Αρχειο

Ένα διαμάντι πιο μεγάλο κι από τη Γη

112377-222532.jpg
Μαρίζα Μάντζιου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
27503-62383.jpg

Η Μέριλιν θα είχε ενθουσιαστεί: ένα διαμάντι μεγαλύτερο κι από αυτή την ίδια τη Γη!

Μόλις ανακαλύφθηκε από μία ομάδα αμερικάνων και γάλλων αστρονόμων – ένα αστέρι διπλάσιο από το μέγεθος της Γης που πλανιέται στο διάστημα και μάλιστα είναι ορατό με γυμνό μάτι.

Ένας πλανήτης-βράχος (έτσι δεν λένε τα διαμάντια;) που ονομάστηκε «55 Cancri e», στην τροχιά γύρω από ένα άστρο, στον αστερισμό του Καρκίνου. Ο πλανήτης κινείται τόσο γρήγορα που μία χρονιά εκεί, διαρκεί μόνο 18 ώρες.

Η ακτίνα του είναι διπλάσια από της Γης αλλά η μάζα του, λόγω πυκνότητας, είναι 8 φορές μεγαλύτερη από του δικού μας πλανήτη. Οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια του «55 Cancri e» φτάνουν τους 1.648 βαθμούς Κελσίου.

Όπως αναφέρει ο Nikku Madhusudhan, ερευνητής του πανεπιστημίου του Yale, «η επιφάνειά του είναι πιθανότατα καλυμμένη με γραφίτη και διαμάντι παρά με γρανίτη και νερό».

Στη μελέτη που έγινε στο Ινστιτούτο Έρευνας στην Αστροφυσική και Πλανητολογία στην Τουλούζη, εκτιμάται ότι τουλάχιστον το ένα τρίο της μάζας του πλανήτη, το τριπλάσιο αντίστοιχο περίπου της μάζας της Γης, θα μπορούσε να είναι από διαμάντι.

Πλανήτες-διαμάντια έχουν παρατηρηθεί και στο παρελθόν αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται κάποιο σε τροχιά γύρω από αστέρι και μπορεί να μελετηθεί με τόση λεπτομέρεια.

Για όσους πάντως οραματίζονται το σούπερ διαμάντι, «μεγαλύτερο ακόμα κι από αυτό του Ritz», καλό είναι να ξέρουν ότι απέχει 40 έτη φωτός και 230 τρισεκατομμύρια μίλια μακριά από το κέντρο του κόσμου (το οποίο, ας δεχτούμε για το συγκεκριμένο θέμα ότι είναι η Νέα Υόρκη και η Park Avenue).

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ