Lamda, μια νέα γαστρονομική άφιξη στη Λευκάδα
Ένας ακόμα νόστιμος λόγος να επισκεφθείς το γραφικό λιμανάκι της Βασιλικής
Lamda, μια νέα γαστρονομική άφιξη στη Λευκάδα - Ένας ακόμα νόστιμος λόγος να επισκεφθείς το γραφικό λιμανάκι της Βασιλικής
Σε ένα πέτρινο αρχοντικό κτίριο, της οικογένειας Κολυβά που χρονολογείται από το 1846 και είναι στρατηγικά τοποθετημένο στο γραφικό λιμανάκι της Βασιλικής στη Λευκάδα, άνοιξε πριν λίγο καιρό τις πόρτες του το εστιατόριο Lamda.
Η τέταρτη γενιά της οικογένειας, η Κλαίρη και ο Γιώργος, με πολλή αγάπη και μεράκι αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια casual γαστρονομική εμπειρία στο λιμανάκι της Βασιλικής. Για αυτόν τον λόγο συνεργάστηκαν με τον έμπειρο chef Μενέλαο Χαλικιόπουλο, ο οποίος όχι μόνο υπογράφει αλλά και επιμελείται το μενού, έχοντας σαν κοινό έναυσμα την αγάπη τους για το καλό φαγητό και τον τόπο. Ο chef και η ομάδα του προτείνουν πιάτα με ελληνικές ρίζες και σύγχρονο twist, βασισμένα σε τοπικά προϊόντα.
Η γενικότερη φιλοσοφία της κουζίνας του Lamda casual dining, βασίζεται σε “πειραγμένες“ συνταγές με μοντέρνες πινελιές, προσφέροντας ιδιαίτερα πιάτα από φρέσκες πρώτες ύλες και τοπικά προϊόντα, που συνδυάζουν το κλασσικό με τη δημιουργικότητα.
Η γευστική εμπειρία στο Lamda ξεκινά παραδοσιακά με χωριάτικο ψωμί που συνοδεύεται με ταραμοσαλάτα και ελιές αρωματισμένες με βότανα και εσπεριδοειδή. Σειρά έχουν οι δροσερές, ολόφρεσκες σαλάτες, όπως η ελληνική με ντομάτα, λαδοκούλουρα Λευκάδας, κρίταμο και ξινομυζήθρα και η σαλάτα με φακές πουρέ κουνουπίδι και καπνιστό χέλι. Στα ορεκτικά, ήδη best sellers έχουν γίνει το φίνο ceviche με λαβράκι, αβοκάντο, τραγανή κινόα, ταραμάς και βινεγκρέτ εσπεριδοειδών, το βαθιάς νοστιμιάς ταρτάρ μοσχάρι, μαγιονέζα σκορδόμελου, γραβιέρα Νάξου και chips πατάτας, οι ζουμερές γαρίδες σαγανάκι, μέσα σε σάλτσα ντομάτας με γλυκό τσίλι, τυρί Μετσοβόνε και βασιλικό, αλλά και το μελωμένο ψητό χταπόδι, μαζί με φάβα, τσάτνεϊ κρεμμυδιού, φιλέ αμυγδάλου και λάδι εστραγκόν.
Από τα κυρίως του Lamda αξίζει να επιλέξετε το πληθωρικό κριθαρότο θαλασσινών, γαρίδα, καλαμάρι, τη ζουμερή black angus steak που «πάει παρέα» με πατάτες «βραχάκια» και πικάντικη μαγιονέζα, το ψητό καλαμάρι που συνοδεύεται από μαγιονέζα φρέσκου κρεμμυδιού, baby gem και κροκέτα ρυζιού με κάπαρη και λεμόνι και φυσικά το φρέσκο ψάρι ημέρας, αριστοτεχνικά ψημένο με αρωματικό λαδολέμονο ή pesto βασιλικού. Η «αυλαία» πέφτει γλυκά με τάρτα λεμόνι, με μύρτιλα και νιφάδες σοκολάτας ή fondant σοκολάτας, με crème anglaise αρωματισμένη με yuzu και βανίλια Μαδαγασκάρης με παγωτό. Όλα τα παραπάνω μπορείτε να τα συνοδεύσετε με επιλογές από τη φίνα λίστα κρασιών, η οποία περιλαμβάνει εκλεκτές ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα ή να συνοδεύσετε το φαγητό σας με ένα cocktail.
Στο εστιατόριο Lamda τα χρώματα που κυριαρχούν είναι το λευκό με το μπεζ και φυσικά το γαλάζιο του Ιονίου. Έχοντας ως έδρα τον γραφικό κόλπο της Βασιλικής αποτελεί ορμητήριο για λάτρεις του windsurf, αλλά και ιδανικό καταφύγιο για τους επισκέπτες με σκάφος, ενώ φιλοξενεί τους επισκέπτες του στα τραπέζια που βρίσκονται πάνω στο λιμανάκι ακριβώς δίπλα στη θάλασσα.
Έχοντας ένα ιστορικό παρελθόν - το κτήριο στο οποίο στεγάζεται το εστιατόριο υπήρξε κατοικία, τελωνείο για την Νότια Λευκάδα, λόγω της θέσης του, αλλά και ιταλικό παρατηρητήριο, κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο- το Lamda περνά στη νέα εποχή επενδύοντας αδιαπραγμάτευτα στη γεύση και την ποιότητα.
Λιμάνι Βασιλικής, 31082 Λευκάδα
Καθημερινά: 13:00 - 16:00 & 18:00 - 23:00
+30 2645 031531
lamdaleukada@gmail.com
https://www.instagram.com/lamda_lefkada/
https://www.facebook.com/profile.php?id=61559282726212
Για να το βρεις στον χάρτη & να μάθεις περισσότερα, μπες εδώ!