συντελεστές
Μετάφραση, διασκευή: Γιάγκος Ανδρεάδης
Σκηνοθεσία, Χορογραφία: Δήμος Αβδελιώδης
Μουσική: Βαγγέλης Γιαννάκης,
Κοστούμια, Μάσκες: Μαρία Γεράρδη-Πασσαλή.
ΑΠΟΛΛΩΝ: Ανδρέας Καρακότας
ΣΕΙΛΙΝΟΣ: Βασίλης Σπυρόπουλος
ΚΥΛΗΝΗ: Ρένα Κυπριώτη
ΕΡΜΗΣ: Δήμητρα Κωτίδου
ΧΟΡΟΣ ΣΑΤΥΡΩΝ: Kέλλη Αλεξοπούλου, Τζούλια Διαμαντοπούλου,
Σοφία Δελλαπόρτα, Δανάη Ρούσσου, Γιώργος Νικόπουλος,
Εύα Νικηφόρου, Κατερίνα Παπαγεωργίου, Γιώργος Φλωράτος
16/2, 21:00 «Πέρσες» του Αισχύλου
Όλος ο στρατός με τα νιάτα της Ασίας έχουν φύγει με τον Ξέρξη για να υποδουλώσουν την Ελλάδα. Ο αδικαιολόγητα, πολύς χρόνος που έχει περάσει χωρίς καμιά είδηση, κάνει τους Γέροντες που έχουν παραμείνει, να ξεσπάσουν, μιλώντας τον έσχατο φόβο τους μπροστά στο παλάτι. Η ίδια ασύνειδη βεβαιότητα φέρνει την Άτοσσα, μητέρα του Ξέρξη, ενώπιον τους για να τους εκμυστηρευθεί το κακό όνειρο που είδε τη νύχτα. Ο Αγγελιοφόρος καταφθάνει σαν την αλήθεια, πικρός και λυτρωτικός, μετατρέποντας την αγωνία σε θρήνο. Η Βασίλισσα προσφέρει χοές στον τάφο του Άντρα της, για να αντλήσει δύναμη από το χώρο των ψυχών που έχουν χαθεί. Το είδωλο του Δαρείου αναδύεται παρηγορητικά, εξηγώντας τις λογικές της ήττας του περσικού στρατού. Ο Ξέρξης επιστρέφει ταπεινωμένος και συντετριμμένος. Ο θρήνος του ξεσπάει μαζί με το Χορό σαν κραυγή για το αμετάκλητο του χρόνου.
Η ιδιαίτερη σημασία εδώ, που ξεπερνά κατά πολύ την αισθητική και τη δραματουργία, είναι η στάση που παίρνει ο Αισχύλος μπροστά στη Νίκη των Ελλήνων. Κοιτάζει τη Νίκη αυτή όχι μέσα από το βλέμμα των νικητών αλλά των ηττημένων. Δεν είναι, όπως λέγεται, δραματουργικό τέχνασμα, για να λαμπρύνει ακόμα περισσότερο τους νικητές, ούτε πάλι μόνο για να συμπονέσει απλά τους ηττημένους. (Δεν ενδιαφέρει τόσο πολύ τους μεγάλους ποιητές να παρουσιάσουν ένα καλό έργο, όσο ένα χρήσιμο έργο)
Είναι χαρακτηριστικό της υπέρβασης –εδώ μέσω του Αισχύλου- του αρχαίου διαλεκτικού ελληνικού πνεύματος, που αναζητά πρωτίστως την αλήθεια. Όχι από φιλοσοφική ή ηθικολογική εμμονή, αλλά πρακτικά, για να μπορεί να κατανοεί βαθειά το βάρος των πεπραγμένων , ώστε γνωρίζοντας τις επιπτώσεις των επιλογών του, να προλαβαίνει τις κάθε συμφορές και τον πόνο, που επιφέρει η άγνοια και η αλαζονεία.
Δήμος Αβδελιώδης
Συντελεστές
Μετάφραση: Κώστας Τοπούζης
Σκηνοθεσία-Χορογραφία: Δήμος Αβδελιώδης
Μουσική: Βαγγέλης Γιαννάκης
Κοστούμια –Μάσκες : Μαρία Πασσαλή
ΑΤΟΣΣΑ: Ρένα Κυπριώτη
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Γιώργος Φλωράτος
ΔΑΡΕΙΟΣ: Ανδρέας Καρακότας
ΞΕΡΞΗΣ: Βασίλης Σπυρόπουλος
ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ: Γιώργος Νικόπουλος
ΧΟΡΟΣ: Κέλλη Αλεξοπούλου, Παρασκευή Δαμάσκου, Σοφία Δελλαπόρτα,
Τζούλια Διαμαντοπούλου, Δήμητρα Κωτίδου,
Δανάη Ρούσσου, Ευαγγελία Νικηφόρου, Κατερίνα Παπαγεωργίου
25 & 26/2 , 21:30 «Το Μόνον της Ζωής του Ταξείδιον» του Γεωργίου Βιζυηνού
Το αριστούργημα του Γεωργίου Βιζυηνού "Το μόνον της ζωής του ταξείδιον" αφορά στο αυτοβιογραφικό «Ταξείδιον» που έκανε ο ίδιος ο συγγραφέας, ορφανός από πατέρα, το 1859, στην ηλικία των δέκα χρόνων, πηγαίνοντας στην Κωνσταντινούπολη παραγιός σ’ ένα σκληρό και τυραννικό ράφτη. Ο εγκλεισμός του στο ραφτάδικο, οι φόβοι και οι προσδοκίες του, η φαντασία του μικρού παιδιού, όταν μαθαίνει την ύστατη επιθυμία του παππού του, να ταξιδέψει μέσα στη νύχτα, πάνω σ’ ένα άλογο, για να του κλείσει τα μάτια, ενορχηστρώνονται με ποίηση, ρεαλισμό και στοχασμό, σε ένα από τα σημαντικότερα διηγήματα που γράφτηκαν ποτέ στην παγκόσμια ιστορία της λογοτεχνίας.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία – θεατρική προσαρμογή: Δήμος Αβδελιώδης
Μουσική: Βαγγέλης Γιαννάκης
Διδασκαλία λόγου & κίνησης – Σκηνική όψη: Δήμος Αβδελιώδης
Ερμηνεύουν: Γιώργος Νικόπουλος, Δανάη Ρούσσου
Συμμετέχουν ζωντανά οι μουσικοί
Αλέξανδρος Αβδελιώδης, πιάνο
Γιάννης Αβδελιώδης, κρουστά, μαντολίνο, μεταλόφωνο
Γιάννης Βιλιώτης, μαντολίνο, τσέλο, ακορντεόν
Μυρτώ Γούζιου, βιολοντσέλο
Γιάννης Πλαγιαννάκος, κοντραμπάσο-δοξάρι
Ράπτης Παναγιώτης, σαξόφωνο σοπράνο, φλάουτο
- ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: -
- ΗΘΟΠΟΙΟΙ: -