Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Αχιλλέας Παπακώστας: «Αντίστροφος Χώρος» στη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου

Η κηδεία των ζώων, 2018, λάδι σε πανί, 60 x 160 εκ. Συλλογή Σωτήρη Φέλιου Photo: Studio Vaharidis
Η κηδεία των ζώων, 2018, λάδι σε πανί, 60 x 160 εκ. Συλλογή Σωτήρη Φέλιου Photo: Studio Vaharidis

Η έκθεση του ζωγράφου Αχιλλέα Παπακώστα με τίτλο «Συλλογή Σωτήρη Φέλιου - Αχιλλέας Παπακώστας: Αντίστροφος Χώρος» σε επιμέλεια της Ελισάβετ Πλέσσα, περιλαμβάνει 56 έργα, τα οποία προέρχονται στην πλειονότητά τους από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου. Για τις ανάγκες της παρουσίασης αυτής έγινε επίσης μια επιλογή από έργα του καλλιτέχνη που βρίσκονται στην προσωπική συλλογή του. Μέσα από αυτό τον διάλογο συλλέκτη και καλλιτέχνη επιχειρείται εδώ μια σύντομη αλλά περιεκτική αναδρομή στη ζωγραφική πορεία του Αχιλλέα Παπακώστα.

Τα 56 έργα της έκθεσης, που χρονολογούνται από το 1990 μέχρι σήμερα, αποτελούν ένα σύνολο απολύτως αντιπροσωπευτικό της ζωγραφικής διαδρομής του Αχιλλέα Παπακώστα (γ. 1970). Το νήμα που συνδέει τα έργα της έκθεσης στον εκθεσιακό χώρο «16 Φωκίωνος Νέγρη» προσφέρει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να διακρίνει τη ματιά του συλλέκτη ταυτόχρονα με την πορεία που ακολούθησε ο καλλιτέχνης, από τα πρώτα ζωγραφικά του βήματα μέχρι σήμερα. Η έκθεση είναι δομημένη γύρω από μια χαλαρή χρονολογική προσέγγιση, όπου μέσα από συνομιλίες φαινομενικά διαφορετικών έργων αναδεικνύονται οι εικαστικές εμμονές του Παπακώστα και η μετάβασή του από την αναπαράσταση στην αφαίρεση.

Η επιμελήτρια της έκθεσης και του καταλόγου της, Ελισάβετ Πλέσσα, σημειώνει:
Με διαλόγους ανάμεσα στα παρουσιαζόμενα έργα, ανιχνεύεται η διαδρομή που ακολούθησε ο καλλιτέχνης από τις νεκρές φύσεις, τα πρώιμα ρεαλιστικά πορτρέτα και τις ολόσωμες φιγούρες, στα μικρά και μεγαλύτερα τοπία του. Με τον ρυθμό της γραμμής και τις αλληλεπιδράσεις των χρωμάτων, με αραιώσεις και πυκνώσεις μιας καθαρά ζωγραφικής αφήγησης  που αντιστρέφει την οπτική αντίληψη του βάθους χωρίς να αυτονομείται πλήρως από την απεικόνιση, τα τοπία του Αχιλλέα Παπακώστα έχουν διανύσει την απόσταση από το βλέμμα στον νου, διατηρώντας τη σωματική απόλαυση της ζωγραφικής πράξης και θέασης.

Ο Νίκος Αλ. Μηλιώνης γράφει στο κείμενό του:
Ο Αχιλλέας Παπακώστας δεν προχωρεί στην αφαίρεση, αλλά σ’ ένα είδος ελεύθερης από αναγνώσιμη θεματολογία ζωγραφικής, όπου το θέμα εκλαμβάνεται ως αφορμή. Κανοναρχεί την ένταση της αφαιρετικότητας, φτάνοντας τη στον απαραίτητο εκείνο βαθμό που το έργο δεν μεταβάλλεται σε αστρική σκόνη. Με αυτή τη φιλτραρισμένη συναισθηματική ισορροπία πετυχαίνει την ακριβή αίσθηση του χρώματος και την οικονομία του θέματος. Η ζωγραφική του δεν είναι ψυχρός, εγκεφαλικός πειραματισμός, ούτε εκφραστικό ξέσπασμα μιας ξέφρενης ιδιοσυγκρασίας. Η σαγήνη του χρώματος γίνεται το θέμα του έργου.

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός της έκθεσης πραγματοποιήθηκε από τον Ξενοκράτη Βαρτζίκο.

Η έκθεση συνοδεύεται από πλήρως εικονογραφημένο, δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά) κατάλογο, ο οποίος σχεδιάστηκε από τη Μαρία Βεϊοπούλου, εκτυπώθηκε από τη Γ. Κωστόπουλος Γραφικές Τέχνες και περιλαμβάνει κείμενα του Σωτήρη Φέλιου, της Ελισάβετ Πλέσσα και του Νίκου Αλ. Μηλιώνη.

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

Θα πραγματοποιηθούν 3 ξεναγήσεις κατά τη διάρκεια της έκθεσης:

  1. Σάββατο 18/3 στις 12.30: Αχιλλέας Παπακώστας και Ελισάβετ Πλέσσα (ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια της έκθεσης)
  2. Σάββατο 8/4  στις 12.30: Αχιλλέας Παπακώστας
  3. Σάββατο 6/5  στις 12.30: Αχιλλέας Παπακώστας και Παναγιώτης Δουδωνής (συνταγματολόγος, λέκτορας του Oriel College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης)