Αρχειο

Ιστορίες θλίψης και βίας στους τοίχους του Μεξικoύ

Πολιτικά και κοινωνικά murals, από την κολεκτίβα Lapiztola

35003-709273.jpg
Καρολίνα Νιαμονιτάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
87513-176157.jpg

Εξαφανισμένοι μαθητές, καρτέλ ναρκωτικών, ιστορίες επανάστασης, βίας, θυμού, πόνου, ιστορίες από το Μεξικό που αποτυπώνουν τα κοινωνικοπολιτικά προβλήματα της χώρας υπάρχουν ζωγραφισμένες σε τοίχους της. Η κολλεκτίβα Lapiztola, που αποτελείται από δύο νεαρούς γραφίστες, τον Rosario Martínez και τον Roberto Vega, τα τελευταία χρόνια αφήνει το δικό της στίγμα στους δρόμους του Μεξικό, κάνοντας κριτική, μέσα από murals, για τα δεινά της χώρας. Πίσω από κάθε έργο υπάρχει μια ιστορία, μια αφορμή και ένα μήνυμα, τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Lapiztola σημαίνει μολύβι-όπλο στα ισπανικά και η ιδέα για την ομάδα αυτή γεννήθηκε στους δρόμους της Oaxaca του Μεξικού, ενώ το έργο τους έχει πια εξαπλωθεί πολύ πέρα από εκεί. Όπως οι ίδιοι έχουν δηλώσει, κάποια στιγμή αποφάσισαν πως ήρθε η ώρα να «μεταφερθούν»τα σλόγκαν από τα T-shirts και τα φυλλάδια στον «πραγματικό κόσμο». Τα στένσιλς, όπως πιστεύουν, είναι δύσκολο να διαγραφούν, «ένας κόκκινος τοίχος, λέει πολλά περισσότερα απ’όσα ένα μικρό πόστερ». Πιστεύουν πως τα έργα τους είναι «φωνές, ζωγραφισμένες σε τοίχους».

image

Όταν η εγκληματική οργάνωση Las Zetas Gang άρχισε να δολοφονεί κόσμο σε μπαρ επειδή δεν πλήρωναν για προστασία, πολλοί Μεξικανοί έμεναν κλειδωμένοι στα σπίτια τους, φοβισμένοι να βγουν έξω. Το mural, που δείχνει ένα παιδί κλειδωμένο σε σπίτι να κοιτάει προς το παράθυρο είναι σχόλιο στο γεγονός αυτό.

image

Άλλα σχολιάζουν το θέμα των πολύ καλά αμοιβόμενων μουσικών για τη σύνθεση τραγουδιών που δοξάζουν τα ναρκωτικά και τις βίαιες πράξεις των συμμοριών. Στο συγκεκριμένο έργο, ένα μουσικός παίζει αρκοντεόν, ενώ ένα σμήνος περιστεριών επιτίθεται σε ένα από τα μέλη του καρτέλ.

image

Κάποτε πολλοί Αμερικανοί περνούσαν τα σύνορα στην Τιχουάνα για να πιουν και να τζογάρουν. Οι Αμερικανοί επισκέπτες παρατήρησαν πως τα γαϊδούρια, με τα οποία πόζαραν για φωτογραφίες, ήταν πολύ χλωμά για τον φωτογραφικό φακό και υποχρέωσαν τους ντόπιους να τα βάψουν ώστε να μοιάζουν με φωτογενείς ζέβρες. Η αυξημένη βία και οι εγκληματικές ενέργειες βέβαια κρατάνε πια μακριά τους τουρίστες από την Τιχουάνα, για αυτό και το έργο αυτό αποτυπώνει τις προσπάθειες των κατοίκων να αποκτήσουν ξανά την ταυτότητα τους και την πόλης τους, καθαρίζοντας τις ψεύτικες ρίγες από το γαϊδουράκι.

Περισσότερα έργα από τους Lapiztola:

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Περισσότερα θα βρείτε στην ιστοσελίδα τους: lapiztola.blogspot.gr

*Πραγματοποιείται έκθεση με τα έργα των Lapiztola με τίτλο «Democracia real ya!» στο Λονδίνο, στη Mezzanine Gallery, από τις 5 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ