Αρχειο

Για μια πολιτική ολοκληρωμένων αστικών παρεμβάσεων

Ομιλία του Ι. Πολύζου, καθηγητή ΕΜΠ, σε ημερίδα για την κρίση στο κέντρο

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Ιωάννης Πολύζος, καθηγητής ΕΜΠ, μίλησε σε ημερίδα με θέμα "Η Αθήνα: Η κρίση στο κέντρο ως πρόκληση και ευκαιρία για ολοκληρωμένες πολιτικές" που διοργάνωσε ο Τομέας Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας της Δημοκρατικής Αριστέρας το Σάββατο 3 Μαρτίου.


"Ο περιορισμός ανάσχεσης της αστικής διάχυσης, με ταυτόχρονη τόνωση της κεντρικότητας, αποτελεί βασικό άξονα προτεραιότητας του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας/Αττικής της επόμενης δεκαετίας.

Τόνωση κεντρικότητας σημαίνει:

· Ενδυνάμωση της πολυλειτουργικότητας, με χρήσεις που αποτείνονται σε ευρύ φάσμα ομάδων διαφορετικής ηλικιακής, οικονομικής και πολιτισμικής ταυτότητας.

· Προώθηση πολιτικών για την οργάνωση των κεντρικών περιοχών σε δίκτυο, με ενίσχυση της προσβασιμότητας με Μέσα Σταθερής Τροχιάς, ώστε να ευνοηθούν συνέργειες μεταξύ των δραστηριοτήτων και να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις του ανταγωνισμού.

· Ανάδειξη της πολυλειτουργικής και κοινωνικά πολυσυλλεκτικής φυσιογνωμίας των συζυγών Μητροπολιτικών Κέντρων Αθήνας και Πειραιά, ως πολιτισμικού αγαθού που χαρακτηρίζει την ιστορική πορεία τους και αποτυπώνει τις πολυδιάστατες σύγχρονες μεταλλαγές.

· Παρεμβάσεις αναζωογόνησης, με αναβάθμιση του δημόσιου χώρου και ενεργοποίηση / αξιοποίηση του κενού κτιριακού αποθέματος για δραστηριότητες παραγωγής, πολιτισμού και κατοικίας, με κίνητρα ιδιαίτερα προς τις νέες ηλικίες.

Για το Μητροπολιτικό Κέντρο Αθήνας, επιδιώκεται:

· Ανάδειξη σε κέντρο πόλης διεθνούς ακτινοβολίας, δημιουργικότητας και καινοτομίας.

· Παροχή εξυπηρετήσεων και ευρύτητα επιλογών υψηλού επιπέδου και ποιότητας.

· Αξιοποίηση των ιστορικών, πολιτιστικών και λοιπών διακριτών στοιχείων της ταυτότητάς του.

· Καθορισμός του ως αυτοτελούς τουριστικού προορισμού.

Για το Μητροπολιτικό Κέντρο Πειραιά, επιδιώκεται:

· Αναβάθμισή του ως κεντρικού λιμένα και κόμβου συνδυασμένων μεταφορών, με αποτελεσματική διασύνδεση μεσογειακού, διευρωπαϊκού και διεθνούς επιπέδου.

· Ισχυροποίησή του ως κέντρου πολυλειτουργικού χαρακτήρα, με ταυτόχρονη διατήρηση της κατοικίας και ανάδειξη της πολιτιστικής του κληρονομιάς.

· Ενίσχυση και ανασυγκρότηση της παραγωγικής και οικονομικής βάσης, σε κατεύθυνση σύγχρονων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Λειτουργική διασύνδεση των λιμενικών δραστηριοτήτων με τον αστικό ιστό.

Για να διατηρηθεί ο πολυλειτουργικός χαρακτήρας των Μητροπολιτικών Κέντρων πρέπει να παραμείνουν σε πρώτη φάση και να ενισχυθούν σε δεύτερη, πέντε πολεοδομικές «λειτουργίες βάσεις»:

· Η επιχειρηματική / διοικητική δραστηριότητα

· Το λιανικό εμπόριο

· Ο πολιτισμός / αστικός τουρισμός

· Η βιοτεχνία

· Η κατοικία

Ολοκληρωμένες πολιτικές αναζωογόνησης των Κέντρων Πόλης μπορούν να προωθηθούν μέσω του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και με τη συστηματική συνεργασία και των τριών επιπέδων λήψης απόφασης: Επιτελική Δημόσια Διοίκηση, Αποκεντρωμένη Περιφέρεια, Δημοτική Αυτοδιοίκηση.

Για την προώθηση αυτού του στρατηγικού αστικού σχεδιασμού σε ευρύτερα τμήματα της πόλης που παρουσιάζουν κρίσιμα και σύνθετα προβλήματα κρίσης, κοινωνικής και οικονομικής συνοχής, περιβαλλοντικής υποβάθμισης και γενικότερα ποιότητας ζωής, προτείνεται η ενεργοποίηση των Σχεδίων Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων (ΣΟΑΠ), σύμφωνα με το νόμο 2742/99.

Τα σχέδια αυτά, που είναι εργαλεία συντονισμένης χωρικής διακυβέρνησης, εξασφαλίζουν τον καλύτερο συντονισμό των τομεακών πολιτικών (υπουργεία και ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού), καθώς και την αναγκαία διαβούλευση και συμμετοχή των πολιτών.

Ειδικότερα με τα ΣΟΑΠ, επιδιώκεται:

· Η βελτίωση των υποδομών και των βασικών κοινωνικών εξυπηρετήσεων

· Η αντιμετώπιση της ανεργίας και η δημιουργία επαρκών ευκαιριών απασχόλησης.

· Η ενσωμάτωση των λειτουργιών και των κοινωνικών ομάδων στον αστικό ιστό.

· Η καταπολέμηση του κοινωνικού διαχωρισμού.

· Η λειτουργική διάρθρωση των χρήσεων γης.

· Η διαχείριση του αστικού οικοσυστήματος.

· Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών

· Η ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον μέσων διακίνησης ανθρώπων και εμπορευμάτων.

· Η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Επιδιώκεται επίσης, η διευκόλυνση της συμμετοχής των περιοχών παρέμβασης σε προγράμματα και δίκτυα διαπεριφερειακής και διευρωπαϊκής συνεργασίας, που έχουν στόχο την ανταλλαγή εμπειρίας και την ανάπτυξη κοινών μεθόδων και μέσων για την αστική αναγέννηση και αειφόρο ανάπτυξη.

Παράλληλα με την προώθηση αυτής της πολιτικής των ολοκληρωμένων αστικών παρεμβάσεων, άμεσα πρέπει να συμπληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο για την αποκατάσταση και αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων κτιρίων που υποβαθμίζουν τα Κέντρα Πόλης".

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ