Αρχειο

Τομ Ρόμπινς

Ο ευρηματικός συγγραφέας με την οργιώδη φαντασία έχει γενέθλια

35003-709273.jpg
Καρολίνα Νιαμονιτάκη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
72950-146719.jpg

«Ο Αλμπέρ Καμύ έγραψε πως το μόνο σοβαρό ερώτημα είναι αν πρέπει ν’ αυτοκτονείς ή όχι.

Ο Τομ Ρόμπινς έγραψε πως το μόνο σοβαρό ερώτημα είναι αν ο χρόνος έχει αρχή και τέλος.

Σίγουρα όταν το ’γραψε ο Καμύ θα ’χε στραβοκοιμηθεί κι ο Ρόμπινς θα ’χε ξεχάσει να βάλει το ξυπνητήρι.

Ένα είναι το σοβαρό ερώτημα. Κι αυτό είναι:

Ποιος ξέρει να κάνει την αγάπη παντοτινή;

Απάντησέ μου σ’ αυτό και θα σου πω αν πρέπει ν’ αυτοκτονείς ή όχι.

Απάντησέ μου σ’ αυτό και θα σε καθησυχάσω για την αρχή και το τέλος του χρόνου.

Απάντησέ μου σ’ αυτό και θα σου αποκαλύψω αν έχει λόγο να υπάρχει το φεγγάρι.»

(Απόσπασμα από τον Τρυποκάρυδο)

O συγγραφέας που θα μείνει για πάντα παιδί αλλά συγχρόνως και ένας ευαισθητοποιημένος ενήλικας, με το ανεξάντλητο χιούμορ και την ατίθαση φαντασία, κλείνει στις 22 Ιουλίου το 78ο έτος από την γέννηση του. Ο έρωτας, η περιπέτεια, η οικολογία, η αναζήτηση της ευτυχίας και άλλες ρομαντικές αξίες σε κάνουν να τον αγαπήσεις μέσα από τα βιβλία του. Αγαπάς τους ήρωες του με τις αδυναμίες τους, την αλλόκοτη συμπεριφορά τους, τον ρομαντισμό που τους χαρακτηρίζει, τη εσωτερική δύναμη τους. Προσωπικά ο Ρόμπινς με έκανε να θυμηθώ την μαγεία των βιβλίων, που είχα ξεχάσει. Ο Τρυποκάρυδος (το πρώτο βιβλίο του Ρόμπινς που διάβασα), μου άνοιξε ένα παράθυρο στην αθώα αλλά συγχρόνως και τη σκεπτόμενη πλευρά του εαυτού μου και μου έμαθε πως τελικά τα όνειρα των παιδιών θα έπρεπε να είναι οι στόχοι των μεγάλων.

Το κάθε βιβλίο του είναι μια πραγματικά απολαυστική ιδιόμορφη ιστορία που κατακλύζεται από μαγεία στην οποία τόσο πολύ ο ίδιος πιστεύει. Ωστόσο όσο διαβάζεις και οι σελίδες γλιστρούν, διαπιστώνεις πως με μοναδικό τρόπο, θίγει κοινωνικοπολιτικά προβλήματα και χωρίς να το καταλάβεις βρίσκεσαι προβληματισμένος σχετικά με αναπάντητα ερωτήματα που μέχρι τότε μπορεί να μην είχες πλησιάσει ποτέ. Στα βιβλία του Ρόμπινς, τα πιο αλλόκοτα πρόσωπα λένε τα πιο σημαντικά πράγματα στον κόσμο. Καουμπόισσες, πριγκίπισσες, αναρχικοί, επιστάτες, χρηματιστές, ο κάθε χαρακτήρας με τις ιδιαιτερότητες του σου ανοίγει έναν φαντασιακό κόσμο που κάποιες φορές θα ήθελες να είσαι μέρος του. Kάθε φορά ένα καινούριο παραμύθι που ξετυλίγεται, σε συνδυασμό με τη προκλητική, ασυμβίβαστη και πολυμήχανη γραφή του, σου αφήνει στο τέλος τη γλυκιά γεύση ενός ονείρου που τελείωσε.

n

Η ζωή του σε 10 παραγράφους

1)Γεννήθηκε στις 22 Ιουλίου του 1936 στο Μπλόουινγκ Ροκ της Βόρειας Καρολίνα.

2) Γράφτηκε σε πανεπιστήμιο του Λεξιγκτον για να σπουδάσει δημοσιογραφία, αλλά τον απέβαλλαν τον δεύτερο χρόνο, λόγω κακής συμπεριφοράς. Αργότερα σπούδασε σε σχολή Καλών Τεχνών στην Βιρτζίνια και έκανε και μεταπτυχιακό στο Σιατλ.

3) Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης σε πολλές εφημερίδες, καθώς και σε ραδιοφωνικό σταθμό.

4) Ήταν από τους πρώτους της κοινότητας του LSD στο Φρίσκο, έκτοτε άλλαξε ο τρόπος με τον οποίο έβλεπε τα πράγματα. Ό ίδιος έχει δηλώσει σε συνέντευξη πως τα ψυχεδελικά ναρκωτικά μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή οποιουδήποτε ευφυούς ανθρώπου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι την καθορίζουν και γίνονται ο κεντρικός της άξονας.

5) Όσο εργαζόταν ως αρχισυντάκτης στην Richmond Times ερχόταν συχνά σε αντιπαράθεση με τους συναδέλφους καθώς αντιτάχθηκε έντονα στον ρατσισμό εκείνης της εποχής. Κάποια στιγμή του αφαιρέθηκε το δικαίωμα να επιλέγει φωτογραφίες για τα κεντρικά σαλόνια της εφημερίδας, επειδή προτιμούσε πρόσωπα όπως ο Λούις Άρμστρονγκ και ο Νατ Κινγκ Κόουλ, αντίθετα στην πολιτική της εφημερίδας να μην δημοσιεύει φωτογραφίες αφροαμερικανών

6)Έχει ταξιδέψει σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ -κάποιες φορές κάνοντας ωτοστόπ- αλλά και της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής.

7) Το πρώτο του βιβλίο ήταν το «Αμάντα το κορίτσι της γης» (1970), το οποίο αποτέλεσε το «underground» μυθιστόρημα της εποχής εκείνης και χαρακτηρίστηκε από το περιοδικό Times ως «η πεμπτουσία των μυθιστορημάτων των 60s».

8) Έχει παντρευτεί τρεις φορές. Με την τρίτη του σύζυγο, την ηθοποιό και μέντιουμ Alexa D’Avalon και τον αγαπημένο τους σκύλο «Blini Tomato Titanium» ζουν μέχρι σήμερα μαζί.

9) Έχει εκδώσει 10 βιβλία: «Αμάντα, το κορίτσι της γης», «Ακόμα και οι Καουμπόισσες Μελαγχολούν», «Τρυποκάρυδος», «Το Άρωμα του Ονείρου», «Ο Χορός των Εφτά Πέπλων», «Μισοκοιμισμένοι μες στις Βατραχοπιτζάμες μας», «Αγριεμένοι Ανάπηροι Επιστρέφουν από Καυτά Κλίματα», «Villa Incognito», «Αγριόπαπιες πετούν ανάστροφα», «B is for beer».

10) Το περιοδικό «Writer’s Digest» τον έχει συμπεριλάβει στους «100 καλύτερους συγγραφείς του 20ου αιώνα» ενώ η γνωστή Ιταλίδα βιβλιοκριτικός Fernanda Pivano, τον έχει χαρακτηρίσει σαν ένα από τους πιο επικίνδυνους συγγραφείς του κόσμου.

n

Aγαπημένες φράσεις του

«Η ισότητα δεν είναι να βλέπεις διαφορετικά πράγματα όμοια, ισότητα είναι να βλέπεις διαφορετικά πράγματα διαφορετικά.» (Τρυποκάρυδος)

«Στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων σ’ αυτόν τον κόσμο: αυτοί που πιστεύουν πως υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων σ’ αυτόν τον κόσμο κι αυτοί που είναι αρκετά έξυπνοι και ξέρουν κάτι περισσότερο.» (Τρυποκάρυδος)

«Πριν 2000 χρόνια μια παρθένα γέννησε ένα παιδί. Και εμείς ακόμα να το ξεπεράσουμε.» (Ο χορός των εφτά πέπλων)

«Δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να έχεις ευτυχισμένα παιδικά χρόνια.» (Τρυποκάρυδος)

«Η φυσιολογικότητα είναι η μεγαλύτερη νεύρωση του πολιτισμού» (Ακόμα και οι καουμπόισσες μελαγχολούν)

«Υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία αξίζει κανείς να ζει, λίγα για τα οποία αξίζει να πεθάνει, και τίποτα για το οποίο να αξίζει να σκοτώσει.» (Ακόμα και οι καουμπόισσες μελαγχολούν)

«Η αγάπη εύκολα μας μπερδεύει επειδή βρίσκεται συνεχώς σε ροή ανάμεσα στην ψευδαίσθηση και την ουσία, τις αναμνήσεις και τις ευχές, την ικανοποίηση και την ανάγκη.» (Ακόμα και οι καουμπόισσες μελαγχολούν)

n

«Σπαταλάμε χρόνο για να βρούμε τον τέλειο εραστή, αντί να φτιάξουμε την τέλεια αγάπη» (Τρυποκάρυδος)

«Αμνησία είναι να μην ξέρεις ποιος είσαι και να θέλεις απελπισμένα να το ανακαλύψεις. Ευφορία είναι να μην ξέρεις ποιος είσαι και να μη σε νοιάζει. Έκσταση είναι να ξέρεις πολύ καλά ποιος είσαι, αλλά και πάλι να μη σε νοιάζει.» (Αμάντα, το κορίτσι της γης)

«Η λογική δίνει στον άνθρωπο μόνο ότι χρειάζεται. Η μαγεία του δίνει ότι θέλει.» (Αμάντα, το κορίτσι της γης)

«Οι ποιητές θυμούνται τα όνειρά μας, οι παράνομοι τα πραγματοποιούν.» (Τρυποκάρυδος)

«Μην εμπιστευτείς ποτέ κάποιον που θα προτιμούσε να είναι γραμματικά σωστός, από το να περάσει καλά» (Ο χορός των εφτά πέπλων)

«Ένα πραγματικό κάθαρμα είναι πάντα προτιμότερο από έναν ψεύτικο ήρωα» (Villa Incognito)

«Ο έρωτας ανήκει σε εκείνους που δέχονται να φτάσουν στα άκρα για χάρη του.» (Τρυποκάρυδος)

n

n

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ