Αρχειο

Κόσμος μαγικός

115010-718264.jpg
Δήμητρα Αναγνώστου
ΤΕΥΧΟΣ Guide Winter 2010
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
1981-739.jpg

Η A.V. σε ξεναγεί στις καλύτερες παιδικές παραστάσεις της πόλης.

Οι περιπέτειες ενός παπαγάλου που κάνει το γύρο του κόσμου, ο κόκορας που βρίσκει ένα χρυσό φλουρί, η μαριονέτα που θέλει να κόψει τα σκοινιά της για να κερδίσει την ελευθερία της. Και από κάτω μικρά και μεγαλύτερα παιδιά, που δεν σταματούν να ταξιδεύουν στον κόσμο της φαντασίας. Οι παιδικές παραστάσεις που παίζονται αυτή την εποχή στην Αθήνα είναι δεκάδες και η A.V. σας συστήνει τις καλύτερες από αυτές, καθώς και τους ήρωές τους.

ΚΛΑΣΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

»Ο «Τρελαντώνης», το κλασικό και αγαπημένο μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα, γραμμένο το 1932, μας μεταφέρει στα παιδικά της χρόνια, όταν αυτή και τα αδέρφια της ήρθαν ένα καλοκαίρι από την Αλεξάνδρεια για να περάσουν τις διακοπές τους κοντά στους θείους τους στον Πειραιά. Τέσσερα μικρά παιδιά θα φέρουν τα πάνω κάτω και θα κλονίσουν την ισορροπία των ενηλίκων, με την αφέλεια και τις αταξίες τους. Ανάμεσά τους ο Αντώνης, ο πιο σκανδαλιάρης από όλους, ήρωας για τα αδέρφια του αλλά και μόνιμος πονοκέφαλος για τους μεγάλους, θα γίνει με τις περιπέτειες και τις τιμωρίες του σύμβολο ελευθερίας και λεβεντιάς. Στη διασκευή της Γλυκερίας Καλαϊτζή, στη σκηνή «Ανδρέας Βουτσινάς» του Θεάτρου Ορφέας, οι ήρωες του βιβλίου, μεγάλοι πια, αναπολούν τα παιδικά τους χρόνια και τα ξαναζούν μέσα από το θέατρο, σ’ ένα παιχνίδι μνήμης και φαντασίας, που τους ξαναφέρνει πίσω στα χρόνια της αθωότητας και της ξεγνοιασιάς. Παίζουν: Λ. Βαρτάνης, Έ. Γούση, Τσ. Φεσάκη, Χρ. Τζιώτας κ.ά.

»Μετά την επιτυχημένη «Οδύσσεια», η Κάρμεν Ρουγγέρη επιστρέφει στην αίθουσα Αντιγόνη του Θέατρον με το δεύτερο έπος του Ομήρου, την «Ιλιάδα». Καθώς ο Όμηρος στην «Ιλιάδα» απομονώνει μόνο 51 μέρες από το 10ο χρόνο του Τρωικού πολέμου, η παράσταση αφηγείται πώς έγινε ο Τρωικός πόλεμος, καθώς και ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές του.

»Το έργο του Ευγένιου Τριβιζά «Μαγικά μαξιλάρια» παίζεται στο Εθνικό, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Τα παιδιά συνασπίζονται προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον άπληστο βασιλιά Αρπατίλαο, που θέλει να απαγορεύσει όλα τα χαρούμενα πράγματα που συμβαίνουν στο βασίλειό του. Θα καταφέρουν να ανατρέψουν το καταχθόνιο σχέδιό του;

ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΗ ΥΠΟΚΡΟΥΣΗ

»Νοσταλγικά βιεννέζικα βαλς επί σκηνής και δεκάδες παιδικά πρόσωπα στην πλατεία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η πολυτάλαντη Κάρμεν Ρουγγέρη διασκευάζει φέτος για τα παιδιά τη δημοφιλέστατη οπερέτα του Γιόχαν Στράους «Η νυχτερίδα». «Μια καλή παράσταση για παιδιά πρέπει να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με μια καλή παράσταση για μεγάλους κι ακόμα περισσότερο, γιατί προετοιμάζει το μελλοντικό σωστό θεατή» υπογραμμίζει η Κάρμεν Ρουγγέρη. Η παράσταση ανεβαίνει καθημερινά εκτός Δευτέρας και Σαββάτου στο θέατρο Ακροπόλ, από την Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου.

»Σε μουσική Νίκου Κυπουργού και λιμπρέτο Θωμά Μοσχόπουλου ανεβαίνει στο Bios μια νέα πρόταση για παιδικό θέατρο, άκρως πρωτοποριακή. Πρόκειται για το έργο «Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει», σε σκηνοθεσία Μαριάνας Κάλμπαρη. Βασισμένο στο παραμύθι «Τα καινούργια ρούχα του Βασιλιά» και μπολιασμένο με τη σατιρική διάθεση των δημιουργών για την ελληνική μουσική πραγματικότητα της εποχής, αποτελεί μια εισαγωγή στον κόσμο της μουσικής για παιδιά κάθε ηλικίας.

»Επτά μουσικά παιδικά παραμύθια σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και στίχους Λίνας Νικολακοπούλου παρουσιάζονται στην Αθηναΐδα, με τίτλο «Ένα σπίτι παραμύθια». «Η συναυλία των ζώων» των αδερφών Γκριμ, «Η πεντάμορφη και το τέρας» της Gabrielle Suzanne Barbot de Villeneuve, «Ο Τζακ κι η Φασολιά» του Joseph Jacobs, «Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα» του Hans Christian Andersen, «Η έξυπνη Γκρέτα» των αδερφών Γκριμ, «Το πετροκάραβο» και «Ένα σπίτι παραμύθια» της Λίνας Νικολακοπούλου αποτελούν τον πρώτο κύκλο των επτά πρώτων παραμυθιών. Φαντάσου το όλο αυτό σε μορφή τραγουδιού-παιχνιδιού, από 4 νέους ηθοποιούς-τραγουδιστές της ομάδας Σπείρα Σπείρα, με τη συνοδεία δύο μουσικών οργάνων, ακορντεόν και κρουστών, χάρτινες κούκλες και πολλή φαντασία.

»Στο πολιτιστικό κέντρο Μορφές Έκφρασης παίζεται η πρωτότυπη μουσική θεατρική παράσταση με ζωντανή μουσική και βιωματική συμμετοχή των παιδιών «Ο Πουλτσινέλα και το γελαστό δάσος». Ο Πουλτσινέλα, μια μικρή μαριονέτα, κόβει τα σκοινιά της για να γνωρίσει την ελευθερία. Τι θα γίνει, όμως, όταν συναντήσει τον Μαύρο γάτο, τον Τομ, και τον πιο κακό απ’ όλους, τον Πάποκ; Η παράσταση, στην οποία θα βρείτε πολλά στοιχεία σωματικού θεάτρου, θεάτρου δρόμου και τσίρκου, μεταφέρει τα παιδιά σ’ ένα φανταστικό δάσος, όπου το γέλιο και η χαρά θα πρέπει να νικήσουν κάθε δυσκολία.

»Στο Θέατρο Αλίκη οι αγαπημένοι σε όλους “Mazoo and the zoo” μπλέκονται σε μια τρελή περιπέτεια, όταν ο Παπαγάλος τους αποφασίζει να επιστρέψει στην Αφρική για να σώσει την οικογένειά του που κινδυνεύει. Ένα μιούζικαλ κεφάτο, σε σκηνοθεσία Αμαλίας Γιαννίκου, όπου, πάνω σ’ ένα μαγικό αερόστατο που πετάει με τη δύναμη του λάχανου, τρεις φίλοι ταξιδεύουν από το αγρόκτημα του εφευρέτη Παππού μέχρι τον Βόρειο Πόλο κι από την έρημο της Αφρικής μέχρι τα βάθη της ζούγκλας.

»Το Θέατρο Τέχνης ετοίμασε το μιούζικαλ «Αλαντίν». Οι περιπέτειες του Αλαντίν, γνωστού από το μεγάλο αραβικό παραμύθι «Χίλιες και μια νύχτες», έγιναν αφορμή για μια γοητευτική θεατρική διασκευή με πολλή μουσική, που διαδραματίζεται στην παραμυθένια Βαγδάτη. Η μουσική μαζί με τους φωτισμούς δημιουργούν φαντασμαγορικές εικόνες και μια ξεχωριστή ονειρική ατμόσφαιρα. Και όταν εμφανίζονται τα τζίνι... ε, τότε όλα μπορούν να συμβούν!

ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

»Το Αερόπλοιο, η παιδική σκηνή του Θεάτρου Τόπος Αλλού, παρουσιάζει την παράσταση «Παραμύθια για πλάσματα τρυφερά και αθώα», βασισμένη σε παραμύθια της ελληνικής παράδοσης. Πρόκειται για μια ιστορία με κωμικά και συγκινητικά στοιχεία, όπου οι ηθοποιοί θα χρησιμοποιήσουν ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς για να δημιουργήσουν ένα μαγικό κόσμο.

»Η Μικρή Πόρτα ετοιμάζει την παράσταση “Grimm & Grimm”. Βασίζεται σε 4 παραμύθια επιλεγμένα από την πλούσια συλλογή των διάσημων Δανών αδελφών Grimm. Τα δύο από αυτά, «Το μαγικό τραπέζι, ο γάιδαρος και η μαγκούρα» και «Οι μουσικοί της Βρέμης», χαρακτηρίζονται από το κωμικό στοιχείο, με τους ήρωες να δίνουν τις μάχες τους με αδικίες και πονηριές. Τα άλλα δύο, «Οι τρεις χρυσές τρίχες του διαβόλου» και «Έξι κύκνοι», στηρίζονται σε ένα δραματικό μύθο, όπου ο γενναίος ήρωας κερδίζει τη μάχη απέναντι στους εχθρούς του.

ΜΕ ΚΟΥΚΛΕΣ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ

»Στο Θέατρο Χώρα η Ιρίνα Μπόικο παρουσιάζει τις μοναδικές της ιστορίες για παιδιά, «Μαμά για το μαμουθάκι», ο «Λύκος και τα εφτά κατσικάκια» και «Πέτα λούδα». Οι ιστορίες της είναι για παιδιά από δυόμισι έως πεντάμισι ετών και εκτυλίσσονται πάντοτε με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών.

»Η ομάδα αφήγησης παραμυθιών και κουκλοθεάτρου Φτουξελευθερία παρουσιάζει την παράσταση «Όταν η κόκκινη κλωστή χάθηκε στο μεγάλο δάσος» στο Θέατρο Στούντιο Μαυρομιχάλη, μια παράσταση που συνοδεύεται από αφήγηση λαϊκών παραμυθιών και ζωντανή μουσική. Κούκλες, αντικείμενα και άνθρωποι συναντιούνται σε έναν κόσμο που δεν υπάρχει φόβος.

»Το λαϊκό παραμύθι ο «Μισοκοκοράκος» είναι η νέα παραγωγή που παρουσιάζει το κουκλοθεατρικό εργαστήρι Μαιρηβή. Η ιστορία ξεκινάει με έναν κακόμοιρο, καχεκτικό κόκορα, που καθώς περπατά αποδιωγμένος βρίσκει ένα φλουρί. Ενθουσιασμένος παίρνει το δρόμο της επιστροφής κι εκεί αρχίζει η περιπέτειά του.

»Ο Θίασος Ηλία Καρελλά παρουσιάζει μια διαφορετική παράσταση στο Θέατρο Προσκήνιο τις Κυριακές 27/12 και 3/1. Ο θεατρικός δημιουργός και σκιοπαίκτης Ηλίας Καρελλάς μαζί με την ηθοποιό και θεατρολόγο Μαρία Μπαλούτσου εμψυχώνουν κούκλες, ανεβαίνουν σε ξυλοπόδαρα και μας ταξιδεύουν στο μαγικό κόσμο των σκιών με όχημα τη φαντασία και… ένα βαγόνι τρένου!

»Η ομάδα κουκλοθεάτρου Κοκού-Μουκλό παρουσιάζει κάθε Κυριακή στο Θέατρο Αργώ το οικολογικό παραμύθι του Γιώργου Λεμπέση «Ψαρόσουπα». Τρεις μάγειροι σχεδιάζουν να μετατρέψουν έναν πανέμορφο κολπίσκο της Μήλου σε γιγάντια ψαρόσουπα. Στα σχέδιά τους, όμως, θα προβάλουν αντίσταση τα ηρωικά ψαράκια του βυθού.  Ευαισθητοποίηση των παιδιών για το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

»Τρεις παιδικές παραστάσεις παρουσιάζονται στο Θέατρο Φούρνος, με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών. «Μήλα, ζάχαρη, κανέλα», με δύο ηθοποιούς-κούκλες, βασισμένο σε μια λαϊκή ιστορία για μια πρώτη επαφή των παιδιών με το θέατρο. Δεύτερη παράσταση το «Υπάρχουν και καλοί γίγαντες», ένα multi media παραμύθι με ήρωα ένα μικρό αγόρι και τον κόσμο της φαντασίας του. Τρίτο το παραμύθι η «Φάρμα για τα ζώα», βασισμένο στο έργο του Όργουελ, όπου τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τη χαρά της συνύπαρξης μέσα από τη διαφορετικότητα του καθενός.

ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ

»Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο στο Ίδρυμα Ευγενίδου υποδέχεται την εορταστική περίοδο με δύο εορταστικές και ευαίσθητες ψηφιακές παραστάσεις: «Το άστρο των Χριστουγέννων» και το «Τρένο της φαντασίας». Τα παραμύθια ζωντανεύουν μέσα από εντυπωσιακές εικόνες και είναι γεμάτα με επιστημονικές θεωρίες, ειδικά φτιαγμένες για παιδιά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ