Αρχειο

Στο Ζάππειο ο παλμός των εκλογών: Τι λένε οι ξένοι ανταποκριτές στην Athens Voice

Χαμηλότερο το ενδιαφέρον σε σχέση με τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο

sgdi.jpg
Μαριάννα Μαρμαρά
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
108088-214367.jpg

Ζάππειο - εκλογές: Τι λένε οι ξένοι ανταποκριτές στην Athens Voice

Αν και το ενδιαφέρον των ξένων μέσων ενημέρωσης σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου, είναι χαμηλότερο, ωστόσο στο Ζάππειο έχουν διαπιστευτεί πάνω από 400 δημοσιογράφοι από 31 διαφορετικές χώρες.

ΠΓΔΜ: Με το βλέμμα στραμμένο στο ελληνικό ΥΠΕΞ

Η Jasmina Taseveska και η Mariza Kotovska είναι μόνιμες ανταποκρίτριες από την ΠΓΔΜ, τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα. Η Tasevska Tasevska εργάζεται για το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ και η Kotovska για την Εθνική Ραδιοτηλεόραση MRTV.

Και οι δύο επιβεβαιώνουν το χαμηλό ενδιαφέρον του κοινού για τις τωρινές ελληνικές εκλογές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ειδικά για τη γειτονική χώρα, σε αυτό φαίνεται πως συμβάλλει και το γεγονός ότι τα εσωτερικά προβλήματα των Σκοπίων είναι τέτοια σε αυτή τη χρονική συγκυρία που ο μέσος Σκοπιανός έχει στραμμένη την προσοχή του σχεδόν εξ ολοκλήρου σε αυτά.

Ωστόσο, υπάρχει ενδιαφέρον για τα ελληνικά πράγματα και κυρίως για την επόμενη μέρα. Το βλέμμα των Σκοπιανών είναι στραμμένο προς το υπουργείο Εξωτερικών και στις διαπραγματεύσεις αναφορικά με το όνομα, την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης και της διακρατικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Όσο για τη θητεία του Νίκου Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών, και οι δύο δημοσιογράφοι απο την ΠΓΔΜ την κρίνουν θετικά, λέγοντας πως είναι πρώτη φορά που και οι δύο πλευρές κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ τονίζουν ότι σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, τώρα φάνηκε για πρώτη φορά έστω και σε συμβολικό επίπεδο πως η ελληνική πλευρά συζητά με τη γειτονική χώρα. Άλλωστε, ο κ. Κοτζιάς είναι ο πρώτος Έλληνας υπουργός Εξωτερικών που επισκέφθηκε τα Σκόπια και αυτό και οι δύο Σκοπιανές ανταποκρίτριες το βαθμολογούν θετικά, έστω και αν η επίσκεψη αυτή είχε περισσότερο συμβολικό παρά ουσιαστικό χαρακτήρα. Βέβαια, και Ευάγγελος Βενιζέλος είχε επισκεφεί τη χώρα, αλλά όχι με την ιδιότητα του Έλληνα ΥΠΕΞ, αλλά με την ιδιότητα του προέδρου της ΕΕ (σ.σ. τότεη χώρα μας είχε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

image

Ισπανία: Ό,τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα επηρεάσει τους Ποδέμος

Αν κάποια χώρα ενδιαφέρεται για το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών αυτή είναι η Ισπανία. Δεδομένου ότι οι ισπανικές εκλογές είναι πολύ κοντά, καθώς είναι προγραματισμένες για τον Δεκέμβριο, και το και του γεγονότος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται το αδελφό κόμμα του νεοσυσταθέντος Ποδέμος, το ενδιαφέρον είναι υψηλό.

Όπως αναφέρουν οι δημοσιογράφοι του καταλανικού τηλεοπτικού σταθμού 8TV, Νατάλια Βίλα και Γκαλεάνο Γκιγιέμ, στην Ισπανία θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ελληνικό Ποδέμος. Δεν θεωρείται άλλωστε τυχαίο ότι ο επικεφαλής του κόμματος, Πάμπλο Ιγκλέσιας απηύθυνε χαιρετισμό στην τελευταία μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα.

Και οι δυο Ισπανοί δημοσιογράφοι επιβεβαιώνουν αυτό που ακούγεται, ότι δηλαδή τα ποσοστά του Ποδέμος έπεσαν κατά πολύ μετά τα αποτελέσματα των 7μηνων διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές. Επιπλέον, όσο πλησιάζει και στην Ισπανία η ώρα της κάλπης, αυτό που γίνεται συνήθως είναι η ύπαρξη πόλωσης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων που εναλλάσσονται στην κυβέρνηση, του Λαϊκού Κόμματος του νυν πρωθυπυργού Μαριάνο Ραχόι και των Σοσιαλιστών.

Πάντως, κατά τους ανταποκριτές του καταλανικού καναλιού, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και ο πρώτος μήνας της διακυβέρνησής του, σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές, θα επηρεάσει προς τη μία ή την άλλη πλευρά τις επιδόσεις του Πάμπλο Ιγκλέσιας στις εθνικές εκλογές του Δεκεμβίου.

Όπως διαβεβαιώνουν, εν αντιθέσει με άλλες χώρες, κάθε ισπανικό μέσο έχει στείλει στην Ελλάδα τουλάχιστον έναν δημοσιογράφο για να καλύψει τις ελληνικές εκλογές, ενώ αυξημένο είναι το ενδιαφέρον και για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα με το τεράστιο κύμα ποσφύγων. Τα ρεπορτάζ από το λιμάνι του Πειραιά όπου καταφτάνουν τα «καραβάνια» από τα ελληνικά νησιά με τα ρεπορτάζ για τις ελληνικές εκλογές γίνονται παράλληλα.

image

Ιρλανδία: Χαμηλότερο το ενδιαφέρον σε σχέση με τον Ιανουάριο ή τον Ιούλιο

Ο Damian Mac Con Uladh μπορεί να ζει στην Ελλάδα εδώ και 11 χρόνια, αλλά έγινε πασίγνωστος στο ελληνικό κοινό τον περασμένο Μάιο, όταν στην ευρωπαϊκή έκδοση του Politico απαρρίθμησε τους 12 ανθρώπους που κατέστρεψαν την Ελλάδα. Ξεκίνησε από τους Μαυρομιχάληδες κι έφτασε μέχρι τον Τσόρτσιλ, κι από τον Παπανδρέου μέχρι τον Πέτρο Κωστόπουλο.

Ο Mac Con Uladh εργάζεται ως free lancer στους Ιrish Times και τώρα καλύπτει τις ελληνικές εκλογές για λογαριασμό της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας στην Ιρλανδία. Όπως παρατηρεί, το ενδιαφέρον για τις ελληνικές εκλογές είναι χαμηλότερο σε σχέση με το δημοψήφισμα του Ιουλίου και τις εκλογές του Ιανουαρίου, ωστόσο ο κόσμος στην Ιρλανδία μαθαίνει για τα ελληνικά πράγματα. Άλλωστε και για αυτούς οι εθνικές εκλογές είναι σχετικά κοντά, κάπου στο Πάσχα.

Οι Ιρλανδοί ενδιαφέρθηκαν για την ελληνική σκηνή, καθώς υπήρχε ενδιαφέρον για το πώς θα τα πάει το κόμμα που μαχόταν τη λιτότητα. Ήθελαν την απάντηση στο ερώτημα «Μπορεί να κάνει αλλαγές στην Ευρώπη», η απάντηση για την πλειοψηφία είναι μάλλον όχι. Βέβαια, υπάρχουν και άλλοι, μας λέει ο Mac Con Uladh που βλέπουν με συμπόνοια αυτή τη μάχη ενάντια στη λιτότητα.

image

Ντουμπάι: Κανένα ενδιαφέρον

Απολύτως μηδενικό χαρακτηρίζεται το ενδιαφέρον των αραβικών μέσων ενημέρωσης. Η Omaira Gill, free lancer δημοσιογράφος για τις μεγαλύτερες εφημερίδες του Ντουμπάι, ομολογεί με κυνισμό ότι «δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον».

Στις εκλογές του Ιανουαρίου, είχε επωμιστεί την κάλυψη των ελληνικών εκλογών για δύο εφημερίδες και τώρα κανένα από τα 12 μέσα με τα οποία συνεργάζεται στη χώρα, δεν θέλησε να έχει δικό του δημοσιογράφο. Θα μεταδώσει τις ελληνικές εκλογές από τα Δελτία Τύπου των μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων.

image

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ