Αρχειο

Blue Line

Ο Γ. Γερόλυμπος, η Κ. Καλούδη και η Ε. Χαλιορή αιχμαλωτίζουν με το φακό τους την ομορφιά της θάλασσας

133065-302720.jpg
Μαρίνα Μπουκουμάνη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
133967-305387.jpg

Αν περάσεις από τη Μύκονο φέτος το καλοκαίρι, μη ξεχάσεις να δεις εκτός από τις ομορφιές του νησιού και τις φωτογραφίες της έκθεσης "Blue line" που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 22 Ιουλίου στην Γκαλερί Σκουφά Μυκόνου στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού προγράμματος της γκαλερί για το φετινό καλοκαίρι.

Τρεις καταξιωμένοι Έλληνες φωτογράφοι, ο Γιώργης Γερόλυμπος, η Κατερίνα Καλούδη και η Έφη Χαλιορή,  αιχμαλωτίζουν με το φακό τους την ομορφιά της θάλασσας, δημιουργώντας θαλασσινά τοπία σε μινιμαλιστικό στυλ.

Ο κάθε φωτογράφος εκφράζει μέσα από το έργο του τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και κάνει τη δική του ξεχωριστή αναφορά στην καθαρότητα και στην απλότητα της θάλασσας. Στο κάδρο πρωταγωνιστεί η γραμμή του ορίζοντα που γίνεται το κέντρο του ενδιαφέροντος. Αυτή η μπλε γραμμή που αποτελείται από νερό και αέρα και στέκεται μπροστά στο βλέμμα του θεατή, συμβολίζει τη ζωτικότητα και τον πυρήνα της ίδιας μας της ύπαρξης.

Ο Γιώργης Γερόλυμπος έχει παρουσιάσει 5 ατομικές εκθέσεις και αρκετές ομαδικές σε Ελλάδα κι εξωτερικό. Στα σημαντικότερα projects που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγονται η φωτογράφιση τοπίων των Ηνωμένων Πολιτειών το 2008, η φωτογράφιση της Εγνατίας Οδού (2000-2004), ενώ έχει αναλάβει τη φωτογραφική τεκμηρίωση της ανέγερσης του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κι έχει διδάξει φωτογραφία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σε αυτήν την έκθεση παρουσιάζει φωτογραφίες από τη σειρά του “Mare Liberum”, τίτλος που η πατρότητα του ανήκει στον Hugo Grotius και εκφράζει τη μοναδική αίσθηση ελευθερίας που δίνει η θάλασσα σε αυτόν που τη ζει. Απελευθερωμένη από κάθε κτητικότητα, η θάλασσα μάς ταξιδεύει το νου σε μέρη, πρόσωπα, συναισθήματα και στιγμές.

image

©Γιώργης Γερόλυμπος

Η Κατερίνα Καλούδη ταξιδεύει και φωτογραφίζει στην Ελλάδα και το εξωτερικό και δημοσιεύει εικόνες σε εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία. Ως εικαστικός έχει πραγματοποιήσει αρκετές εκθέσεις ενώ πολλά έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές. Στην έκθεση "Blue line" δίνει μια πνευματική χροιά στα έργα της και αναδεικνύει τους διάφορους σχηματισμούς της θάλασσας του Αιγαίου κάτω από το ελληνικό φως και τους ανέμους των Κυκλάδων.

Φωτογραφίες της Έφης Χαλιορή έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, έχει πάρει μέρος σε πολλές εκθέσεις κι έχει εκδώσει το βιβλίο "Efi Haliori Photographs". Μέσα από τα έργα της πραγματοποιεί μια παρατήρηση στο χρόνο που περνά,  σε έναν χρόνο που όλα μοιάζουν ίδια αλλά και διαφορετικά.

image

©Έφη Χαλιορή


Info: “Blue line”, 22 Ιουλίου-04 Αυγούστου 2016. Skoufa Gallery Mykonos, Δήλου 12, Χώρα Μυκόνου, Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22890 28560


Κεντρική φωτογραφία: ©Κατερίνα Καλούδη

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ