Αρχειο

PET NEWS

2057-649641.jpg
Μιλένα Πεκλάρη - Μανωλά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κακοποιήσεις και εγκατάλειψη ζώων στην Κρήτη - Η Σουηδία κυνηγά τους "υπεράριθμους" λύκους της - Το 2009 έκλεισε με 10 νεκρές αρκούδες, θύματα τροχαίων.

Η Σουηδία κυνηγά τους «υπεράριθμους» λύκους της μετά από 45 χρόνια

Ξεκίνησε το πρώτο κυνήγι λύκων μετά από 45 χρόνια στη Σουηδία, μετά από σχετική απόφαση του Κοινοβουλίου για τον έλεγχο του αριθμού του είδους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στη Σουηδία υπάρχουν σήμερα 180-220, ενώ η σουηδική Βουλή –όπως επισημαίνει το BBC- αποφάσισε πρόσφατα ότι ο αριθμός των λύκων στη χώρα δεν θα πρέπει να ξεπερνά στο μέγιστο τους 210. Όπως ανακοίνωσε, λοιπόν, η κρατική Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας, επιτρέπεται να χτυπηθούν οι 27.

Ωστόσο, ο Σουηδικός Σύλλογος Προστασίας της Φύσης ετοιμάζεται να υποβάλει επίσημη καταγγελία στην Κομισιόν και καταγγέλλει την απόφαση για τον εξισορροπητικό αποδεκατισμό, τονίζοντας ότι αντιβαίνει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία καθώς ο πληθυσμός των λύκων στη χώρα δεν έχει φθάσει σε υγιές επίπεδο.

Το κυνήγι ξεκίνησε στις 2 Ιανουαρίου και θα έχει ολοκληρωθεί πριν από την περίοδο του ζευγαρώματος στα μέσα Φεβρουαρίου. Στο κυνήγι αναμένεται να λάβουν μέρος περίπου 10.000 κυνηγοί, οι οποίοι επιμένουν ότι υπάρχουν τα κατάλληλα μέτρα που θα τους εμποδίσουν να υπερβούν τον αριθμό που επιτρέπει η κρατική Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας. «Υπάρχουν κανονισμοί, οι κυνηγοί πρέπει να ελέγχουν τις ποσοστώσεις κάθε μία ώρα» δήλωσε στο Radio Sweden μέλος της Ένωσης Κυνηγών.

Το 2009 «έκλεισε» με 10 νεκρές αρκούδες θύματα τροχαίων

 

Μια ενήλικη θηλυκή αρκούδα βάρους 80 κιλών, ήταν το 10ο θύμα τροχαίου στην Εγνατία οδό για το 2009. Το τροχαίο συνέβη στον κάθετο άξονα της Εγνατίας «Σιάτιστα Κρυσταλλοπηγή», όταν η αρκούδα πέρασε με μεγάλη ευκολία πάνω από την περίφραξη του αυτοκινητόδρομου και στην προσπάθειά της να περάσει απέναντι χτυπήθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο. Ο οδηγός εξαφανίστηκε χωρίς να ειδοποιήσει καν την Τροχαία. Τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία με θύματα αρκούδες σημειώθηκαν φέτος στο συγκεκριμένο τμήμα του αυτοκινητόδρομου όπου –σύμφωνα με καταγγελίες της μη κυβερνητικής περιβαλλοντικής οργάνωσης «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ»- εκτός από το γεγονός ότι η περίφραξη είναι υποτυπώδης, δεν έχει προβλεφθεί η κατασκευή ειδικών περασμάτων για τις αρκούδες αλλά και για τα άλλα διερχόμενα ζώα, ενώ δεν υπάρχει καμμία πινακίδα που να προειδοποιεί τους οδηγούς να ελαττώσουν ταχύτητα.

Κακοποιήσεις και εγκατάλειψη ζώων στη  Κρήτη

Με καθόλου φιλοζωικές διαθέσεις υποδέχθηκαν το 2010 οι κάτοικοι των Χανίων. Σύμφωνα με καταγγελίες της υπεύθυνης του Φιλοζωικού Συλλόγου «Η μικρή κιβωτός του Νώε», Σίλκε Βρόμπελ, τις τελευταίες μέρες έχουν σημειωθεί πολλά κρούσματα κακοποίησης και εγκατάλειψης ζώων.

Σύμφωνα με την κ. Βρόμπελ, πριν από λίγες μέρες, ένας Χανιώτης κατήγγειλε στον σύλλογο ότι βρήκε στον παραλιακό δρόμο του Μάλεμε ένα σκύλο να περιπλανάται τραυματισμένος, πιθανότατα χτυπημένος από κάποιο αυτοκίνητο. Το ίδιο βράδυ στο κέντρο της πόλης, σε πάρκο πίσω από την οδό Δασκαλογιάννη, κάποιοι έδεσαν και εγκατέλειψαν δύο μικρά σκυλιά. Την παραμονή Πρωτοχρονιάς έξω από το τελωνείο στη Σούδα, κάποιοι παράτησαν άλλα πέντε κουτάβια. Λίγες ώρες αργότερα, κάτοικοι που μένουν κοντά στα Νεώρια κατήγγειλαν ότι βρήκαν περίπου δεκαπέντε δηλητηριασμένες γάτες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ