Ως γνωστόν, πληροφορίες που είδαν τελευταία το φως της δημοσιότητας απέδειξαν με αδιάσειστα στοιχεία ότι ο Χίτλερ διέφυγε το 1945 από το πολιορκημένο Βερολίνο, για να πεθάνει στη Βραζιλία σαράντα σχεδόν χρόνια αργότερα, σε προχωρημένη ηλικία.
Εκείνο που δεν μπόρεσαν να ανακαλύψουν οι ερευνητές είναι ότι ο –συμπαθής σε πολλούς σήμερα– Αδόλφος δεν ζούσε συνεχώς στη Βραζιλία. Ένα σεβαστό μέρος της ζωής του ως φυγάδας κατά τη δεκαετία του ’50 το πέρασε στην Αθήνα, όπου είχε εγγραφεί σε κάποιον από τους πολλούς Συνδέσμους Παλαιών Πολεμιστών, υπό την αιγίδα του οποίου έπαιρνε μέρος και σε παρελάσεις.
Το γιατί ο πρώην δικτάτορας της Γερμανίας διάλεξε να κρυφτεί στην Ελλάδα θα πρέπει να έχει να κάνει με την ανέκαθεν εκτίμησή του προς τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, αλλά και τη χώρα μας στα νεότερα χρόνια. Είναι γνωστός, για παράδειγμα, ο εξυμνητικός λόγος του για τη χώρα και τον ελληνικό στρατό, το 1941 στο Ράιχσταγκ:
Υπενθυμίζω: «Η Ελλάδα επέδειξε προθυμία να ακολουθήσει τις βρετανικές δελεαστικές προτάσεις… Ήταν πολύ δύσκολο και πικρό για μένα, που ως Γερμανός διατηρούσα ήδη από την παιδεία μου στη νεότητά μου, αλλά και αργότερα λόγω της μεταγενέστερης σταδιοδρομίας μου, τον πλέον βαθύ σεβασμό για τον πολιτισμό και την τέχνη αυτής της χώρας, από την οποία ξεπήδησε το πρώτο φως του ανθρώπινου κάλλους και της αξιοπρέπειας, να παρακολουθώ την εξέλιξη αυτή, χωρίς να είμαι σε θέση να κάνω κάτι για αυτό….
Χάριν της ιστορικής δικαιοσύνης είμαι υποχρεωμένος να διαπιστώσω ότι από τους αντιπάλους, οι οποίοι μας αντιμετώπισαν, ο Έλληνας στρατιώτης ήταν που πολέμησε με παράτολμο θάρρος και ύψιστη περιφρόνηση προς τον θάνατο. Συνθηκολογούσε τότε μόνον, όταν κάθε περαιτέρω αντίσταση ήταν αδύνατη και επομένως μάταιη».
Παρέθεσα τα στοιχεία από την ομιλία του ναζιστή ηγέτη για να αποτρέψω κάθε σκέψη ότι η αποκάλυψη, στην οποία προχωρούμε σήμερα, είναι ίσως λάθος, φάρσα, αστείο, γκάφα ή παραπλάνηση του ανιστόρητου συντάκτη.
Επομένως η φωτογραφία που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «A.V.» τεκμηριώνει πλήρως τις αθηναϊκές μέρες του Χίτλερ, ο οποίος, όπως φαίνεται, δεν έκανε τίποτα για να κρύψει το πρόσωπό του, θεωρώντας προφανώς ότι η ελληνική «μετμφίεσή» του ως παλαιού πολεμιστή του ήταν επαρκής. Εδώ ο Αδόλφος (δεύτερος από δεξιά) παρελαύνει υπό τη γαλανόλευκη.
Το μοναδικό αυτό ντοκουμέντο μάς το έστειλε ο αναγνώστης μας κ. Θοδωρής Β., τον οποίο και ευχαριστούμε για την αποκλειστικότητα, γνωρίζοντας πόσο πολλές και πόσο δελεαστικότερες προσφορές είχε από άλλα μίντια.