Αρχειο

Boutaris got SOUL!

Ο Δήμαρχος χορεύει στη έκθεση φωτογραφίας του SOUL

59266-137646.jpg
Soul Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
14158-39904.JPG

Πρωινό Πέμπτης, ανήμερα της 8ης διοργάνωσης της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Στην αίθουσα 1 του δημαρχείου, κάποιοι άνθρωποι δουλεύουν πυρετωδώς, οπωσδήποτε όχι όμως η πλειοψηφία των υπαλλήλων του δήμου. Ωστόσο, οι SOULsters έχουν κάθε λόγο να ιδροκοπούν. Μια προσπάθεια πολλών ετών, μια συγκεκριμένη, πεισματάρικη οπτική που, παρά τις συνήθεις πρακτικές θέλει τη λογοτεχνία στην εμπροσθοφυλακή του urban living, εκτίθεται σήμερα δημόσια.

40 φωτογραφικές παραγωγές του SOUL, οι οποίες έντυσαν συνεντεύξεις της αφρόκρεμας της ελληνικής και διεθνούς λογοτεχνίας, από τη Σώτη Τριανταφύλλου και τον Χρήστο Χωμενίδη ως τον Ίαν Ράνκιν και τη Βικτώρια Χίσλοπ, όπως αποτυπώθηκαν στο πέρασμα του χρόνου μέσα από την εικαστική ματιά των φωτογράφων μας, του Κώστα Αμοιρίδη, του Τάσου Βρεττού, του Σάκη Γιούμπαση, του Γιώργου Παπαδόπουλου, της Ασπασίας Κουλύρα, παρουσιάζονται σήμερα δημόσια.

Σε λίγες ώρες, οι ευμεγέθεις μουσαμάδες διαστάσεων 1x1 μέτρων, καλύπτουν τους τοίχους του δημαρχείου, άλλοι επικολλημένοι, άλλοι να ίπτανται από μανταλάκια σαν εκτυπώσεις που στεγνώνουν σε σκοτεινό θάλαμο. Παράλληλα, η έκθεση του SOUL συστεγάζεται, συνομιλεί και αλληλοσυμπληρώνεται με τα γλυπτά και τις μεταξοτυπίες της Χριστίνας Μιτρέντσε.

Κάπου παραδίπλα το μπαρ στήνεται, τα ποτά στοιχίζονται, τα φώτα δυναμώνουν, ο χώρος σφύζει από την ενέργεια του ακλόνητα αποφασισμένου DIY. Με το πέρας της τελετής εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, ο κόσμος συρρέει κατά κύματα από τα περίπτερα της HELEXPO. Μαζί μας είναι ο Σπύρος Πέγκας, ο Σπύρος Βούγιας και η Κατρίν Βελισσάρη, ο Τάκης Θεοδωρόπουλος, ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης, ο Θωμάς Κοροβίνης, ο Άρης Σφακιανάκης, ο Σταύρος Κωνσταντινίδης, ο Θανάσης Χειμωνάς, ο Θανάσης Μήνας, ο Σωτήρης Μπαμπατζιμόπουλος, δημοτικοί παράγοντες, εκδότες, όπως οι Νίκος και Κώστας Καρατζάς του Ιανού και Πέτρος Παπασαραντόπουλος, φιλαναγνώστες του βιβλίου και εραστές του SOUL, πρακτικά όλη η πόλη, με σύσσωμους και τους επισκέπτες της.

Ένα χαρούμενο πλήθος ηλικιών από 16 ως 76, που περιφέρεται, πίνει, χορεύει, με τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, να κατεβαίνει κάποια στιγμή από το γραφείο του για να βρεθεί στο κέντρο του stage. Ο Otis Redding απαιτεί τον χορό με τα απανωτά κελεύσματα του «Shout», και όταν το μιξ του DJ Twister στο «Get Ur Twist On» δονεί το δημαρχείο με τα βροντερά beats του, ο δήμαρχος χορεύει με ντάμα τη συνεργάτιδα του περιοδικού και παραγωγό του Republic 100,3 Έλενα Αγγελίδου.

Διατελών dj του πάρτι ο αρχισυντάκτης του SOUL, Δημήτρης Καραθάνος, που ακόμα δεν έχει πάψει να αναρωτιέται αν στιγμές σαν αυτή απεύχονταν οι επικεφαλής της προηγούμενης διοίκησης, όταν φοβέριζαν τους ψηφοφόρους με το επιχείρημα «αν τυχόν έρθουν αυτοί, θα μαγαρίσουν την αισθητική μας»!

Say you want a revolution? Ιδού οι εικόνες και το βίντεο με το highlight της βραδιάς, σε σκηνοθεσία Πέτρου Νικόλτσου:

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ