Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Μουσική Ομάδα Ρόδα παίζει Γκουρτζίεφ στην Αϊθουσα 3Α

Η μουσική του Έλληνα Φιλόσοφου του Πόντου Gurdjieff σε δύο μοναδικές συναυλίες Η μουσική συναντά τη φιλοσοφία, σε μια σύνθεση Ανατολής και Δύσης όπου αντηχεί το μήνυμα του έργου του Γκουρτζίεφ για την αφύπνιση του ανθρώπου». Μέρος αυτού του έργου που εντυπωσιάζει με τον πλούτο, την ένταση και την ποικιλία του ύφους του, αποτελεί και το αντικείμενο μιας σπάνιας συναυλίας με τίτλο «Αναζητητές» με την υπογραφή της Ομάδας Ρόδα..

64182-129080.JPG

Η μουσική του Έλληνα Φιλόσοφου του Πόντου Gurdjieff σε δύο μοναδικές συναυλίες

Η μουσική συναντά τη φιλοσοφία, σε μια σύνθεση Ανατολής και Δύσης όπου αντηχεί το μήνυμα του έργου του Γκουρτζίεφ για την αφύπνιση του ανθρώπου».

Μέρος αυτού του έργου που εντυπωσιάζει με τον πλούτο, την ένταση και την ποικιλία του ύφους του, αποτελεί και το αντικείμενο μιας σπάνιας συναυλίας με τίτλο «Αναζητητές» με την υπογραφή της Ομάδας Ρόδα..

Ο Έλληνας Γεώργιος Γεωργιάδης (1866-1949), γνωστός ως Γκουρτζίεφ (Gurdjieff), γεννημένος στην Αλεξανδρούπολη του Καυκάσου από Έλληνες γονείς, ήταν μια από τις πιο σημαντικές πνευματικές φυσιογνωμίες του 20ού αιώνα. Μυστικιστής φιλόσοφος, δημιουργός ενός φιλοσοφικού συστήματος που ο ίδιος ονόμασε «Τέταρτο Δρόμο» ή απλά «Εργασία» –ενός συνόλου ιδεών που περιγράφει λεπτομερώς τη λειτουργία της «ανθρώπινης μηχανής» και τα στάδια για την πνευματική αφύπνιση του ανθρώπου. Ένας πνευματικός δάσκαλος και συνθέτης έργων που εμπνεύστηκε από τα ταξίδια του στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές της Κεντρικής Ασίας και της Άπω Ανατολής, και προσάρμοσε στο πιάνο και τη δυτική συμφωνική ορχήστρα με τη συνεργασία του μαθητή του, συνθέτη και μαέστρου των μπαλέτων της Αγίας Πετρούπολης Τόμας ντε Χάρτμαν: δεκάδες λαϊκά τραγούδια από κοινότητες της Ασίας, ψαλμούς και ύμνους των Δερβίσηδων και των Σαγίντ, ύμνους και προσευχές μακρινών και απομονωμένων ναών αλλά και μουσική για τις «κινήσεις», τους Ιερούς Χορούς που επινόησε ως αναπόσπαστο μέρος της διδασκαλίας του.

O πλούτος της μουσικής του Γκουρτζίεφ είναι τεράστιος και άπτεται μιας ευρείας γκάμας, που έχει σχέση με τη θρησκευτική και την υμνική παράδοση της Ανατολής, όσο και με τη σύγχρονη τρανς και τζαζ. Κυριαρχούν εμφατικοί ρυθμοί και πλούσιες μελωδίες. Οι συνθέσεις του Γκουρτζίεφ «αγγίζουν» εθνολογικά στοιχεία και τελετουργίες των μοναστηριακών αδελφοτήτων προσφέροντας ένα πλούσιο ρεπερτόριο με ρίζες από τη λαϊκή και θρησκευτική μουσική της Κεντρικής Ασίας, του Καυκάσου, και της ρώσικης ορθόδοξης λειτουργικής μουσικής.

Η Ρόδα παίρνει αυτούς τους ήχους και τους «επιτρέπει να υπάρχουν σε όλη την άμορφη και εξωτική ελευθερία τους. Ενώ πειραματίζεται και με τη σχέση κινηματογραφικής εικόνας και μουσικής, με στόχο την αναζήτηση της πνευματικότητας στη σύγχρονη κοινωνία.

Συντελεστές:

Τάκης Πατερέλης (πιάνο, σαξόφωνο, φλάουτο)

Πία Πιερράκου (πλήκτρα, φωνητικά)

Γιώργος Ντούνης (κρουστά)

Δημήτρης Γασπαράτος (κιθάρα, κρουστά, μπάσο, φωνητικά)

Σταύρος Κάππας (κρουστά)

Άγγελος Γιαννάτος (κρουστά)

Γιάννης Καλημέρης (ντιτζεριντού, κρουστά)

Καλλιτεχνική διεύθυνση – Ενορχήστρωση Μαρία Περετζή

Σάββατο 5 & Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Ώρα: 8.30' μμ

Είσοδος: 12 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων:

http://www.viva.gr ή τηλεφωνικά στο 11876

επίσης στα καταστήματα: public - Παπασωτηρίου - Seven Spots