Αρχειο

Η καρδιά μας στην Αϊτή

Εκατοντάδες groups υποστήριξης της Αϊτής από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο στο internet, επαναφέρουν την «παράδοση» της παγκοσμιοποιημένης θετικής αντίδρασης και αλληλεγγύης μέσω του διαδικτύου, μετά από κάθε θεομηνία.

2034-9484_0.jpg
Αχιλλέας Πεκλάρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
2571-20806.jpg

Εικόνα ολικής καταστροφής εμφανίζει από χθες η Αϊτή, μετά το χτύπημα σεισμού 7,3 Ρίχτερ. Οι αρχές μιλούν για εκατοντάδες κτιρίων που κατέρρευσαν και χιλιάδες ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους ή τα σπίτια τους, ή ακόμα παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ερείπια. Η νέα συμφορά έρχεται ενάμισι περίπου χρόνο μετά από το χτύπημα των κυκλώνων Γκούσταβ, Χάνα και Άικ, τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2008, που άφησαν πίσω τους 800 νεκρούς.

Μέχρι στιγμής τόσο ο ΟΗΕ, όσο και η Παγκόσμια Τράπεζα δεσμεύθηκαν να στηρίξουν την ανοικοδόμηση της Αϊτής, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η αμερικανική Υπηρεσία για τη Διεθνή Ανάπτυξη και ο Στρατός είναι έτοιμοι να παράσχουν βοήθεια στην πληγείσα χώρα. «Θα παράσχουμε τόσο πολιτική όσο και στρατιωτική βοήθεια καθώς και ανθρωπιστική αρωγή και προσευχόμαστε για τους ανθρώπους που υποφέρουν, για τις οικογένειες τους και για τους αγαπημένους τους» δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον. Κινήσεις γίνονται και από όλες σχεδόν τις χώρες της Ε.Ε..

Από ελληνικής πλευράς, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης δήλωσε ότι λόγω απόστασης δεν επιτρέπεται στην Ελλάδα να στείλει ανθρώπινο δυναμικό, όμως ήδη έχει ξεκινήσει σειρά ενεργειών σε διεθνές επίπεδο και μέσω διεθνών οργανισμών για την έμπρακτη στήριξη των πληγέντων. Επίσης, από χθες και ο Δήμος Αθηναίων έχει ξεκινήσει διαδικασία συλλογής ανθρωπιστικής βοήθειας σε είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα, ρούχα κα.), τα οποία πρόκειται να προωθηθούν στην Αϊτή μέσω της πρεσβείας της χώρας στην Αθήνα.

Αλλά και στο διαδίκτυο, εκατοντάδες είναι τα groups υποστήριξης της Αϊτής από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, επαναφέροντας την «παράδοση» της παγκοσμιοποιημένης θετικής αντίδρασης και αλληλεγγύης μέσω του διαδικτύου, μετά από κάθε θεομηνία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ