Αρχειο

Το Ιράν πριν το 1979

 Όταν μπορούσες να κυκλοφορείς χωρίς μπούρκα και ας έμοιαζες με την Λαίδη Άντζι

34908-78612.JPG
Γιάννης Τσάκαλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
26146-60292.jpg

Αν έχει πέσει στα χέρια σας ή έχετε δει το «Περσέπολις» της Σατραπί έχετε μια ιδέα για το πόσο διαφορετικό ήταν το Ιράν πριν την επικράτηση της Ισλαμικής επανάστασης.

Η Ιρανική Επανάσταση - γνωστή ως Ισλαμική επανάσταση - ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1978, με τις πρώτες μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στην εξουσία του σάχη Μοχάμεντ Ρέζα Παχλαβί. Κατά την διάρκεια της θητείας (1941-1979) του αυτοκράτορα Παχλαβί που και με την βοήθεια των Η.Π.Α κατάφερε να εκσυγχρονίσει τη χώρα, η ζωή στο Ιράν κυλούσε μάλλον ήρεμα και διασκεδαστικά. Αν και οι καταγγελίες για την δράση της μυστικής υπηρεσίας "Σαβάκ" δεν ήταν λίγες.

Μετά από συνεχόμενες απεργίες και διαμαρτυρίες, ο σάχης εγκατέλειψε το Ιράν τον Ιανουάριο του 1979, και ο Αγιατολάχ Χομεϊνί επέστρεψε στην Τεχεράνη από την εξορία. Η δυναστεία των Παχλαβί κατέρρευσε λίγες μέρες μετά, όταν ο στρατός του Ιράν παρέμεινε ουδέτερος στην πολιτική διαμάχη, μετά από συρράξεις ανταρτών και στρατιωτών πιστών στο σάχη.

Την 1η Απριλίου του 1979, το Ιράν έγινε και επίσημα ισλαμική δημοκρατία με τη διεξαγωγή εθνικού δημοψηφίσματος. Έκτοτε οι συνθήκες στο Ιράν δεν είναι τόσο φιλικές για όσους είχαν συνηθίσει τον δυτικό τρόπο ζωής, που υπήρχε επί Παχλαβί.

Ας ελπίσουμε ότι σε λίγα χρόνια δεν θα κυκλοφορούν στο YouTube βίντεο του στυλ: Greece before 2016…

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ