Αρχειο

Ο Σερ Άλεξ με δικά του λόγια

Το επιμύθιο μιας υπέρλαμπρης καριέρας

114993-718208.jpg
Δημήτρης Τζινούδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
40617-86382.jpg

Glory Glory, Sir Alex. Από τις εμβληματικότερες φιγούρες της μυθολογίας του ποδοσφαίρου. Ουδέποτε προσάρμοσε το παιχνίδι της ομάδας του στην τακτική του αντιπάλου προκειμένου να κερδίσει. Πέρα από τους 49 τίτλους που κατέκτησε στην προπονητική του καριέρα, πέρα από τη δημιουργία μερικών από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές των τελευταίων 20 χρόνων, υπήρξε διαολεμένα ευφυής και ετοιμόλογος. Χθες ανακοίνωσε το τέλος μιας ολόλαμπρης, ζηλευτής καριέρας. Ιδανική στιγμή για να απανθίσουμε ορισμένες από τις θρυλικότερες ατάκες του.

«Ποτέ δεν έπαιξα για την ισοπαλία στη ζωή μου».

«Football, bloody hell». (Αμέσως μετά τον αλησμόνητο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 1999, στο Καμπ Νου στην Βαρκελώνη και τη μνημειώδη νίκη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επί της Μπάγιερν Μονάχου).

«Στο τέλος του παιχνιδιού, το ευρωπαϊκό τρόπαιο θα βρίσκεται μόνο λίγα μέτρα μακριά από εσάς και εσείς δεν θα είστε σε θέση να το ακουμπήσετε, αν χάσουμε. Για πολλούς από εσάς θα είναι η κοντινότερη θέση που θα έχετε ποτέ. Μην τολμήσετε να επιστρέψετε, χωρίς να τα έχετε δώσει όλα». (Μέρος της ομιλίας του προς του παίχτες στο ημίχρονο, από το ίδιο παιχνίδι).

«Η δουλειά μιας ομάδας πρέπει πάντα να αγκαλιάζει ένα σπουδαίο παίχτη, αλλά ο σπουδαίος παίχτης πρέπει να δουλεύει».

«Δεν μπορείς να χειροκροτείς τον διαιτητή».

«Θυμάμαι την πρώτη φορά που τον είδα. Ήταν δεκατριών ετών και επέπλεε στο γήπεδο σαν ένα κόκερ σπάνιελ που κυνηγά ένα κομμάτι από ασημένιο χαρτί στον άνεμο». (Για τον Ράιαν Γκιγκς)

«Αν ήταν λίγο ψηλότερος, θα ήταν ο καλύτερος κεντρικός χαφ στην Ευρώπη. Ο πατέρας του είναι ψιλούτσικος. Πρέπει να τσεκάρω τον γαλατά». (Για τον Γκάρυ Νέβιλ)

«I ’m no fucking talk to you. He’s a fucking great player. You are fucking idiots». (Για τον Χουάν Σεμπάστιαν Βερόν)

«Λένε ότι είναι ένας πολύ έξυπνος άνθρωπός, σωστά; Μιλάει 5 γλώσσες. Έχω ένα δεκαπεντάχρονο αγόρι από την Ακτή Ελεφαντοστού που μπορεί και κάνει το ίδιο». (Για τον Αρσέν Βενγκέρ)

«Είναι αρχάριος, πρέπει να κρατήσει τις απόψεις του για το ποδόσφαιρο της Ιαπωνίας». (Για τον Αρσέν Βενγκέρ)

«Αυτός ο παλιόφιλος πρέπει να γεννήθηκε σε θέση οφ-σάιντ». (Για τον Φίλιππο Ινζάγκι)

«Ήταν ένα φρικιαστικό περιστατικό. Αν το προσπαθούσα εκατό ή και χίλιες φορές, δεν θα συνέβαινε ξανά. Αν μπορούσα να το κάνω, θα συνέχιζα να παίζω μπάλα». (Σχετικά με το παπούτσι που κλότσησε στο πρόσωπο του Μπέκαμ)

«Το credit πηγαίνει σε εκείνους, η καλύτερη ομάδα κέρδισε και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι’ αυτό τώρα». (Μετά από την ήττα της Μάντσεστερ στον τελικό του Champions League το 2009, στο στάδιο Olimpico της Ρώμης από την Μπάρτσελόνα)

«Στο τελευταίο λεπτό, από όσο μπορώ να συμπεράνω, ο Αντεμπαγιόρ ή ο μάνατζέρ του τηλεφώνησαν σε εμάς για να μας πουν ότι έκλεισαν στην Μάντσεστερ Σίτυ. Μετά έκαναν το ίδιο με την Τσέλσι. Πρέπει να ήταν απελπισμένοι προκειμένου να έρθει είτε σε εμάς είτε στην Τσέλσι».

«Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να μιλάνε για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ». (Για την Μάντσεστερ Σίτυ)

«Όταν οι Ιταλοί λένε μακαρονάδα, πρέπει να ελέγξεις κάτω από την σάλτσα να δεις αν υπάρχουν μακαρόνια. Είναι καινοτόμοι στο προπέτασμα καπνού».

«Δεν πιστεύω στη μοίρα».

«Είναι προνόμιο να ακολουθείς τον Σερ Ματ Μπάσμπι, γιατί το μόνο που έχω να κάνω είναι να προσπαθήσω να διατηρήσω τις προδιαγραφές που έχει θέσει εδώ και τόσα χρόνια στην ομάδα».

«Ήταν η πιο εμφατική εκδήλωση ανιδιοτέλειας που έχω δει σε ποδοσφαιρικό γήπεδο. Βρίσκονταν σε κάθε γωνία του γηπέδου, προτιμώντας να πεθάνει από εξάντληση παρά να χάσει, εμπνέοντας τους πάντες. Νιώθω μεγάλη τιμή που σχετίζομαι με αυτό τον παίχτη». (Σχολιάζοντας τη μνημειώδη απόδοση του Ρόι Κιν στον ημιτελικό του Champions League με την Γιουβέντους το 1999)

«Μπορεί να ξεκινήσει καυγά σε ένα άδειο σπίτι». (Για τον Ντένις Γουάιζ)

«Έχει δημιουργηθεί κλίμα αισιοδοξίας στη Μάντσεστερ Σίτυ, λόγω της σπατάλης χρημάτων που έχουν κάνει στις μεταγραφές. Πρέπει να κερδίσουν κάτι. Καμιά φορά στη γειτονιά μας έχει φασαρία και πρέπει να ζήσουμε με αυτό. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτούς».

«O Μπέκαμ είναι o καλύτερος βρετανός ποδοσφαιριστής, όχι λόγω θεόσταλτου ταλέντου. Προπονείται ανηλεώς, με ένα τρόπο που οι περισσότεροι παίκτες, που είναι λιγότερο χαρισματικοί δεν μπορούν να αντιληφθούν καν».

«Το έχω ξαναπεί. Όταν κάποιος ποδοσφαιριστής βρίσκεται στην κορυφή της καριέρας του, αισθάνεται ότι είναι σε θέση να ανέβει στο Έβερεστ με τις παντόφλες του. Κάπως έτσι ήταν και ο Πολ Ινς».

«Όταν κατευθύνθηκε προς το μέρος μου, οι περισσότεροι παίχτες κάλυψαν τα μάτια τους με τα χέρια. Αν με χτυπούσε, μπορούσε να με σκοτώσει». (Σχετικά με μια διαφωνία με τον Πέτερ Σμάιχελ στα αποδυτήρια)

«Ο Γουέιν είναι πραγματικά ευλογημένος. Δεν έχει απλά την ικανότητα, έχει τη φωτιά μέσα του». (Για τον Γουέιν Ρούνεϊ)

«Αν υπήρξε ένας ποδοσφαιριστής οπουδήποτε στον κόσμο που ήταν φτιαγμένος για να παίξει στη Μάντσεστερ, αυτός ήταν ο Καντονά. Μπήκε μέσα με περπάτημα που φανέρωνε αυτοπεποίθηση, φούσκωσε το στήθος του, σήκωσε το κεφάλι και παρατηρούσε τα πάντα σαν να ρωτούσε: Είμαι ο Καντονά. Πόσο μεγάλος είσαι; Είσαι αρκετά μεγάλος για τα μέτρα μου;».

«Είχα στοιχηματίσει ότι δε θα καταφέρει να βάλει πάνω από 15 γκολ. Πρέπει να αλλάξω το στοίχημα μαζί του. Μόλις φτάσει τα 15, μπορώ να το αλλάξω και νομιμοποιούμαι να το κάνω, γιατί είμαι ο μάνατζερ της ομάδας. Τώρα θα στοιχηματίσω ότι δεν μπορεί να βάλει 150». (Για τον Κριστιάνο Ρονάλντο)

n

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ