- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Πριν από λίγες μέρες είχαμε αναφέρει το περιστατικό όπου ένας Έλληνας είχε βάλει τον Ινδό υπάλληλό του να δέσει σκύλο με αλυσίδα από τον κοτσαδόρο του αυτοκινήτου " και να τον σέρνει μέχρι να λιώσει". Ο κατηγορούμενος Θ.Μ. καταδικάστηκε. Η ποινή: ένα έτος φυλάκιση με τριετή αναστολή και 5.000 ευρώ. Η ποινή φυλάκισης με αναστολή είναι για τα μάτια του κόσμου και σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχεί σε μια πράξη τέτοιας αγριότητας.
Τόσο λοιπόν κοστολογείται ο άγριος βασανισμος ενός όντος που έχει νοημοσύνη αντίστοιχη ενός πεντάχρονου παιδιού και συναισθηματική νοημοσύνη που δεν υπολογίζεται με κανένα τρόπο.
Παραθέτουμε κείμενο από την "Ενεργή Κοινωνία Πολιτών για την Προστασία των Αδέσποτων Ζώων" που μας εκφράζει.
"Στη δίκη παραβρέθηκαν αρκετοί φιλόζωοι, αν και η παρουσία τους δεν φάνηκε να έχει θετική επιρροή. Η εισαγγελέας αναλώθηκε στη διαφύλαξη της εξουσίας του θεσμού, καθώς έδειχνε να ενοχλείται περισσότερο από την ασέβεια του ακροατηρίου απέναντί στην έδρα, παρά από την κακοποίηση αυτή καθεαυτή.
Κατανοώ την οργή των φιλόζωων, αλλά οι ακρότητες δεν ωφελούν καμία πλευρά. Σίγουρα όχι τη δική μας, η οποία εντέλει εκλαμβάνεται από υπερβολική έως και γραφική με συνέπεια να χάνει σε κύρος και βαρύτητα μπροστά στα μάτια τόσο των εκπροσώπων της πολιτείας όσο και των λοιπών παρευρισκομένων. Μάτια τα οποία τώρα έχουν αρχίσει να πέφτουν πάνω σε θέματα για τα οποία εμείς φωνάζουμε χρόνια.
Πολύ κοντά μου έτυχε να κάθονται δύο συγγενείς του κατηγορουμένου, η γυναίκα του και ο γαμπρός του. Τα πρόσωπά τους φανέρωναν βαθύτατα φορτισμένη ψυχολογία. Ο νεαρός γαμπρός μάλιστα ανάσανε με δυσκολία και κάποια στιγμή, φάνηκε να δακρύζει, μη μπορώντας προφανώς να διαχειριστεί το στρες.
Φορτισμένος ήταν επίσης και ο δικηγόρος, ο οποίος δεν έχανε την ευκαιρία να διατυμπανίζει τα φιλοζωικά του αισθήματα και να διαχωρίζει τη θέση του από τα όποια πεπραγμένα. Οι δύο συγγενείς, ο δικηγόρος και η βοηθός του, φοβούμενοι τη μήνι του συγκεντρωμένου πλήθους, περίμεναν τη συνοδεία των ΜΑΤ για να εξέλθουν από την αίθουσα.
Στο τέλος, καθώς αυτοί αποχωρούσαν συνοδεία των ΜΑΤ και καθώς το πλήθος ξεσπούσε πάνω τους με βρισιές, ρίψη νερού και μπουκαλιών, δεν μπόρεσα να μην αναρωτηθώ πως η βία φέρνει οργή και η οργή βία έναντι τρίτων προσώπων που δεν εμπλέκονται στην υπόθεση… αναπαράγοντας έναν φαύλο κύκλο.Ειπώθηκε πως η γυναίκα του αναφέρθηκε σε φόλες, όπως όμως ειπώθηκε ότι ο κατηγορούμενος ονομάζεται Πουλημένος, πράγμα το οποίο δεν ισχύει. Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν το είπε, απλά δεν ήμουν μπροστά για να το επιβεβαιώσω.
Μπροστά μου έσκιζε τα ιμάτιά της για τον άνδρα της που τον ξέρει όλος ο Μαραθώνας 35 χρόνια. Πράγμα το οποίο εμένα προσωπικά μου δείχνει μια γυναίκα που εθελοτυφλεί απέναντι στον σύντροφό της, όπως τείνουν να κάνουν οι περισσότεροι σύντροφοι μετά από πολλά χρόνια γάμου. Αυτό δεν τη δικαιολογεί, αλλά δεν την καθιστά και υπεύθυνη για τις πράξεις του συζύγου της!
Μου επαναλάμβανε επίσης την επιστημονική ιδιότητα των παιδιών τους, θέλοντας έτσι να ανεβάσει το καταβαραθρωμένο κύρος της οικογενείας της. Μα τα προσόντα των παιδιών έχουν τόση σχέση με τον ψυχισμό του πατέρα όσο έχουν τα ίδια με τις πράξεις του. Δηλαδή καμία, οπότε δεν αντιλαμβάνομαι τη θηριώδη αντιμετώπισή τους από το πλήθος.
Σημασία έχει ότι ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε και ότι η καταδίκη για αντίστοιχα κακουργήματα στο μέλλον μπορεί και πρέπει να είναι μεγαλύτερη. Με την αποδοκιμασία προβληματίζεται ο συγγενής, με τη βία περιχαρακώνεται και εθελοτυφλεί ακόμη περισσότερο, γιατί δεν επεξεργάζεται τίποτα, παρά μόνον αμύνεται".