Αρχειο

Τέλος σταθερότητας στις τιμές των τροφίμων

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
27068-61719.JPG

Κατά 1,4% αυξήθηκαν οι τιμές των τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο μετά από δύο μήνες σταθερότητας με τα δημητριακά, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα να εκτινάσσονται στα ύψη. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών διευκρίνισε ότι ο δείκτης αυξήθηκε έως και 216 μονάδες. Οι τιμές ζάχαρης και ελαιόλαδου μειώθηκαν.

 O συνολικός δείκτης, που μετρά την μηνιαία μεταβολή στις διεθνείς τιμές του καλαθιού των προϊόντων διατροφής βρίσκεται μακριά από την τιμή ρεκόρ των 238 που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2011 και σημείωσε μείωση της τάξης του 4% σε σχέση με το Σεπτέμβρη του 2011.

Εν τω μεταξύ για σημαντική αύξηση στις τιμές των τροφίμων σε ποσοστό 15% το 2013 προειδοποιεί η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ολλανδίας, Rabobank. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας, αιτία της αύξησης θα είναι η μεγάλη μείωση της προσφοράς κρέατος. «Η ξηρασία στις ΗΠΑ εδώ και έναν αιώνα, σε συνδυασμό με τις ξηρασίες στη Ν. Αμερική και στη Ρωσία, έχουν χτυπήσει την παραγωγή σπαρτών που χρησιμοποιούνται στις ζωοτροφές, όπως το καλαμπόκι και η σόγια», αναφέρουν οι αναλυτές της Rabobank.

ΛΧ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ