- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
"Delicatessen with love". Αυτός είναι ο τίτλος ενός φωτογραφικού / γαστριμαργικού project του Ιταλού φωτογράφου Gabriele Galimberti με κύρια συστατικά της συνταγής του, την αγάπη και τη νοσταλγία. Το φαγητό που όλοι οι άνθρωποι θυμούνται με τρυφερότητα και θεωρούν το νοστιμότερο στον κόσμο δεν είναι «της μαμάς» αλλά, ακόμα καλύτερα, της γιαγιάς. Το πιάτο που «δεν έχει συνταγή», γίνεται από μνήμης και δοκιμάζοντας. Η γιαγιά ξέρει τι είναι καλό για σένα.
Ο Gabriele ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και συνάντησε γιαγιάδες. Έγινε για μια μέρα ο εγγονός τους. Τις φωτογράφησε μέσα στην κουζίνα τους, την ώρα που μαγείρευαν τη σπεσιαλιτέ της η κάθε μία. Ξεκίνησε βέβαια από τη δική του γιαγιά, την Μαρίζα, και τα θρυλικά της ραβιόλια. Γύρισε όλο τον κόσμο, από το Μαλάουι μέχρι την Αλάσκα και από την Ινδία μέχρι τις ΗΠΑ, δοκίμασε απίθανα, εξωτικά υλικά, μάζεψε δεκάδες συνταγές και φωτογράφισε τις πιο γλυκές γυναίκες στη ζωή του καθένα: τις γιαγιάδες.
Η μεγαλύτερη ανησυχία της δικής του γιαγιάς όταν τον αποχαιρετούσε για το μεγάλο ταξίδι ήταν: Και τι θα τρως εκεί, παιδάκι μου;
Πάρτε μία μικρή γεύση από το «Delicatessen with love»:
Marisa Batini, 80 ετών – Castiglion Fiorentino, Ιταλία – Ελβετικά σέσκουλα και ραβιόλι με τυρί ρικότα και κιμά
Boonlom Thongpor, 69 ετών – Bangkok, Ταϊλάνδη – Κάι Γιατ Σάι (γεμιστή ομελέτα)
Jenya Shalikashuili, 58 ετών – Alaverdi, Αρμενία – Ντολμάδες (κληματόφυλλα γεμιστά με ρύζι και κιμά)
Carmen Alora, 70 ετών - El Nido, Φιλιππίνες – Κινουνότ (καρχαρίας σε σούπα καρύδας)
Serette Charles, 63 ετών – Saint-Jean du Sud, Αϊτή – Κοχύλι lambi (τεράστιο μαλάκιο που ψαρεύεται στη θάλασσα της Καραϊβικής) με σάλτσα κρεόλ
Maria Luz Fedric, 53 ετών – Νήσοι Κέιμαν – Ιγκουάνα Ονδούρας με ρύζι και φασόλια
Wadad Achi, 66 ετών – Beirut, Λίβανος – Μχαντάρα (πουρές από ρύζι και φακές)
Regina Lifumbo, 53 ετών – Mchinji, Μαλάουι – Φινκουμπάλα (Κάμπιες σε σάλτσα ντομάτα)
Pan Guang Mei, 62 ετών – Chongqing, Κίνα – Χούι Γκουό Ρου (διπλομαγειρεμένο χοιρινό με λαχανικά)
Carmina Fernandez, 73 ετών – Madrid, Ισπανία – Asadura de cordero lecca con arroz (εντόσθια από αρνάκι γάλακτος με ρύζι)
Ivonete Tortoretti Correa, 64 ετών – Sao Paulo, Βραζιλία – Ρύζι με φασόλια, κρέας και φαρόφα (συνηθισμένο συνοδευτικό στην καθημερινή κουζίνα της Βραζιλίας, είναι ένα είδος χυλού με λαχανικά, αλεύρι και πολλές παραλλαγές διαφορετικών γεύσεων)
Natàlija Kaze, 65 ετών – Riga, Λετονία – Αμπουλού Πιράγκζ (γλυκιά πίτσα με μήλο και σοκολάτα)
Melanie Hill , 50 ετών – American Fork, Γιούτα, ΗΠΑ – Τράιφλ με τόφι σοκολάτας
Itala Revello Rosas, 77 ετών – Lima, Περού – Μαριναρισμένος κρανιός (είδος ψαριού) με λαχανικά
Synnove Rasmussen, 77 ετών – Bergen, Νορβηγία – Κγιόττζούπε (Βοδινό κρέας από την Ισλανδία με σούπα λαχανικών)
Cettina Bugeja, 53 ετών – La Valletta, Μάλτα – Κοσκσού (φάβα) με λαχανικά και τυρί ρικότα
Valagerdur Olafsdòttir, 63 ετών – Reykjavìk, Ισλανδία – Κγιότσούπα (αρνάκι με σούπα λαχανικών)
Natalie Bakradze, 60 ετών - Tblisi, Γεωργία – Κίνκαλι (ντάμπλινγκς με κρέας χοιρινό και μοσχαρίσιο)
Bisrat Melake, 60 ετών – Addis Ababa, Αιθιοπία – Ενγίρα (είδος πίτας) με τσούρι (σάλτσα με φασόλια και τσίλι) και λαχανικά
Fifi Makhmer, 62 ετών - Cairo, Αίγυπτος – Κουόσρι (μακαρόνια κομμένα σε μικρά κομμάτια, ρύζι , ρεβίθια και φακές)
Isolina Perez De Vargas, 83 ετών – Mendoza, Αργεντινή – Ασάδο Κριόλο (μπάρμπεκιου με διάφορα κρεατικά)
Neriman Mitrolari, 52 ετών – Αλβανία – Μπουρεκόεπ Ντομάτε (μπουρεκόπιτα)
Normita Sambu Arap, 65 ετών – Oltepessi (masaai mara) Κένυα – Μμπόγκα και οργκάλι (πολέντα από καλαμπόκι με λαχανικά και κατσικίσιο κρέας)
Fatma Bahkach, 59 ετών - Aghrimz, Μαρόκο – Μπατ Μποτ (ψωμί βερβερίνικο ψημένο σε ταψί)
Thilaga Vadhi, 55 ετών – Kuala Lumpur, Μαλαισία – Νάσι Λεμάκ (ρύζι με καρύδα, λαχανικά και τηγανητό αποξηραμένο γαύρο)
Brigitta Fransson, 70 ετών – Stockholm, Σουηδία – Ινκόκτ Λαξ (κρύος σολωμός ποσέ και λαχανικά)
Ayten Okgu , 76 ετών - Istanbul, Τουρκία – Καρνίγιαρικ (μελιτζάνες ιμάμ με κρέας και λαχανικά)
Kathy O’Donovan, 64 ετών – Whitehorse, Καναδάς – Βίσωνας στον ήλιο του μεσονυκτίου (Κρέας βίσωνα που μαρινάρεται από το προηγούμενο βράδυ σε μπύρα, αλάτι, πιπέρι και άγρια μούρα, για 12 ώρες)
Susann Soresen, 81 ετών – Homer, Αλάσκα – Μπριζόλα τάρανδου
Ο Gabriele Galimberti γεννήθηκε στο Arezzo της Ιταλίας, το 1977.
Σπούδασε φωτογραφία στο ‘Fondazione Studio Marangoni’ στη Φλωρεντία όπου και δημιούργησε το δικό του στούντιο και γκαλερί. Έχει βραβευτεί για τη δουλειά του και συνεργάζεται με πολλά διεθνή έντυπα όπως τα Newsweek, Le Monde, Geo, D – La Repubblica, Io Donna, Le Temps, Vanity Fair κ.α.
Πρόσφατα το ενδιαφέρον του έχει στραφεί στο ταξιδιωτικό φωτογραφικό ρεπορτάζ/ντοκιμαντέρ. Επί 18 μήνες ταξίδευε σε όλο τον κόσμο φωτογραφίζοντας διάφορα projects – ένα από αυτά είναι και το “Delicatessen with Love”.
Μπορείτε να δείτε περισσότερες Γιαγιάδες και να βρείτε τις συνταγές όλων των πιάτων, εδώ.