Αρχειο

Η Λίζα της Πλατείας Πλατάνου στην Κηφισιά.

Η Μιλένα Πεκλάρη - Μανωλά γνωρίζει μια σκυλίτσα με αέρα μοντέλου.

2057-649641.jpg
Μιλένα Πεκλάρη - Μανωλά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
3778-23197.JPG

Η Λίζα είναι μια ημίαιμη καφέ-μπεζ τύπισσα με λεπτοκαμωμένη μουσούδα και μελί μάτια που μένει στην πλατεία Πλατάνου στην Κηφισιά. Με ένα αυτί όρθιο και ένα πεσμένο, θυμίζει τροχονόμο. Θα μπορούσε κανείς να πει πως αυτό είναι ένα ...καρμικό σημάδι, αφού το συγκεκριμένο σημείο της Κηφισιάς έχει μείνει στην ιστορία και ως «Τροχονόμος», λόγω του τροχονόμου που ήταν το σήμα κατατεθέν της πλατείας. 

 Η Λίζα είναι ένα από τα πιο φιλικά τετράποδα που έχω συναντήσει. Την πέτυχα να λιάζεται στην οδό Κασσαβέτη, έξω από ένα μαγαζί κινητής τηλεφωνίας. Με το πρώτο κιόλας «κλικ» της φωτογραφικής μηχανής άρχισε να παίρνει πόζες με attitude επαγγελματία μοντέλου. Σήκωνε το αυτί, γύριζε προφίλ, ανφάς και έριχνε μελί ματιές στον φακό... Μόλις την φώναξα με το όνομά της σηκώθηκε νωχελικά και πλησίασε προς το μέρος μου. Λατρεύει τα χάδια. Κυρίως στο πλάι των αυτιών της. 

Η Λίζα εμφανίστηκε στην περιοχή πριν από περίπου δύο χρόνια όταν κάποιος αποφάσισε να την εγκαταλείψει στο δρόμο με μερικά κουταβάκια στην κοιλιά. Ευτυχώς όμως την ανακάλυψε η Ελένη, μια φιλόζωη-μέχρι-το-κόκκαλο ιδιοκτήτρια καταστήματος της γειτονιάς. Η Ελένη -όπως και άλλοι μαγαζάτορες της περιοχής- ταΐζει όλα τα αδέσποτα σκυλιά της πλατείας και τα φροντίζει σε ότι χρειαστούν. Με δικά της έξοδα, λοιπόν, ανέλαβε να πάει το νέο μέρος της σκυλοπαρέας στον κτηνίατρο και αργότερα η Λίζα στειρώθηκε, εμβολιάστηκε και έγινε μια κάτοικος Βορείων Προαστείων. 

Τον πρώτο καιρό ήταν πολύ φοβισμένη. Ίσως έφταιγε το σοκ της εγκατάλειψης. Ίσως κάποιος να της είχε φερθεί άσχημα και να είχε χάσει την εμπιστοσύνη της στους ανθρώπους. Όμως σιγά σιγά «ξεψάρωσε» και έγινε σούπερ κοινωνική με όλους τους περαστικούς. Τώρα πια θα έλεγες πως είναι πιο κοινωνική και από διευθύντρια δημοσίων σχέσεων.

Οι κολλητοί της Λίζας είναι ένας ξανθός ψιλοτεμπέλης τυπάς που θυμίζει Λαμπραντόρ και μια κάπως μεγάλη σε ηλικία μαυρόασπρη σκυλίτσα με κάμποσα αρθριτικά και κόκκινο περιλαίμιο. Συχνά θα τους συναντήσεις στη στάση του λεωφορείου να αλητεύουν και να γαυγίζουν στα αυτοκίνητα. Εκεί η Λίζα «κολλάει» στους πιτσιρικάδες που μαζεύονται γυρνώντας από σχολεία και φροντιστήρια συλλέγοντας χάδια και φιλικά χτυπήματα στην πλάτη. 

 Όταν θέλει να προστατευτεί από τη βροχή και το κρύο ή απλά να χαλαρώσει και να ...διαλογιστεί, αράζει μέσα στο μαγαζί της Ελένης ή στις άπειρες γωνιές του εμπορικού κέντρου της πλατείας. Όμως, ακόμα κι αν η Λίζα γουστάρει τη «χύμα» ζωή της, ποντάρει στο ότι –αργά ή γρήγορα- θα «ρίξει» κάποιον περαστικό με την υπέροχη φουντωτή ουρά της και έτσι θα της δοθεί η ευκαιρία να αποδείξει πως μπορεί να γίνει η τέλεια τετράποδη συγκάτοικος. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ