Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Ο «Βυρωνικός κώδιξ» της Λυδίας Βενιέρη στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων

Ο «Βυρωνικός κώδιξ» της Λυδίας Βενιέρη στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων

Η Λυδία Βενιέρη ξεκίνησε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας τη δημιουργία μιας σειράς ζωγραφικών έργων σε χαρτί, με θέμα τη ζωή του Λόρδου Βύρωνα (George Gordon Byron 1788-1824). Η σειρά αυτή την συνεπήρε τόσο, ώστε να δημιουργήσει μέχρι το 2017 πάνω από 720 έργα.  Μελέτησε ιστορικές πήγες, αναψηλάφησε γεγονότα, έψαξε για στοιχεία και πρόσωπα που άμεσα η έμμεσα συνδέονταν με τη ζωή και το έργο της κεντρικής φιγούρας της έρευνάς της και αφοσιώθηκε στην απόδοση της ιστορίας με το δικό της τρόπο. Τα έργα πλήθαιναν και συνθέτοντας ένα αφήγημα και μια πρωτότυπη εικαστική βιογραφία του σημαντικού ποιητή, συγγραφέα και συμβόλου του ευρωπαϊκού Ρομαντισμού, που αγάπησε την Ελλάδα και άφησε την τελευταία του πνοή στο Μεσολόγγι το 1824. Το σύνολό τους ονομάστηκε από την ίδια την καλλιτέχνιδα Βυρωνικός Κώδιξ και στην ουσία αποτελεί τη δική της εκδοχή στοιχείων και συνθηκών που αποτελούν τα κλειδιά προσέγγισης της ζωής, του έργου, των θέσεων, του αγώνα και του τέλους του Βύρωνα. Πρόκειται για ένα μωσαϊκό, που εκτός από μια πλήρη εικαστική πρόταση της δημιουργού του, συνιστά ένα ζωγραφικό αφήγημα τόσο πυκνό, που θα μπορούσε να οδηγήσει σ’ένα κόμικς ή σε μια ταινία, για μια προσωπικότητα της παγκόσμιας διανόησης και λογοτεχνίας που συνδέθηκε μοιραία, αλλά από επιλογή, με την Ελλάδα.

Ο μεστός αφηγηματικός λόγος της Λυδίας Βενιέρη, αν και ακολουθεί πιστά την ατμόσφαιρα και την αισθητική της εποχής στην οποία εκτυλίσσεται η ιστορία,  εικονοποιείται με μια σύγχρονη και εναλλασσόμενη  εικαστική γραφή, με μεγάλη ελευθερία. Η ιδέα μιας «ζωγραφικής» ταινίας παγιώθηκε και έγινε αίτημα.

Ο Δήμος Αθηναίων, στο πλαίσιο των δράσεων για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής Επανάστασης, αγκάλιασε την ιδέα δημιουργίας μιας πρωτότυπης ταινίας, που δεν αποτελεί μόνον μιαν καλλιτεχνική πραγματεία, αλλά και την κατάθεση της προσωπικής ανάγνωσης της ιστορίας από έναν σύγχρονο Έλληνα καλλιτέχνη με διεθνή καριέρα.

Η παρουσίαση της αφηγηματικής εικαστικής προσωπογραφίας με τη μορφή ταινίας, δεν θα ήταν πλήρης αν δεν πλαισιώνονταν  και από τον έτερο «πρωταγωνιστή» της ταινίας, τα έργα της Λυδίας Βενιέρη. Έτσι, η προβολή στη Δημοτική Πινακοθήκη στο Μεταξουργείο πλαισιώθηκε από ένα σημαντικό αριθμό εκ των έργων που τη συνθέτουν.

Ταινία και εγκατάσταση χρηματοδοτήθηκαν από το Culture is Athens/Πολιτισμός είναι η Αθήνα, το πρόγραμμα που εντάσσεται στο 3ετές σχέδιο του Δήμου Αθηναίων, με στόχο την αναβάθμιση, την ανάδειξη και την ενοποίηση του πολιτιστικού ιστού της Αθήνας, αλλά και τη στήριξη των καλλιτεχνών, ειδικότερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Επιμέλεια: Κατερίνα Κοσκινά

Χορηγοί Επικοινωνίας: ΑΘΗΝΑ 9,84 και Athens Voice.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ