Αρχειο

Αστικός σκύλος: Η Μπέμπα του Μοσχάτου

Η Μιλένα Πεκλάρη- Μανωλά γνωρίζει μια ηλικιωμένη γόησσα

2057-649641.jpg
Μιλένα Πεκλάρη - Μανωλά
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
6443-26320.jpg

Η Μπέμπα είναι μια μεσόκοπη άσπρη τύπισσα με καφέ και μπεζ λεκέδες που ζει στο Μοσχάτο. Θα την βρεις συνήθως να αράζει στη γωνία Μακρυγιάννη και Θερμοπυλών. Όπως μου είπε η Ηρώ που μένει στη γειτονιά, η Μπέμπα πριν από περίπου 8 χρόνια ζούσε με μια άστεγη γυναίκα κάτω από τη γέφυρα που βρίσκεται κοντά στον ηλεκτρικό σταθμό του Μοσχάτου, παρέα με άλλα 2-3 φιλαράκια της. Τα τελευταία χρόνια όμως μετακόμισε και έχει κάνει μόνιμο στέκι της το καφενείο στην οδό Θερμοπυλών. Φαίνεται πως γουστάρει τον καλό καφέ και το τάβλι… 

Αν κρίνω από  το λάγνο βλέμμα, τη γοητεία και την συγκλονιστική της μουσούδα (με τη μαύρη ελιά α λα Cindy Crawford), πάω στοίχημα πως η Μπέμπα -σαν μια άλλη Μπέμπα Μπλανς- κάποτε θα σταματούσε την κυκλοφορία όταν διέσχιζε το Μοσχάτο, και θα προκαλούσε εμφράγματα στον αντρικό πληθυσμό χορεύοντας… σκυλάδικα στην πλατεία. Τώρα μοιάζει να έχει συμβιβαστεί με την ηλικία της και έχει αποσυρθεί από τις κραιπάλες. Ωστόσο, το όνομά της, που δεν συμβαδίζει με την ηλικία της, μου θυμίζει κάτι γιαγιάδες 90 χρονών που τις φωνάζουν με ονόματα νηπίων, λες και αυτό είναι ένα είδος... μπότοξ για την αυτοπεποίθησή τους. 

Τη Μπέμπα θα την ξεχωρίσεις από το περπάτημά της. Κουτσαίνει από τότε που την στείρωσαν, όπως μου είπε η ιδιοκτήτρια του καφενείου, η Βασιλική. Πιστεύει πως κάτι που πήγε στραβά της άφησε μόνιμο κουσούρι. Αν δεν την πετύχεις στο καφενείο μπορεί να τριγυρνάει στα γύρω στενά για να ξεπιαστεί και να κάνει φιλίες. Δεν θα πάει όμως μακριά. Η δυσκολία στην κίνηση τής έχει στερήσει τις μακρινές απογευματινές βόλτες. 

Η Μπέμπα τρώει  στο καφενείο. Η Βασιλική έχει τοποθετήσει μόνιμα δυο μπολ με φαγητό και νερό έξω από το μαγαζί, ενώ κάποιες λιχουδιές, κερασμένες από τους περαστικούς, συμπληρώνουν τις ημερήσιες θερμίδες της. 

Ένας  κάπως μεθυσμένος τύπος βγαίνει  από το καφενείο. Μου δείχνει την  Μπέμπα και μου  λέει: «Ήταν γυναίκα μου εδώ και δέκα χρόνια. Ήμασταν παντρεμένοι αλλά κουτσάθηκε και τη χώρισα γιατί δεν με ικανοποιεί πια...». Το σχόλιό του μπορεί να έχει πλάκα όμως μάλλον δεν προσθέτει κάτι στην εγκυρότητα αυτού του ρεπορτάζ, ιδιαίτερα μετά τη δήλωσή του ότι είναι ο τελευταίος προφήτης στη γη... 

Η Μπέμπα είναι φίλη με όλους τους περαστικούς. Οι καταστηματάρχες, οι γείτονες, οι θαμώνες  του καφενείου την φωνάζουν με το όνομά της και την χτυπούν φιλικά στην πλάτη. Οι δύο κοπέλες από το μαγαζί με τα κουβάρια πλεξίματος δηλώνουν κολλητές της. Το ίδιο και η κόρη της Βασιλικής, μια πιτσιρίκα με φοβερά κοτσίδια που δείχνει να την λατρεύει. 

Η Μπέμπα είναι τόσο ήρεμη που θα έλεγες ότι παίρνει τις βαλεριάνες με το τσουβάλι. Όμως απλά είναι πολύ easy-going χαρακτήρας και έχει περάσει και την ηλικία της εμμηνόπαυσης. Δύσκολα λοιπόν θα καταφέρεις να την εκνευρίσεις. Όπως μου είπε η Βασιλική, υπάρχουν μόνο κάποιες ελάχιστες φορές που τσαντίζεται με κάποιους περαστικούς που δεν της γεμίζουν το μάτι και τους ρίχνει 1-2 προειδοποιητικά «γαβ». 

Το πιο δύσκολο όμως είναι να την κάνεις να σηκωθεί. Προτιμάει να συλλέγει τα χάδια της ξαπλωμένη, αφού το πίσω πόδι της αρνείται να τη βοηθήσει στις δημόσιες σχέσεις. Αν θέλεις, λοιπόν, να της πιάσεις κουβέντα και να της ρίξεις κανένα χάδι πρέπει να πέσεις πολύ χαμηλά…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ