- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Η είδηση ήταν ευχάριστη: «Δωρεάν τεστ παπ χωρίς ραντεβού για όλες τις γυναίκες άνω των 15 ετών στα δημόσια και πανεπιστημιακά νοσοκομεία που έχουν γυναικολογική κλινική». Και όσοι εξ ημών έχουμε παραιτηθεί από την προσπάθεια τα τελευταία 5 χρόνια να εξυπηρετηθούμε από δημόσιο νοσοκομείο, θεωρήσαμε ότι πραγματικά είναι μία κοινωνική προσφορά ενάντια στην κρίση με αφορμή την 5η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πρόληψης του Καρκίνου του τραχήλου της Μήτρας αλλά και η εφαρμογή στην πράξη της προληπτικής ιατρικής για μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, όπως είχε ανακοινωθεί.
Το ρεπορτάζ ξεκίνησε από το Γενικό Ογκολογικό νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι» Κηφισιάς στο οποίο με ενημέρωσαν τηλεφωνικώς ότι δεν ισχύει το «χωρίς ραντεβού» και θα έπρεπε να πάρω την επομένη μετά τις 9 για να μπω στη λίστα. Καλύτερα σκέφτηκα, δε θα έχει και ουρές-πλην όμως στις 9 ακριβώς μου είπαν να τηλεφωνήσω στις 10.30.
Στο μεσοδιάστημα αποφάσισα να διαπιστώσω ιδίοις όμμασι τι συμβαίνει σε ένα νοσοκομείο που δεν έχει ραντεβού (αλλά έχει ουρές) το Π.Γ.Ν «Αλεξάνδρα». «Στις 8.30 αρχίζουν οι εξετάσεις, ελάτε τότε» μου είπε μία κυρία στο τηλέφωνο το προηγούμενο βράδυ. 8.30 ακριβώς ήμουν στη στάση Μέγαρο Μουσικής έξω από το Αλεξάνδρα. Η ουρά των εξωτερικών γυναικολογικών ιατρείων έφτανε ως την είσοδο! «Εδώ είναι για τα τεστ παπ;» «Εδώ είναι για να πάρετε εισιτήριο για οποιαδήποτε εξέταση». Μέτρησα 28 άτομα στην ουρά -αριθμός παρήγορος για τα δεδομένα των δημόσιων νοσοκομείων σκέφτηκα- μέχρι να γυρίσω το βλέμμα μου δεξιά. «Όλοι αυτοί τι είναι»; «Βέβαια… –μου λέει μία νεαρή νοσηλεύτρια- αφού πάρετε εισιτήριο θα πρέπει να περιμένετε στην αίθουσα (μα ποια αίθουσα, διάδρομος είναι!) αναμονής. Να υπολογίζετε συνολικά πάνω από 2- 2,5 ώρες!».
Αμέσως η περίπτωση των ραντεβού στο Άγιοι Ανάργυροι ακουγόταν ασύγκριτα πιο ελκυστική! «Γεια σας θα ήθελα να κλείσω ένα ραντεβού μου είπαν να πάρω μετά τις 10.30, είναι καλά τώρα;» «Ναι, μια χαρά, αλλά έχουμε ραντεβού σε 11 μέρες» Μα τότε θα έχει περάσει η ημερομηνία για τα «δωρεάν τεστ παπ χωρίς ραντεβού για όλες τις γυναίκες άνω των 15 ετών στα δημόσια νοσοκομεία» λέω από μέσα μου το μοτο που είχα μάθει απέξω και πριν εκφράσω την απορία με προλαβαίνει η κυρία στο τηλέφωνο. «Κορίτσι μου έτσι κι αλλιώς πάντα δωρεάν ήταν-είναι-και θα είναι τα τεστ παπ, μην ακούς τι λέει η Κυβέρνηση!» Αντικυβερνητικός προβοκάτορας σκέφτομαι και απαντώ με υφάκι «δηλαδή αν έρθω σε 10 μέρες πάλι δε θα πληρώσω δραχμή για το τεστ παπ;» «Όχι φυσικά! Πάντα δωρεάν ήταν σας λέω».
Κλείνω το τηλέφωνο και ξαναγυρνάω στην ουρά που είχα αφήσει και η οποία πλέον έφτανε έξω από την είσοδο των εξωτερικών ιατρείων. «Συγνώμη πάντα δωρεάν ήταν τα τεστ παπ;» «Ναι βέβαια, απλά αν το κάνετε τώρα θα γλιτώσετε τα 5 ευρώ για τη γυναικολογική εξέταση, δηλαδή το εισιτήριο που ισχύει πλέον στα νοσοκομεία». «Και αν είμαι ανασφάλιστη;» Δεν τους ενδιαφέρει λέει αυτούς αν είμαι ανασφάλιστη, 5 ευρώ θα στοιχίσει. «Μα καλά και έγινε ολόκληρη καμπάνια για τα δωρεάν τεστ παπ τη στιγμή που πάντα ήταν δωρεάν; Μας κοροϊδεύουν!». Η νοσηλεύτρια με κοίταξε με ένα ύφος του στιλ «συ είπας», αλλά είχε πολύ δουλειά για να ασχοληθεί μαζί μου και χάθηκε στο πλήθος. Το οποίο ειρήσθω εν παρόδω είχε ανησυχητικά επεκτατικές διαθέσεις.
Σειρά τώρα είχαν και άλλα νοσοκομεία που είχα διαβάσει. Γεώργιος Γεννηματάς: από την Πέμπτη συμπληρωμένη η λίστα των ραντεβού, Τζάνειο Γενικό νοσοκομείο Πειραιά: «έρχεστε και περιμένετε σε μία πολύ μεγάλη ουρά» «Δηλαδή θα περιμένω γύρω στις 2- 2,5 ώρες;» «Α, τι να σας πω εξαρτάται πόσοι γιατροί θα το κάνουν! ».
Στο δια ταύτα του ρεπορτάζ; Ναι, πάντα ήταν δωρεάν και αν πήγαινε κανείς 24-31/1 θα γλίτωνε μόλις 5 ευρώ. Ναι, είναι παραπλανητικό το πώς το διαφήμιζαν. Ναι, ακούγεται αστείο το ότι προσφέρεται δωρεάν το δωρεάν, αλλά… Αν έστω και μία γυναίκα επηρεάστηκε από τη φράση: «Δωρεάν τεστ παπ για όλες τις γυναίκες άνω των 15 ετών στα δημόσια και πανεπιστημιακά νοσοκομεία που έχουν γυναικολογική κλινική» και πήγε και εξετάστηκε, ενώ δε σκόπευε να το κάνει, αυτό και μόνο είναι θαυμάσιο.