Σταθμοί φόρτισης της ΔΕΗ για ηλεκτρικά οχήματα
Smart Life

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και το μέλλον των μετακινήσεων

Η Διεύθυνση Ηλεκτροκίνησης της ΔΕΗ συστάθηκε τον Ιούλιο του 2020
328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΔΕΗ: Η εταιρεία θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια στον τομέα της ηλεκτροκίνησης και με την υπηρεσία ΔΕΗ Blue αναπτύσσει το μεγαλύτερο δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκίνητων στην Ελλάδα. 

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποτελούν ήδη το next big thing των μετακινήσεων και εκτός από το μέλλον, έχουν βάλει ήδη πλώρη να είναι και το παρόν στην αγορά. Δεν είναι ψέμα, πως μεγάλο πλήθος κόσμου έχει στραφεί σε αυτά για πολλούς λόγους. Οφέλη, που είναι πολλά και δεν μπορούμε εύκολα να τα παραβλέψουμε, κάνουν την ηλεκτροκίνηση μία σίγουρη επιλογή για την περίοδο που θα κληθούμε να διαλέξουμε ένα νέο αυτοκίνητο.

Αυτή η αλλαγή συντελείται ήδη στο εξωτερικό, όμως είναι θέμα χρόνου να συμβεί και στην Ελλάδα χάρη στη ΔΕΗ. Η εταιρεία θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, καθώς αναπτύσσει το μεγαλύτερο δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, το οποίο εντάσσεται στην υπηρεσία ΔΕΗ Blue.

ΔΕΗ Blue

Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο αποτελεί ένα καινούργιο concept στη μετακίνηση και τις συγκοινωνίες. Πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες δημιουργούν τα πρώτα τους εξ ολοκλήρου ηλεκτρικά μοντέλα ή υβριδικά, που συνδυάζουν τον ηλεκτρισμό με τη βενζίνη και το πετρέλαιο. Η χρήση τέτοιου είδους αυτοκίνητων κρύβει πίσω της πολλά οφέλη, τόσο για τον καθένα ξεχωριστά, όσο και για τον πλανήτη. Γύρω από αυτό το κλίμα η ΔΕΗ δεσμεύεται, πως θα είναι η πρώτη που θα εισάγει τις βάσεις για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στη χώρα, μιας διαδικασίας δηλαδή που αλλάζει προς το καλύτερο την ποιότητα ζωής μας.

Το 2022 και με την ενεργειακή κρίση να βρίσκεται σε εξέλιξη, η χρήση ηλεκτρικού ρεύματος στη μετακίνηση και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα συμφέρει στην τσέπη μας. Σύμφωνα με έρευνες, που έλαβαν χώρα στην Αμερική, η ηλεκτροκίνηση μπορεί να γλιτώσει στο μέσο νοικοκυριό από 2.000 μέχρι 4.000 δολάρια, το χρόνο. Αυτή η αλλαγή δεν θα αργήσει να έρθει και εντός των συνόρων μας με τη ΔΕΗ. Η εταιρεία εγκαινίασε την επίσημη έναρξη της ΔΕΗ Blue, μιας υπηρεσίας με απεριόριστες λύσεις ηλεκτροκίνησης σε ιδιώτες, επιχειρήσεις και δημόσιους φορείς. Στόχος της ΔΕΗ είναι η τοποθέτηση μίας εγκατεστημένης βάσης 10.000 φορτιστών σε κομβικά σημεία της χώρας μέχρι το 2025, δείχνοντας ότι η ηλεκτροκίνηση δεν είναι μόνο το μέλλον αλλά και το παρόν.

ΔΕΗ Blue

Την ίδια ώρα, και σύμφωνα με περιβαλλοντικές μελέτες, οι μετακινήσεις με αυτοκίνητο παράγουν το ¼ των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου στην Ευρώπη και είναι η κυριότερη αιτία ρύπανσης των πόλεων. Τα ηλεκτρονικά αυτοκίνητα αποτελούν μία λύση για την επίτευξη στόχων, που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και την προστασία του περιβάλλοντος. Η υπηρεσία ΔΕΗ Blue είναι ένα ακόμα βήμα προς την φιλική χρήση του αυτοκινήτου, διότι το ρεύμα των φορτιστών προέρχεται αποκλειστικά από Ανακυκλώσιμες Πηγές Ενέργειας και μέσω του πράσινου πιστοποιητικού της ΔΕΗ (Green Pass).

Παράλληλα, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι και πιο βολικό στη χρήση. Φορτίζεται εύκολα με μία διαδικασία που είναι εύκολο να γίνει και στο γκαράζ του σπιτιού μας. Δεν χρειάζεται να αγχωνόμαστε πως θα ξεμείνουμε από καύσιμα στη μέση της διαδρομής ψάχνοντας με αγωνία κάποιο βενζινάδικο. Πλέον, ξέρουμε καλύτερα από τον καθένα πόση ενέργεια θα χρειαστούμε και πότε θα φορτίσουμε το αυτοκίνητό μας. Η υπηρεσία κάνει επίσης φιλική τη χρήση της προς όλους μας καθώς χαρακτηρίζεται ως ένας ολοκληρωμένος ψηφιακός κόσμος με την ύπαρξη της επίσημης ιστοσελίδας της υπηρεσίας. Με αυτόν τον τρόπο μετατρέπουμε τις μετακινήσεις μας σε μία ψηφιακή εμπειρία διαφορετική από τις άλλες, κάνοντας χρήση user – friendly υπηρεσιών που έχουν στόχο την οργάνωση διαδρομών από την αρχή εώς το τέλος με γρήγορο αλλά κυρίως «έξυπνο τρόπο».

ΔΕΗ Blue

Είναι δεδομένο πως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα γίνουν πολύ σύντομα το κεντρικό θέμα συζήτησης σε ό,τι έχει να κάνει με τις μετακινήσεις. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, μηχανικά δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα κλασικά αυτοκίνητα, ενώ περνάνε μία σειρά από πολύ απαιτητικά test drive, που τα καθιστούν ασφαλή για οδήγηση. Αν σε όλα αυτά συνδυάσουμε τη διαφορά που κάνει στην τσέπη μας, τότε είναι εύκολο να αντιληφθούμε πως o πρωταγωνιστικός τους ρόλος στην αγορά είναι μονόδρομος.

Η ΔΕΗ είναι έτοιμη γι’ αυτή την αλλαγή και προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς στην υλοποίηση δράσεων για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και την ανάπτυξη ενός βιώσιμου συστήματος μεταφορών. Η αρχή έγινε με την υπογραφή συμφωνιών για την από κοινού ανάληψη δράσεων προώθηση και διεύρυνσης της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα με την αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, την Taxi Beat, τη Fraport Greece που διαχειρίζεται 14 περιφερειακά αεροδρόμια, τη Lease Plan Hellas και την ΕΛΙΝΟΙΛ.

ΔΕΗ Blue

Στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» δημιουργήθηκαν 14 σημεία φόρτισης και σε συνεργασία με τον ΔΑΑ, η υπηρεσία εγκατέστησε τον πρώτο σταθμό Δημόσιας Φόρτισης σε αεροδρόμιο συνδυάζοντας μάλιστα μια ποικιλία από φορτιστές AC και ταχυφορτιστές DC, που φορτίζουν μέχρι 120 kW και μπορούν να καλύψουν πολλές διαφορετικές ανάγκες Ηλεκτρικών Οχημάτων στο ίδιο σημείο. Με τη δημιουργία 14 σημείων φόρτισης συνολικά, η ΔΕΗ Blue δημιουργεί το μεγαλύτερο hub σημείων φόρτισης στην Ελλάδα, στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας καθιστώντας την ηλεκτροκίνηση προσβάσιμη και εύκολη για τους ταξιδιώτες και επισκέπτες του ΔΑΑ.

ΔΕΗ Blue

Η ηλεκτροκίνηση και τα ηλεκτρικά οχήματα σύντομα θα αποτελούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και της αγοράς. Με τη ΔΕΗ και την υπηρεσία της, ΔΕΗ Blue, είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε μία νέα εποχή και να γευτούμε από πρώτο χέρι τα πολλαπλά οφέλη της σεβόμενοι παράλληλα το περιβάλλον, που μας φιλοξενεί.

Δειτε περισσοτερα