Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Κτήμα Καμπά

arheio-lipsis.jpg

Ο Σύλλογος Εικαστικών Μεσογαίας, ιδρυμένος το 2005 και συνεχίζοντας την πολυσχιδή δράση του και επιθυμώντας να ενεργοποιήσει δυναμικά την παρουσία των πολλών και σημαντικών Ελλήνων εικαστικών που τον απαρτίζουν και να καλλιεργήσει έναν γόνιμο μεταξύ τους διάλογο, διοργανώνει την ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο «Κτήμα Καμπά» στο πλαίσιο του προγράμματος και των δράσεων Πολιτιστικός Σεπτέμβρης 2018 του Δήμου Παλλήνης. 

Ο τίτλος της έκθεσης που συμβολικά έθεσε η επιμελήτρια, ανταποκρινόμενος στην εύλογη επιθυμία το στοιχείο της εντοπιότητας να αποτελεί οργανικό άξονα των φετινών εκδηλώσεων, επιθυμεί να λειτουργήσει ως ένα ανοιχτό πεδίο καταγραφής παλαιών και νέων περιστατικών, ιδεών και εικόνων, μνήμης και δημιουργικότητας.

Βασικός στόχος και της παρούσας έκθεσης είναι η ενεργοποίηση και η συσπείρωση όλων των εικαστικών που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή της Αττικής - με την ελπίδα η πρωτοβουλία αυτή να είναι η πρώτη από μια σειρά σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων που μόνο θετικό πρόσημο μπορεί να έχουν για την ευρύτερη περιοχή. Στην έκθεση συμμετέχουν 49 ενεργά και εγγεγραμμένα μέλη του Συλλόγου, διαπρεπείς Έλληνες εικαστικοί με εγνωσμένη αξία έργου, λαμπρύνοντάς την με την παρουσία τους.

Πρόθεση της επιμελήτριας είναι η διερεύνηση της πυκνής θεματικής πρώτης ύλης και η διαμόρφωση μιας γεωγραφικής και συμβολικής συνομιλίας με έμπνευση τον ίδιο τον εκθεσιακό χώρο και τις σημάνσεις του αλλά και το τοπίο των Μεσογείων και τις κυριολεκτικές ή μεταφορικές διαστρωματώσεις του: τα αρχαία κοιτάσματα και την αρχαία ζωή, τις χλωρές εξοχές με την πυκνή πανίδα και τη χλωρίδα, τόσο  κοντά και τόσο μακριά από το κέντρο της Αθήνας, τη νεότερη εύφορη ιστορία του συνυφασμένη με τον ανθρώπινο κάματο και τα ψιθυρίσματα της γης και το πολυσχιδές διακεκομμένο κατά τόπους από τις ρίζες του παρόν του.

Άλλα από τα παρουσιαζόμενα έργα, (ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, χαρακτική, κεραμική, κατασκευή, εγκατάσταση. ψηφιακή εικόνα-animation κ.ά.) προϋπήρχαν και επιλέχθηκαν εξαιτίας της θεματικής τους, και άλλα δημιουργήθηκαν για τις ανάγκες της έκθεσης. Σε κάθε περίπτωση, συμπληρώνουν με γνώση, οικονομία μέσων και υπαινικτική εικονοποιία διαφορετικές οπτικές προσεγγίσεις και αθέατες εσοχές μιας τρυφερής και βιωμένης εντοπιότητας.

Στην έκθεση συμμετέχουν:  Ελένη Αναγνωστάτου (Elessa), Κάτια Βαρδουλάκη, Έλλη Βέλλιου, Τζένη Βεργέτη, Γιώργος Βορρές, Νινέτα Βρετού, Γιάννης Γαβαλάς, Γιάννης Γεωργαρίου, Θεοφανώ Γκίκα, Βούλα Γουνελά, Μάχη Δημοπούλου, Κώστας Δικέφαλος, Θαλασσινή Δούμα, Άννα Καζάκου, Ανδρέας Καλακαλλάς, Γιώργος Καλακαλλάς, Σοφία Καλογεροπούλου, Κατερίνα Καρακατσάνη, Ευγενία Καραμούζη, Ράνια Καραμούζη, Μαρία Κελαϊδή, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Ειρήνη Κομνηνού, Αγγέλικα Κοροβέση, Σπυριδούλα Κοτσομίτη, Δημήτρης Κούκος, Βασιλική Κούκου, Μαρουσώ Λαουράκη, Χρυσάνθη Λυμπεραίου, Μπέττυ Λυρίτη, Δημήτρης Μανίνης, Ναταλία Μαντά, Γιώργος Μήλιος, Ιωάννης Μπάρδης, Ρίκα Μπεργίου, Γεωργία Μπλιάτσου, Βασιλική Παπανδρέου, Μάρω Παπανικολάου-Κιούση, Ευάγγελος Πολύζος, Γιούλα Ροζάκου, Σωτήρης Σόρογκας, Χρήστος Σούλαρης, Αθηνά Σταμάτη, Τίτα Σταύρου, Βαγγέλης Τζερμιάς, Αντώνης Τριανταφύλλου, Αγγελική Τσεβά -Κωνσταντή, Άντα Τσιροπούλου, Ειρήνη Φλώρου, Αθηνά Χατζή

Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού