Smart Life

Πώς θα αντιμετωπίσεις τη ρινική συμφόρηση παντός καιρού

5 tips για να απαλλαγείς από τη ρινική συμφόρηση

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ronal
© Pexels

RONAL, το ρινικό εκνέφωμα που παρουσιάζει η P&G απελευθερώνει τη βουλωμένη μύτη και αντιμετωπίζει τη ρινική συμφόρηση

Άνοιξη, λουλούδια που μοσχοβολούν και διάθεση για πολύωρες βόλτες στον ήλιο, την φύση και την θάλασσα. Αρκετοί είναι εκείνοι που απολαμβάνουν την άνοιξη ως την αγαπημένη τους εποχή σε πάρκα, παραλίες ή ακόμη και σε τριγύρω εξωτικούς προορισμούς, άλλοι πάλι υποφέρουν από αλλεργίες και μερικοί από χρόνιες ρινίτιδες -παντός καιρού- και αναγκάζονται να ακυρώσουν ακόμη και τα σχέδια τους. Ο Αλέξανδρος* είναι από εκείνους τους ανθρώπους που κυκλοφορούν με τα χαρτομάντηλα τους και παρέα με ρινικό εκνέφωμα και αυτή την άνοιξη. Κάθε φορά που τον «πιάνει» η χρόνια ρινίτιδα του-ότι εποχή και αν είναι- δεν μπορεί να απολαύσει σχεδόν καμία βόλτα με τους φίλους του πόσο μάλλον το πικνίκ αυτό το ΣΚ με λατρεμένα σαντουιτσάκια, καναπεδάκια, σπιτική πίτσα και διάφορα λαχταριστά finger food στο πάρκο Τρίτση, αφού η φραγμένη μύτη και η δυσκολία στην αναπνοή του, τον «εμποδίζουν» να απολαύσει το mini trip και το φαγητό. Η Μαίρη* πάλι υποφέρει από έντονη ρινική συμφόρηση και καταρροή τις δυο τελευταίες μέρες. Ο γιατρός της είπε πώς πρόκειται για οξεία ρινίτιδα που διαρκεί συνήθως γύρω στις 5 έως 7 ημέρες συνεπώς η προγραμματισμένη εκδρομή στη Λίμνη Δόξα με την οικογένεια της τείνει να ακυρωθεί. Παρακάτω σου έχουμε 5 tips για να απαλλαγείς από τη ρινική συμφόρηση και να ανακουφιστείς. 

Δοκίμασε το RONAL 22 μg/dose
Αν και πρόκειται για δυο διαφορετικές περιπτώσεις ρινίτιδας και οι δυο άνθρωποι παρόλο που στο παρελθόν δοκίμασαν κατά καιρούς διάφορες λυσεις, δεν έβλεπαν σύντομα τόσο άμεσα αποτελέσματα. Έχαναν τις αγαπημένες τους καθημερινές δραστηριότητες, αισθάνονταν δυσφορία στην εργασία τους ή σε κάποια αθλητική δραστηριότητα αφού δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν ελεύθερα και να σταθούν ξανά στα πόδια τους γρήγορα. Όταν, έπειτα από προτροπή του γιατρού τους ή του φαρμακοποιού τους δοκίμασαν το RONAL 22 μg/dose, το ρινικό σπρέι σταθερών δόσεων που τους ανακούφισε σημαντικά από το μπούκωμα μέσα σε μόλις 25s , αυτό άλλαξε. Συγκεκριμένα, το RONAL που ενδείκνυται για τη συμπτωματική ανακούφιση της ρινικής συμφόρησης σε χρόνιες και οξείες ρινίτιδες (συνάχι), παραρινοκολπίτιδες και ρινοφαρυγγίτιδες σε παιδιά ηλικίας από 7 ετών και άνω και σε ενήλικες, αποτέλεσε σημαντική λύση για το πρόβλημα τους αφού ανακουφίζει άμεσα και μειώνει κατά μέσο όρο 2 ημέρες τη διάρκεια της ρινίτιδας σε σύγκριση με τον φυσιολογικό ορό. Κάθε δόση του (ψεκασμός) περιέχει 22 μg υδροχλωρικής οξυμεταζολίνης, ενώ 1 ml ρινικού εκνεφώματος σταθερών δόσεων περιέχει 0,5 mg υδροχλωρικής οξυμεταζολίνης. 

Ένας από τους λόγους που ο Αλέξανδρος μάλιστα ξεκίνησε να χρησιμοποιεί το RΟΝΑL για να ξεβουλώσει την βουλωμένη μύτη του, είναι γιατί έχει σχεδιαστεί για άνετη χρήση με πολύ απλά βήματα. Η διαδικασία είναι η εξής: φυσάει τη μύτη του για να προετοιμαστεί. Στη συνέχεια, κρατάει το μπουκάλι σε όρθια θέση και εισάγει το ακροφύσιο στο ρουθούνι του. Έπειτα, αντλεί μια φορά δυνατά και εισπνέει για λίγο το νέφος ψεκασμού, αφαιρεί το ακροφύσιο από το ρουθούνι και εφαρμόζει 2-3 ψεκασμούς στο καθένα 2 φορές την ημέρα και είναι έτοιμος. Ο Αλέξανδρος γνωρίζει ότι δεν μπορεί να υπερβαίνει τη συνιστώμενη δόση ούτε να ξεπεράσει τις 7 συνεχόμενες ημέρες χρήσης του κι γι' αυτό έχει βάλει σημείωση στο κινητό του για να του το υπενθυμίζει. Η παρατεταμένη ή υπερβολική χρήση του ρινικού εκνεφώματος μπορεί να προκαλέσει πιο συγκεκριμένα το φαινόμενο της επανασυμφόρησης του ρινικού βλεννογόνου (rebound φαινόμενο) και πρόκλησης ιατρογενούς ρινίτιδας ή ατροφίας του ρινικού βλεννογόνου ενώ ακόμη κατά την αλόγιστη χρήση του μπορεί να μειωθεί η αποτελεσματικότητά του αποσυμφορητικού ρινικού σκευάσματος. Το πιο σημαντικό σημείο όμως για εκείνον και κάθε άνθρωπο που έχει χρόνια ρινίτιδα είναι ότι χρειάζεται να λαμβάνουν υπόψιν τους ότι μια περίοδος χωρίς θεραπεία αρκετών ημερών πρέπει να προηγείται οποιασδήποτε επαναλαμβανόμενης χρήσης.

Ronal

Extra info: Εάν υπάρχει υπόνοια λήψης υπερβολικής δόσης ή σε περίπτωση από λάθους κατάποσης επικοινώνησε αμέσως με το γιατρό σου ή το Κέντρο Δηλητηριάσεων (Τηλέφωνο Κέντρου Δηλητηριάσεων Αθηνών: 2107793777).

Η Μαίρη πάλι χρησιμοποιεί αποκλειστικά το δικό της RONAL, και καθαρίζει το ρύγχος μετά από τη χρήση του για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο μετάδοσης ιογενών ή βακτηριακών λοιμώξεων. Για τον μικρό της που είναι 9 ετών αν τύχει και κολλήσει, του έχει εξασφαλίσει φυσικά το δικό του RONAL (με ειδικό αυτοκολλητάκι πάνω όπως ζητάει κάθε φορά για να το ξεχωρίζει). Το Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμών Φαρμάκων (ΕΟΦ) συνιστούν το προσεκτικό διάβασμα των οδηγιών χρήσης και τη συμβουλή των γιατρών ή του φαρμακοποιού. Γι αυτό και η Μαίρη προτιμά να ενημερώνει τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό της από πριν για το εάν παίρνει ή έχει πάρει πρόσφατα ή μπορεί να πάρει άλλα φάρμακα, ακόμα και αυτά που δεν της έχουν χορηγηθεί με συνταγή.

Ronal

Extra info: Η χορήγηση του RONAL σε παιδιά ηλικίας από 7 έως 12 ετών συνιστάται να πραγματοποιείται μόνο κατόπιν ιατρικής σύστασης και υπό την επίβλεψη ενηλίκου. Το RONAL δεν πρέπει να χορηγείται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 7 ετών.

Πλύσεις με αλατόνερο
Σίγουρα έχεις ακούσει ότι οι γαργάρες με αλατόνερο μπορούν να ανακουφίσουν τον πονόλαιμο. Ναι αυτό το παλιό «γιατροσόφι» που σίγουρα σου έχει πει η γιαγιά σου απομακρύνει βλέννες, κρούστες, ρύπους, τυχόν μικρόβια και μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη ενός ιού. Απλώς ανακάτεψε 1/4 έως 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και κάνε γαργάρες 2-3 φορές την ημέρα για να καθαρίσουν αποτελεσματικά οι ρινικές κοιλότητες σου.

Ενυδάτωση με ζεστά ροφήματα και σούπες
Κατά την διάρκεια της ρινικής συμφόρησης έρευνες έχουν δείξει ότι τα περισσότερα ζεστά ροφήματα που δεν περιέχουν καφεΐνη ή αλκοόλ και οι σούπες μπορούν να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα και να συμβάλουν στην πρόληψη της αφυδάτωσης. Για παράδειγμα το τσάι χωρίς καφεΐνη που περιέχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι χυμοί, το νερό και οι σούπες ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της ρινικής συμφόρησης και ανοίγουν τους ρινικούς κόλπους. Μάλιστα, η προσθήκη μελιού που καταπραΰνει τον βήχα ή λεμονιού που βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων προσφέρει επιπλέον ανακούφιση.

Καυτό μπάνιο για όλες τις ώρες

Ζεστό ντουζ
© Pexels

Η τελετουργία είναι απλή. Μπαίνεις στο μπάνιο, βάζεις το αγαπημένο σου τραγούδι να παίζει στο replay και αφήνεις τους καυτούς υδρατμούς να σε βοηθήσουν σε πρώτο στάδιο να χαλαρώσεις. Ταυτόχρονα όμως συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και την διευκόλυνση της αναπνοής, χαλαρώνουν τις βλέννες και ανακουφίζουν τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος και της ρινίτιδας.

Βάλε στο παιχνίδι και την άσκηση 
Αν αισθάνεσαι εξαντλημένος από το κρυολόγημα το τελευταίο πράγμα που σκέφτεσαι είναι να γυμναστείς και να κάνεις yoga, pilates ή TRX. Αρκετοί είναι ωστόσο οι ειδικοί που συστήνουν, αν δεν έχεις πυρετό, ήπια άσκηση. Για παράδειγμα μια βόλτα στην αγαπημένη σου πλατεία που βοηθά στη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας.

Χάρη στο γυάλινο φιαλίδιο των 10 ml –τον σύμμαχο σου- που φέρει δοσιμετρική πλαστική αντλία και πλαστικό πώμα, το σίγουρο είναι ότι οι δύσκολες στιγμές της ρινικής συμφόρησης θα γίνουν αυτόματα πιο εύκολες και θα μπορείς να επιστρέφεις άμεσα στις ρουτίνες σου και σε όσα θέλεις να κάνεις. Όλα τα παραπάνω μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά, να σου προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση και σύντομα να απαλλαγείς ολοκληρωτικά από τη συμφόρηση, αραιώνοντας τη ρινική βλέννα σου!

Ronal

* O Αλέξανδρος και η Μαίρη αποτελούν φανταστικούς χαρακτήρες.

Το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ συνιστούν: Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσεις. Συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

Κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας «P&G HEALTH GERMANY GmbH»
Sulzbacher Strasse 40
658 Schwalbach Am Taunus
Γερμανία
Τηλ.: +49 61 51 / 8 56-22 60

Τοπικός Αντιπρόσωπος «ΠΡOΚΤΕΡ & ΓΚΑΜΠΛ ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ»
Αγίου Κωνσταντίνου 49
15124 Μαρούσι
Αθήνα, Ελλάδα
Τηλ.: 210 8764000

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ