- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Μια παράσταση, ένα οπτικό-ηχητικό τοπίο με τρεις ξεχωριστούς περφόρμερς που μας μεταφέρουν τον τραγικό αποχαιρετισμό των γυναικών της Τροίας στην πατρίδα και τους νεκρούς τους, όταν νικημένες από τον πόλεμο, ακολουθούν τη μοίρα τους, τον δρόμο της σκλαβιάς στη χώρα των Ελλήνων νικητών.
Η παράσταση αποτελεί μία σύγχρονη μορφή αφήγησης. O λόγος, η μουσική, η εικόνα, ο ήχος, οι ηθοποιοί δημιουργούν ένα περιβάλλον βιωματικό για το θεατή.
Για το έργο σημειώνει η Λουΐζα Κωστούλα «Όταν η λογική λιποτακτεί θεριεύει ο φόβος, γράφει ο Ευριπίδης στο έργο του Τρωάδες. Η θεωρία περί δίκαιου και άδικου πολέμου είναι τόσο παλιά όσο και η ύπαρξη του ίδιου του πολέμου. Η ιστορία της πολιτικής σκέψης θεωρεί την ειρήνη ως το διάλειμμα ανάμεσα σε δύο πολέμους. Οι Τρωάδες γράφτηκαν το 415 π. Χ. στη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου. Λίγο νωρίτερα, μήνες μόνον, οι Αθηναίοι είχαν επιτεθεί στη Μήλο την οποία κυριολεκτικώς ερήμωσαν, σκοτώνοντας όλους τους άνδρες και πουλώντας ως σκλάβους όλα τα γυναικόπαιδα. Στη συνέχεια δε ετοιμάζονταν να εκστρατεύσουν κατά της Σικελίας. Ο Ευριπίδης κατακρίνοντας την επεκτατική πολιτική των Αθηναίων, τάσσεται ενάντια σε κάθε μορφής επιθετικό πόλεμο».
Αίθουσα: Θέατρο
- ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Λουΐζα Κωστούλα
- ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Αγλαΐα Παππά, Παναγιώτης Γαρμπή, Λουΐζα Κωστούλα
- ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Βασισμένο στις Τρωάδες του Ευριπίδη