- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Η Ζέτα Δούκα, μια ηθοποιός με «αθλητικό προφίλ» αλλά και ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού «Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά», βρέθηκε με την ελληνική αντιπροσωπία της Omega, Επίσημου Χρονομέτρη των Ολυμπιακών και των Χειμερινών Αγώνων από το 1932, στο Sochi της Ρωσίας. Οι εντυπώσεις της είναι πιο θερμές από τις θερμοκρασίες της Μαύρης Θάλασσας.
Πώς βρεθήκατε, λοιπόν, στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Sochi και με ποια ιδιότητα;
Είμαι μεγάλη θαυμάστρια της Omega ως brand, έχουμε οικογενειακή «παράδοση» από τον παππού μου ακόμα. Παρόλα αυτά πιστεύω πως η Omega με κάλεσε στο Sochi λόγω της ιδιότητάς μου ως ηθοποιού –για να πω κάποια σημαντικά για την ελληνική αγορά πράγματα– και κυρίως της ιδιότητάς μου ως ιδρύτριας και προέδρου της ΜΚΟ «Ανάσα» και ιδρυτικού μέλους του Οργανισμού «Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά». Και οι δύο αυτές οργανώσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με κοινωνική προσφορά και φιλανθρωπικό έργο ήταν, πιστεύω, το εφαλτήριο για την απόφαση της Omega να με συμπεριλάβει στην ελληνική αποστολή στο Sochi.
(από αριστερά) Βασίλης Κατσώρας(Αρχηγός της Ελληνικής Αποστολής), Σπύρος Καπράλος(Πρόεδρος Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής), Ζέτα Δούκα(Ηθοποιός), Μάνθος Μωυσίδης(OMEGA Boutique Director), Raynald Aeschliman(Αντιπρόεδρος της OMEGA), Εμμανουήλ Κατσιαδάκης(Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής), Αγγελική Χονδροματίδου(Σύμβουλος επικοινωνίας και marketing), Peter Hürzeler(OMEGA Timing Board Member)
Τι κλίμα επικρατούσε στο Sochi; Yπήρχε αθλητικό πνεύμα ή έδινε περισσότερο την εντύπωση μιας «αεροστεγώς κλεισμένης» από την υπόλοιπη Ρωσία γιορτής;
Δεν μπορώ να σας απαντήσω, καθώς έμεινα μόνο 3 ημέρες και επισκέφτηκα πολύ συγκεκριμένα μέρη που αφορούσαν τους αγώνες. Αυτό που είδα ήταν ότι ήταν μια πάρα πολύ καλοκουρδισμένη μηχανή, από την ασφάλεια μέχρι την ταξιθέτηση. Συμμετείχε πολύς κόσμος όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων, αν και πιστεύω πως δεν είχε τόση προσέλευση όση θα περίμενε κανείς να βρει σε ένα τόσο μεγάλο γεγονός όσο οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Υπήρξε εκεί κάποιο γεγονός ή συμβάν που θα θυμόσαστε;
Εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα με τις εγκαταστάσεις, γιατί έμαθα ότι χτίστηκαν πάνω σε μια περιοχή η οποία προηγουμένως ήταν ένα μικρό χωριό γεμάτο έλη, αλλά και με την ασφάλεια η οποία ήταν πολύ αυστηρή – γεγονός που θεωρώ σημαντικό, αν λάβουμε υπόψιν τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών στη Ρωσία. Το φαγητό πάλι δε μου άρεσε καθόλου, νομίζω πως η ρώσικη κουζίνα είναι πολύ έξω από τα ελληνικά γούστα. Μεγάλη εντύπωση μου έκανε το κλίμα, επειδή η περιοχή βρίσκεται ακριβώς πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, ο καιρός δεν είχε καμία σχέση με την υπόλοιπη Ρωσία. Ήταν πολύ ήπιος, σχεδόν όπως εδώ, και μάλιστα δεν είχα τι να φορέσω γιατί είχα εφοδιαστεί με ρούχα για άλλες θερμοκρασίες.
Ελληνική αποστολή Sochi 2014,(από αριστερά)Καθιστοί:Olga(Ρωσίδα εθελόντρια- βοηθός της ελληνικής αποστολής), Παναγιώτα Τσακίρη(Ολυμπιακός Αθλητής - Δρόμος Αντοχής), Απόστολος Αγγέλης(Ολυμπιακός Αθλητής – Δρόμος Αντοχής, Δίαθλο), Σπέρυ Στάμου(Προπονήτρια των Ελλήνων Ολυμπιακών Αθλητών), Τιμολέων Τσουρέκας(Προπονητής των Ελλήνων Ολυμπιακών Αθλητών).Όρθιοι:Βασίλης Κατσώρας(Αρχηγός της Ελληνικής Αποστολής), Αγγελική Χονδροματίδου(Σύμβουλος επικοινωνίας και marketing), Εμμανουήλ Κατσιαδάκης(Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής), Σπύρος Καπράλος(Πρόεδρος Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής), Ζέτα Δούκα(Ηθοποιός), Peter Hürzeler(OMEGA Timing Board Member), Μάνθος Μωυσίδης(OMEGA Boutique Director).
Γνωρίσατε την ελληνική αθλητική ομάδα; Ποιες ήταν οι εντυπώσεις σας;
Στην αποστολή με συνόδεψαν η Αγγελική Χονδροματίδου, φίλη μου και συνιδρύτρια της «Ανάσα» και του «Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά», και ο Μάνθος Μωυσίδης, Boutique Director της Omega στην Αθήνα. Μαζί, λοιπόν, αποφασίσαμε ότι ήταν υποχρέωσή μας να συναντήσουμε την ελληνική ομάδα αθλητών. Έτσι πραγματοποιήσαμε, την πρώτη κιόλας μέρα, μια συνάντηση στο Ολυμπιακό Πάρκο του Sochi, στο Omega Pavilion, με τους Έλληνες αθλητές, αλλά και τους προπονητές τους και όλα τα μέλη της αποστολής. Εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα με το ήθος, την ευγένεια και τη μετριοφροσύνη τους, αλλά και με πόση αγάπη μιλούσαν για την Ελλάδα και την παρουσία τους εκεί. Και είναι σημαντικό γιατί όλοι είχαν παράπονο γιατί τα ελληνικά ΜΜΕ τους «ξέχασαν» και η έλλειψη κρατικών κονδυλίων δυσκόλεψε και τις προπονήσεις και την παρουσία τους εκεί. Τουλάχιστον ήταν πολύ ευχαριστημένοι από τη διοργάνωση των Ρώσων.
Μάνθος Μωυσίδης(OMEGA Boutique Director), Ζέτα Δούκα(Ηθοποιός), Αγγελική Χονδροματίδου(Σύμβουλος επικοινωνίας και marketing)
Πώς ήταν το πρόγραμμά σας στο Sochi;
Η Omega είχε προγραμματίσει και εξασφαλίσει την είσοδό μας σε κάποιους αγώνες, έτσι παρακολούθησα το Speed Skating, που μου έκοψε την ανάσα, το Ice Hockey, που ήταν φοβερό και είχαμε μεγάλη αγωνία να δούμε ποιος θα νικήσει, τον τελικό ζευγαριών στο καλλιτεχνικό πατινάζ, αν και μου έλειψε η φωνή του Α. Κωστάλα, και το Super G ski, που με εντυπωσίασε λόγω της εξαιρετικής του δυσκολίας και των ελληνικών συμμετοχών, οι οποίες τελικά δεν διακρίθηκαν αλλά τα πήγαν αρκετά καλά.
Μάνθος Μωυσίδης(OMEGA Boutique Director), Ζέτα Δούκα(Ηθοποιός), Αγγελική Χονδροματίδου(Σύμβουλος επικοινωνίας και marketing)
Ποιες τεχνολογικές «εκπλήξεις» της Omega είδατε στη διεξαγωγή των Αγώνων;
Ξέρω ότι φέτος παρουσιάστηκε εκεί ένα νέο σύστημα μέτρησης των ταχυτήτων στο έλκηθρο του bobsleigh, τις τιμές των οποίων βλέπουν αυτόματα οι αθλητές, οι επίτροποι των αγώνων και οι τηλεθεατές στα σπίτια τους. Η Omega μάλιστα λάνσαρε και ένα νέο, μονό έλκηθρο, το monobob. Στο χόκεϊ στον πάγο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ένα σύστημα αναγνώρισης του σφυρίγματος του διαιτητή, το οποίο διακόπτει ακαριαία τη μέτρηση του χρόνου στο ένα δέκατο του δευτερολέπτου. Όλοι σχολίαζαν και ένα νέο, πολύ όμορφο «πιστόλι» εκκίνησης, που είναι κατακόκκινο και εκπέμπει λάμψη. Μοιάζει με γκάτζετ από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Γενικά οι καινοτομίες στην τεχνολογία και στην απόλυτη ακρίβεια των μετρήσεων και της μετάδοσης των αποτελεσμάτων ήταν εντυπωσιακές.
Omega Pavilion
Εσείς αθλείστε; Και σε τι άθλημα;
Χόρευα χρόνια, επαγγελματικά, μοντέρνο και σύγχρονο, αλλά λόγω προβλήματος στα γόνατα δεν χορεύω πια. Έχω αναπτύξει όμως μια πολύ μεγάλη αγάπη για τους Μαραθώνιους Αγώνες και έχω ήδη συμμετάσχει σε κάποιους των 5 και 10 χλμ. Στο επόμενο δίμηνο θα λάβω μέρος σε άλλους 3 αγώνες. Βλέπω πολύ κόσμο που ασχολείται με το τρέξιμο, είναι ένα είδος εκτόνωσης και μια μορφή άσκησης, σε τέτοιο βαθμό που νομίζω ότι το τρέξιμο θα γίνει το εθνικό μας άθλημα.
Τι πιστεύετε για το θόρυβο που έχει ξεσηκωθεί τελευταία με τη δραστηριότητα και τις επιχορηγήσεις των ΜΚΟ;
Όλοι ξέρουμε ότι οι ΜΚΟ είναι ένα πολύ πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη κι άλλων δραστηριοτήτων που δεν έχουν καμία σχέση με την κοινωνική προσφορά, την αλληλεγγύη και τη φιλανθρωπία. Γι’ αυτό θεωρώ πολύ σημαντικό τον ενδελεχή έλεγχο αυτών των δραστηριοτήτων. Αυτό που με εξέπληξε πραγματικά είναι τα τεράστια ποσά των κονδυλίων που «καταχράστηκαν». Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι αφορούσαν ποσά εκατομμυρίων. Δεν υπήρχε ο φόβος κανενός ελέγχου; Και, κυρίως, δεν υπήρχε κανένας έλεγχος; Το να καταχράσαι δημόσιο χρήμα είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, για μένα είναι σαν να σκοτώνεις άνθρωπο, και πιστεύω ότι τους αξίζει μεγαλύτερη τιμωρία.