Αρχειο

Χαλάνδρι

Μάθαμε τα πάντα για τη γειτονιά των ποδηλάτων

87978-190857.jpg
Καλλιστώ Γούναρη
ΤΕΥΧΟΣ 511
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
86612-194288.jpg

Απ’ όλα έχει το Χαλάνδρι. Έχει ρομάντζο στον πεζόδρομο της Γυφτοπούλου, φίνα κουζίνα στις γωνιές και στις πλατείες και πράσινο στην καρδιά του. Έχει περαντζάδα ολκής, πρωτότυπα κοκτέιλ και βιτρίνες για προχωρημένο στιλ. Το χειμώνα διαθέτει ζεστά στέκια και το καλοκαίρι κήπους δροσερούς και μυρωδάτους.


Ι.D.

Ημερομηνία γέννησης: 1925 (ήταν κοινότητα μέχρι το 1944 που έγινε δήμος)

Πληθυσμός:  73.970 κάτοικοι (απογραφή 2011)

Έκταση: 11.000 στρέμματα περίπου

Αρχαία ονομασία: Δήμος Φλύας

Γειτονιές: Πάτημα Χαλανδρίου, Σίδερα, Μεταμόρφωση, Πολύδροσο

Σύνορα: Πολύδροσο (βόρεια), Νέο Ψυχικό (νότια), Αγία Παρασκευή (ανατολικά), Φιλοθέη (δυτικά)

Διάσημοι πρώην δημότες: Ευριπίδης, Θεμιστοκλής

Διάσημοι νυν δημότες: Γιώργος Φακίνος, Νίκος Πορτοκάλογλου, Σταύρος Θεοδωράκης, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Βάσια Λόη, Γιώργος Μουχταρίδης, Χάρης Ρώμας κ.α.


Λίγες είναι οι ώρες της μέρας που θα το πετύχεις άδειο –αγανακτισμένοι οδηγοί ενωθείτε–, αφού καλύπτει επαρκώς τις «ανάγκες» του κοινού για όλο σχεδόν το 24ωρο. Μόλις κατέβεις από τη Βασιλέως Γεωργίου προς την Κολοκοτρώνη, αρχίζει πυρ κατά βούληση στις αισθήσεις και μέχρι να φτάσεις στο φαρδύ εμπορικό πεζόδρομο της Χαϊμαντά, και στον στενό της Θουκυδίδου, έχεις σημειώσει νοερά από πού θα ’θελες να ξαναπεράσεις.

Στον Άγιο Νικόλαο, το κλασικότερο όλων meeting point, 16χρονα στρώνονται π(αι)ζούλι με πεζούλι δίπλα στους επιμελώς ατημέλητους πρωτοετείς. Αυτό είναι το ground zero για να διαλέξεις το δρόμο τον πιο αγαπημένο προς την κομψή διασκέδαση του Χαλανδρίου. Πιάτσες με στέκια παντού. Μαμάδες, μπαμπάδες και παππούδες πάνε στην απέναντι πλατεία, αριστερά του Αγίου Νικολάου. Εκεί επικρατούν τόνοι χαμηλότεροι και η παχιά σκιά ανήκει δικαιωματικά σε όσους επιζητούν ησυχία χωρίς απομόνωση. Κάθε ηλικιακή ομάδα στον πάγκο της. Designers και αρχιτέκτονες φρόντισαν να τα διαχωρίσουν σωστά και διορατικά και δίκαια και ζούμε εμείς καλά και αυτοί καλύτερα.

Από τις αστικές ιστορίες της Αθήνας, το Χαλάνδρι εντάσσεται στις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες. Γενικά η μεταμόρφωσή του από περιοχή εξοχικών κατοικιών σε μέρος που θυμίζει βορειοευρωπαϊκή πόλη πήρε κάποιες δεκαετίες. Σήμερα διαθέτει και 16 σημεία Wifi. Το μεγάλο μπραφ στην περιοχή έγινε περίπου πριν 4 χρόνια και οι Αθηναίοι έδωσαν φιλότιμα το παρόν. Τη θέση του πάλαι ποτέ εξοχικού προορισμού πήρε ένα σχεδόν μητροπολιτικό κέντρο με ισχυρό brand-name και γράφει τώρα στο φτερό μια δυνατή μπαροϊστορία που ολοένα μεγαλώνει και γεμίζει τα δρομάκια. Το μετρό, η ελεγχόμενη στάθμευση και ο ποδηλατόδρομος ήρθαν να απαλύνουν τον πόνο του κυκλοφοριακού αλλά έπεσαν πάνω στην ανάπτυξη, οπότε το θεματάκι παραμένει.


Nostalgia

Ωστόσο στις παρυφές του κέντρου του Χαλανδρίου μπορείς να δεις ακόμα παλιές μονοκατοικίες, κεραμοσκεπές και κήπους με νοσταλγικά κιγκλιδώματα. Αν περπατήσεις λίγο πιο μακριά θα βρεις και το θερινό συνοικιακό κινηματογράφο ΑΜΙΚΟ, που παίζει ανάμεσα στα σπίτια με χαμηλά το volume, όπως και το Θέατρο της Ρεματιάς χτισμένο πάνω ακριβώς από το ποτάμι.

Στην οδό Μεταμορφώσεως έζησε ο τρυφερός ανθρωπιστής συγγραφέας Αντώνης Σαμαράκης. Η ιστορία λέει –απολογούμαι, δεν την διασταύρωσα– ότι ήρθε εδώ 10 χρονών. Το κλίμα της εξοχής θα θεράπευε τη φυματίωσή του. Λόγω οικονομικής δυσκολίας έμεινε με τη μητέρα του σχεδόν δύο χρόνια σε αντίσκηνο και έπειτα ρίζωσε εδώ. Σήμερα, απέναντι από το άλλοτε σπίτι του, υπάρχει ένα άγαλμα προς τιμήν του: «Το Πεύκο του Αντώνη». Υπάρχει ένα επίσης τρυφερό ντοκουμέντο για τα αποκαλυπτήριά του στο youtube. Παράκληση: αν κάποιος γνωρίζει την ταυτότητα του γλύπτη να μας το πει. Δεν την ήξερε ούτε ο ομώνυμος Εξωραϊστικός Σύλλογος που σήμερα, μετά πικρίας, δηλώνει πλήρως «αδρανοποιημένος». Εντωμεταξύ εκεί απ’ έξω γίνονται οι περισσότερες παραβιάσεις μονόδρομου στην περιοχή. Όλοι το ξέρουν.


Strange Story

Πάντως καθαρό αέρα έχει ακόμη στο Χαλάνδρι. Τη λεωφόρο Πεντέλης (από Νέα Πεντέλη προς Χαλάνδρι) τη διατρέχει το ρέμα, η ρεματιά –Πολύδροσο επισήμως–, όπου επανειλημμένως έχουν θεαθεί αλεπούδες αλλά και λοιπή ενδιαφέρουσα πανίδα. Κατά μήκος του ρέματος φυτρώνουν άκανθοι Acanthus Mollis, που ως λέγεται, το σχήμα τους ενέπνευσε για τα κορινθιακά κιονόκρανα. Από χλωρίδα σε μεγάλες δόσεις υπάρχει και η ορχιδέα Anacamptis Pyramidalis (και όχι μόνο) που από τη ρίζα της παρασκευάζεται το σαλέπι. Αμέ.

Στην οδό Προφήτη Ηλία 49 είναι η παράξενη ιστορία της πιανίστριας Τζίνας Μπαχάουερ που άφησε κληρονομιά την έπαυλή της για να γίνει Ωδείο, σπίτι της μουσικής. Ποτέ δεν έγινε. Ένας πρόχειρος θρύλος λέει ότι οι γείτονες άκουγαν και μετά θάνατον να παίζουν τα πλήκτρα της. Διακόσια μέτρα πιο πέρα, ίσως κόντρα στο στερεότυπο που αρέσκεται να στοιχειώνει σπίτια νεκρών άτεκνων αριστοκρατών –αλλά και την κωλυσιεργία των αρμόδιων αρχών– μια ομάδα από νεαρούς νεωτεριστές κατέλαβε μια άλλη βίλα. Συσκέπτεται κάθε Τρίτη απόγευμα και διοργανώνει επιμορφωτικά σεμινάρια και προβολαί εντός (protovouliaxalandriou.blogspot.gr)


Στα χαρακώματα

Οι καιροί όμως δείχνουν και άλλες αλλαγές. Στις δημοτικές οι Χαλανδριώτες έβγαλαν αριστερά με διαφορά, έπειτα από 12 χρόνια. Πολέμησαν συγκινητικά στα χαρακώματα της ανθρωπιάς πλάι στις 80 οικογένειες Ρομά που ζουν στην περιοχή: αν είναι να φύγει ο καταυλισμός από εδώ, να πάει κάπου με βιώσιμες συνθήκες. Έβγαλαν δήμαρχο επαναστάτη που ευαγγελίζεται να το κάνει «γαλατικό χωριό», έδωσε συνέντευξη στην ισπανική «El Pais» και προσεχώς στη γαλλική Τ.V. Έχουν κοινωνικό παντοπωλείο, συνεταιριστικό φροντιστήριο, αγορές τροφίμων χωρίς μεσάζοντες, τώρα και online! Βρήκαν μαέστρο για να φτιάξει ορχήστρα νέων μουσικών (ακροάσεις συμφωνικών οργάνων το Σάββατο 28/2/15 και ώρα 5 μ.μ. και την Κυριακή 1/3/15 στο Αετοπούλειο «χωρίς καθόλου άγχος», όπως υπογραμμίζεται). Κάποια στιγμή θα μετρήσουν περιβόλια και λαχανόκηπους ανά οικοδομικό τετράγωνο και θα βγει νούμερο έκπληξη. Στα νηπιαγωγεία του έχει 40 παιδιά Ρομά, δημότες Χαλανδρίου. Το Χαλάνδρι δεν είναι σνομπ, ούτε συνηθισμένο Β.Π. Γι’ αυτό σου λέω, απ’ όλα έχει το Χαλάνδρι.



Το Χαλάνδρι με μια ματιά (A.V. Team)

Ηello!

Την Πέμπτη βγήκαν ρομαντικό ραντεβού ο Γρηγόρης Πετράτος με τη Θεοφανεία Παπαθωμά σε πολύ γνωστό bar του Χαλανδρίου κι επέλεξαν να καθίσουν σε ένα αρκετό σκοτεινό σημείο. Οι δυο τους ήταν καλοντυμένοι, μιλούσαν αρκετά και είχαν μάτια μόνο ο ένας για τον άλλον.

Η αγαπημένη κριτής του Dancing with the Stars, Γκαλένα Βελίκοβα, υποδέχτηκε τους φίλους της στα εγκαίνια του Galena’s Dance Studios στη Λεωφ. Πεντέλης στο Χαλάνδρι.

Εντελώς αμακιγιάριστη και με καλή διάθεση, η Αθηνά Οικονομάκου βγήκε για ψώνια σε γνωστό κατάστημα του Χαλανδρίου και δεν ξεκολλούσε από τα ανοιξιάτικα ρούχα. Προτιμά τα παστέλ χρώματα κι έτσι προτίμησε να ψωνίσει σε αυτούς τους χρωματισμούς. Στην ντουλάπα της έδωσε χρώμα και με μια φούξια μπλούζα.

Ένα tweet γεμάτο υπονοούμενα άφησε στο λογαριασμό της η ανεξάρτητη (αν και μένει... να διευκρινιστεί) βουλευτής Ραχήλ Μακρή, σχολιάζοντας την επίθεση με καλάσνικοφ έξω από την οικία του πρέσβη της Γερμανίας στο Χαλάνδρι σήμερα το πρωί.

Θύμα επίθεσης ο σεφ Έκτορας Μποτρίνι στο Χαλάνδρι. Όλα έγιναν λίγο μετά τις δώδεκα το βράδυ, φεύγοντας από το εστιατόριο, στην οδό Βασιλέως Γεωργίου στο Χαλάνδρι, όταν είδε δύο άντρες κοντά στο αυτοκίνητό του. Κινδύνευσε όμως ο ίδιος ή ήταν απλώς η ταραχή και η αναστάτωση της στιγμής; «Όχι, όχι, ρε παιδιά. Δεν έγινε τίποτα τέτοιο κι όλα είναι καλά. Ευτυχώς!»


Το Χαλάνδρι είναι τραγούδι

«Σαν ξημερώσει η Κυριακή θα τρέχουμε ακόμα από Χαλάνδρι Κηφισιά και Λίμνη Μαραθώνα» («Στη Ραφήνα»)

«Αφού ξέρω, στο Χαλάνδρι μ’ ένα μάγκα

που γλεντάς και εμένανε με θέλεις τα λεφτά μου για να φας» («Μαρικάκι»)

«Από Γαλάτσι μεριά κι από Χαλάνδρι μεριά

Ψυχικό και Χολαργό έχει δικά μας παιδιά» («Τα δικά μας παιδιά»)


Όλα εδώ σε φέρνουν

18 ΜΟΥΣΕΙΟ - ΧΑΛΑΝΔΡΙ (ΕΘΝ. ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ)

19 ΜΟΥΣΕΙΟ - ΧΑΛΑΝΔΡΙ (ΣΙΔΕΡΑ)

302 ΣΤΑΘΜΟΣ ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ - ΓΕΡΑΚΑΣ

432 ΣΤ. ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ - ΝΕΑ ΠΕΝΤΕΛΗ

426 ΣΤ. ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ - ΠΑΛΑΙΑ ΠΕΝΤΕΛΗ

441 ΣΤ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΧΑΛΑΝΔΡΙ -

ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

444 ΧΑΛΑΝΔΡΙ - ΓΑΛΑΤΣΙ - ΣΤ. ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΩΝ (Κυκλική)

447 ΧΑΛΑΝΔΡΙ - ΑΝΩ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ (Κυκλική)

450 Π. ΦΑΛΗΡΟ - ΧΑΛΑΝΔΡΙ

451Α ΧΑΛΑΝΔΡΙ - Ν. ΠΕΝΤΕΛΗ

Ε6 ΜΟΥΣΕΙΟ - ΧΑΛΑΝΔΡΙ (Express) 

Στάση ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ (Μετρό)


Tοπικά νέα και παλιά

Προβολές

Συνεχίζεται ο κύκλος προβολών κινηματογραφικών ταινιών στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιαπωνικής Πρεσβείας στο Χαλάνδρι με μία ακόμα ταινία κινουμένων σχεδίων με τίτλο «5 centimeters per Second» (2007) του σκηνοθέτη Makoto Shinkai. H ταινία προβάλλεται στην ιαπωνική γλώσσα με αγγλικούς υπότιτλους. Είσοδος ελεύθερη. Για λόγους ασφαλείας η Πρεσβεία παρακαλεί να έχετε μαζί σας την αστυνομική σας ταυτότητα για την είσοδο στο χώρο.


Μικρές Αγγελίες

Επί της Ρεματιάς

Ενοικιάζεται μονοκατοικία διατηρητέα, ριζικά ανακατασκευασμένη, εξαιρετικής αισθητικής σε απίστευτο περιβάλλον, 300 τ.μ., σε 3 επίπεδα και οικόπεδο 500 τ.μ., 4υ/δ (το 1 master), wc, αυτόνομη θέρμανση με φυσικό αέριο-κλιματισμό, πλήρη ανακατασκευή, τζάκι, υπόγειο πάρκιν. €5.500 @ spitogatos.gr

Κάτω Χαλάνδρι

Πωλείται πλήρως ανακαινισμένο διαμέρισμα 122 τ.μ. στο Κάτω Χαλάνδρι, 1ου ορόφου, γωνιακό, με 2 ή 3 υπνοδωμάτια – ανάλογα με τη διαρρύθμιση, καθιστικό, 1 μπάνιο, 1 WC και μεγάλη βεράντα. Διαθέτει κλιματισμό, πόρτα ασφαλείας, συναγερμό, πυρανίχνευση, εσωτερική αποθήκη, εξωτερική θέση στάθμευσης, ξύλινα πατώματα και κουφώματα αλουμινίου με διπλά τζάμια. Δυνατότητα χρήσης και ως επαγγελματικός χώρος. Τιμή: €130.000. 

Χαρίζεται

Πανέμορφος φουντωτός μαυρόασπρος γατούλης περίπου 4 μηνών. Είναι λίγο φοβικός ακόμη μετά την περιπέτεια που πέρασε, αλλά μόλις νιώσει ασφάλεια και αγάπη εμπιστεύεται, αφήνεται και γίνεται ζυμαράκι. Έχει μια ιδιομορφία που εμείς τουλάχιστο πρώτη φορά τη συναντήσαμε. Ενώ η πλάτη του είναι ολόμαυρη, βγάζει κάτω από το μαύρο, άσπρο τρίχωμα. Επικοινωνήστε με τον Σύλλογο Φίλων των Ζώων Χαλανδρίου.

Βaby sitter

Εξωτερική Ελληνίδα, Φιλιππινέζα, Ινδονησία, ήρεμη, καλή με τα παιδιά, διακριτική μη καπνίστρια, ευχάριστη, για φύλαξη παιδιών, πολύ καλή στις οικιακές εργασίες, μαγείρεμα, ωράριο 08. 00-19.00 και Σάββατα 9 έως 5 για 4 μήνες και μετά από 12 μ.μ. μέχρι 8.30 μ.μ., 1 μήνα σε νησί, απαραίτητες συστάσεις, τιμή €700.


Τοπικοί ήρωες

Νηρέας Χαλανδρίου

O αθλητικός όμιλος Νηρέας Χαλανδρίου, ο ισχυρότερος σύλλογος των Βορείων Προαστίων, ιδρύθηκε το 1989 και άρχισε τις αθλητικές του δραστηριότητες το καλοκαίρι του 1991 με τα τμήματα της κολύμβησης και της υδατοσφαίρισης. Το 1993 ιδρύθηκε το τμήμα της συγχρονισμένης κολύμβησης και το 1996 (έως το 2010) το τμήμα των καταδύσεων. Στους Ολυμπιακούς του 2004 ο σύλλογος ανέδειξε επτά Ολυμπιονίκες.

Tennis Club 

Το Halandri Tennis Club λειτουργεί αδιάλλειπτα από το 1982, αποτελώντας το παλιότερο tennis club με συνεχή λειτουργία στην Ελλάδα. Βρίσκεται σε ένα μοναδικά διαμορφωμένο χώρο συνολικής έκτασης 9 στρεμμάτων, με εξαιρετικά εύκολη πρόσβαση αλλά και άνετη στάθμευση.

Σκακιστικός Όμιλος Χαλανδρίου

Ιδρύθηκε το 1982. Είναι αναγνωρισμένο αθλητικό σωματείο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και μέλος της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας και της Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων Νομού Αττικής.

Προμηθέας Χαλανδρίου

Ο Προμηθέας Χαλανδρίου έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του το Σάββατο 17/1 στο Δημοτικό Γυμναστήριο Μάρκος Παπαδάκης, όπου βραβεύτηκαν ο προπονητής Γιώργος Μπαρτζώκας για την προσφορά του στο ελληνικό μπάσκετ.

Ατρόμητος Χαλανδρίου

Αλλαγή σημειώθηκε στην τεχνική ηγεσία του Ατρόμητου Χαλανδρίου, αφού ο Κώστας Ποζαπαλίδης αντικατέστησε το νεαρό προπονητή Φάνη Μπούκα.


Βιοιατρική

Η Βιοϊατρική Χαλανδρίου άρχισε να λειτουργεί το 2001 σε αυτόνομο κτίριο 400 τ.μ. επί της οδού Λ. Πεντέλης 44 & Ηρακλέους στο Χαλάνδρι. 


Aστυνομικό τοπικό δελτίο

Τα πορτοφόλια ανυποψίαστων πελατών καταστημάτων και εμπορικών κέντρων είχαν βάλει στόχο το τελευταίο τρίμηνο δύο γυναίκες από τη Βουλγαρία, ηλικίας 16 και 22 ετών.

Ένας 35χρονος συνελήφθη για διαρρήξεις και κλοπές από αυτοκίνητα στην περιοχή του Χαλανδρίου.

Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη ότι η δολοφονία της ηλικιωμένης, 71 ετών, η οποία διέμενε με τον 85χρονο σύζυγό της στην οδό Δήμητρος 30 στο Χαλάνδρι, διαπράχθηκε για 300 ευρώ και με τη βοήθεια ενός 17χρονου.

Υπό έλεγχο τέθηκε πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε νωρίτερα σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων του ΟΤΕ, στην οδό Ηρώδου Αττικού στο Χαλάνδρι.

Το αυτοκίνητο γραμματέα της πρεσβείας της Λιβύης στην Αθήνα καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ άλλα τρία οχήματα υπέστησαν σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα σε ημιυπόγειο γκαράζ τριώροφης πολυκατοικίας, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 63 στο Χαλάνδρι.


Τσέκαρέ το

New entry στο Χαλάνδρι το εστιατόριο Giallo, με ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις. Σημείωσε τα στοιχεία του και βάλε το στο πρόγραμμα: Αγίας Παρασκευής 10, 210 6853343, 210 6853323, fb: Giallo.restaurant


Απαπαπα...

«Αϊ-γαμήσου και συ και το Χαλάνδρι σου ψευτο-αναρχο-χιπστερο-κουλτουριάρη πλατειακέ που μετά τις 3 πας στο C. ή στο S. και πίνεις το κοκτέιλ σου των μόλις 10 ευρώ με σύριγγα για να σου κρατήσει για δυο ώρες ή γρατζουνάς με άθλιο τρόπο κιθάρες στην πλατεία χωρίς να μοιράζεις lexotanil για τα νεύρα που προκαλείς. Aπέλαση! (Σχόλιο αναγνώστη κάτω από ρεπορτάζ για το Χαλάνδρι δημοσιευμένο στο «Vice»).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ