Την άρση των περιορισμών των πέντε ημερών που χαρακτηρίζουν το γάλα παστεριωμένο ή φρέσκο, αποφασίζει η κυβέρνηση με σκοπό την απελευθέρωση του αγοράς του προϊόντος. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Θανάσης Σκορδάς προχωρούν στην ουσιαστική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, καταργώντας το προεδρικό διάταγμα που ισχύει από το 1999, με σκοπό να ανοίξει ο ανταγωνισμός, να μπουν στο χώρο της διακίνησης γάλακτος στα αστικά κέντρα και οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις αλλά και οι ξένες με εισαγωγές, ώστε τελικά να μειωθούν οι τιμές. Στην Ελλάδα το γάλα πωλείται πολύ ακριβότερα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με διαφορά τιμής που σε μέσα επίπεδα να φτάνει το 31%. Η τιμή του παστεριωμένου ή του φρέσκου γάλακτος στην Ελλάδα φτάνει έως και 1,50 ευρώ, στο Βέλγιο και την Ισπανία πωλείται 0,44, ενώ στην Γερμανία και την Ολλανδία 0,89.