- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
2 στους 3 πολίτες της Ε.Ε. πιστεύουν πως οι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν περισσότερη δύναμη
Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση της EUROPE for CREATORS
Τι πιστεύουν οι πολίτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιρροή των τεχνολογικών κολοσσών στις χώρες τους και πώς εκτιμούν την επίδραση που μπορεί να έχουν οι πλατφόρμες του Διαδικτύου; Στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου συζητιέται έντονα η οδηγία για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, το 61% φοβάται ότι η επιρροή των κολοσσών της τεχνολογίας υπονομεύει τη λειτουργία των ευρωπαϊκών δημοκρατιών, ενώ το 87% είναι θετικό απέναντι σε μια νομοθεσία που θα προστατεύει την αμοιβή των καλλιτεχνών.
Η EUROPE for CREATORS δημοσίευσε σήμερα μια νέα δημοσκόπηση διαφορετικών κρατών η οποία καταδεικνύει ότι ένας συντριπτικός αριθμός ερωτηθέντων (87%) υποστηρίζει τη θέσπιση νομοθεσίας για την προστασία των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών. Τα δεδομένα δείχνουν επίσης τη βαθιά ανησυχία ότι οι πλατφόρμες του Διαδικτύου θέτουν σε κίνδυνο τη δημοκρατία στην Ευρώπη, με το 67% να πιστεύει ότι οι πλατφόρμες έχουν περισσότερη δύναμη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το 61% να τονίζει ότι η κυριαρχία και η ανεξαρτησία των ευρωπαϊκών χωρών υπονομεύεται από την επιρροή των πλατφορμών του Διαδικτύου.
Στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της Harris Interactive, απάντησαν 6.600 πολίτες ηλικίας άνω των 18 ετών στην Ισπανία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Ρουμανία, την Ελλάδα και τη Γαλλία (όπου συζητήθηκε η οδηγία) που ερωτήθηκαν για τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των πλατφορμών του Διαδικτύου και την προστασία και την αμοιβή των δημιουργών. Αυτές οι χώρες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 60% των βουλευτών της ΕΕ, που θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στη συζήτηση για την οδηγία για το δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας.
Όσον αφορά στην Ελλάδα το 77% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι κολοσσοί της τεχνολογίας, διαθέτουν περισσότερη δύναμη από την ΕΕ.
«Αυτά τα αποτελέσματα είναι απίστευτα εντυπωσιακά. Πρόκειται για μια έκκληση προς τους ευρωβουλευτές, προτού ψηφιστεί η οδηγία της Ε.Ε. για την πνευματική ιδιοκτησία στις 12 Σεπτεμβρίου. Ο συσχετισμός των δυνάμεων πρέπει να αλλάξει υπέρ των δημιουργών και των πολιτών», δήλωσε η Véronique Desbrosses, Γενική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Όμιλου Συλλόγων Συγγραφέων και Συνθέτες (GESAC). «Οι ευρωβουλευτές έχουν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα χέρια τους. Οι πολίτες έχουν μιλήσει, τώρα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να ενεργήσουν».
Πρόσθετες αξιοσημείωτες πληροφορίες από την ψηφοφορία περιελάμβαναν:
- Το 66% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι πλατφόρμες διαδικτύου δεν μοιράζονται δίκαια τα έσοδα με δημιουργούς περιεχομένου που εμφανίζονται στους ιστότοπούς τους, ενώ οι Γάλλοι (76%) και οι Γερμανοί (72%) ερωτηθέντες δηλώνουν πιο έντονα ότι ο σημερινός καταμερισμός εσόδων είναι άδικος.
- Το 81% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι πλατφόρμες θα πρέπει να αμείβουν περισσότερο τις οργανώσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να καταγράφονται στη Γερμανία (43%) και τη Ρουμανία (41%).
«Αυτή είναι η πρώτη έρευνα που διεξήχθη ποτέ για να διερευνηθεί η αντιληπτή επιρροή των παγκόσμιων τεχνολογικών γίγαντων στη λειτουργία της δημοκρατίας στην Ευρώπη. Οι ιδέες υπογραμμίζουν σαφώς ότι οι πολίτες περιμένουν δράση», δήλωσε ο Jean-Daniel Lévy, επικεφαλής του τμήματος Γνώμης της Harris Interactive.