Πολεις

Θεσσαλονίκη '08, Yes we can!

Οι άνθρωποι που φτιάχνουν το σήμερα και χαρίζουν στη Θεσσαλονίκη προσωπικότητα και στιλ μπορούν να αλλάξουν και το μέλλον της

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 234
26’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
91274-205073.jpg

Αρχιτέκτονες και μουσικοί, συγγραφείς και επιχειρηματίες, djs και αθλητές, φωτογράφοι, δημοσιογράφοι, επιμελητές εκθέσεων και γκαλερίστες, γραφίστες και ζωγράφοι, σκεϊτάδες και… δεν έχει τέλος ούτε αυτή η πόλη ούτε αυτή η γιορτή. Οι άνθρωποι που φτιάχνουν το σήμερα και χαρίζουν στη Θεσσαλονίκη προσωπικότητα και στιλ μπορούν να αλλάξουν και το μέλλον της. Yes, they can!

01 Στέργιος Σουσούρας, Deep blue sea
Μεγάλωσε στα πόδια του Γιώργου Ιωάννου. Ίσως γι’ αυτό ξέρει να σου απαγγείλει απέξω ολόκληρα πεζά του. Τα καλοκαίρια κρατάει το «Τριζόνι» στη Χαλκιδική, εστιατόριο που συνδυάζει παραδοσιακή αλμύρα και πράσινες δροσιές. Τους τελευταίους χειμώνες θα τον βρεις στο “Entryfish”, όπου είναι συνέταιρος. Ξέρει τα πάντα για το κρασί και τη γεύση, έχει όμως έναν άλλο τρόπο για να σε μυεί και να σου μεταδίδει την τρέλα του: ποιήματα του Αλέξη Ασλάνογλου, του Χριστιανόπουλου και του Πεντζίκη.

02 Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Δημήτρης Καραθάνος, Μυστήρια τρένα
Ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης επέστρεψε με το βιβλίο «Όλα βαίνουν καλώς εναντίον μας» (Ελληνικά Γράμματα). Μια παθιασμένη εξιστόρηση του έρωτα του Μάρκου Βαμβακάρη για τη Ζιγκοάλα, την πρώτη του γυναίκα, σπαρμένη με ρημάγματα, τεκέδες, κουτσαβάκια και άτσαλες μοίρες. Τον ελκύει τον Σκαμπαρδώνη το περιθώριο, οι άγριες νύχτες, οι κώδικες, η μαγκιά, οι ιστορίες από εποχές που τις καταπλάκωσε η σκόνη του χρόνου. Θα μπορούσε να είναι μέλος της γκαραζόμπαντας των Dread Astaire, αφού το μολύβι του γρατζουνάει σαν μπάσο και σε αρπάζει από τα εντόσθια. Στη φωτογραφία δίπλα του ο αρχισυντάκτης του SOUL και κιθαρίστας των Dread Astaire Δημήτρης Καραθάνος, μια νύχτα που το φως της έλουζε τα έργα του μετρό στο σιδηροδρομικό σταθμό.

03 Μάχη Πεσμαζόγλου, Η γκαλερίστρια
Η γκαλερί ΤinT είναι άνδρο νέων καλλιτεχνών και η Μάχη Πεσματζόγλου μια τολμηρή γκαλερίστρια που δεν διστάζει ούτε να δώσει στέγη ούτε να ρισκάρει, αν κάτι της αρέσει. Αυτές τις μέρες, στην γκαλερί φιλοξενείται η έκθεση “Conceptual Obsession - Obsessive Conceptualism”. Νίκος Αλεξίου, Bάσω Γκαβαϊσέ, Δημήτρης Ιωάννου, Aπόστολος Καραστεργίου, Παύλος Νικολακόπουλος, Ντόρα Οικονόμου, Νίκος Παπαδημητρίου, Νίνα Παπακωνσταντίνου, Ευτύχης Πατσουράκης, Ελευθερία Ρούσου, Θανάσης Τότσικας οι συμμετέχοντες, Σωτήρης Μπαχτσετζής ο επιμελητής. Η χειρωναξία ως επανάληψη, ως εξαναγκασμός, ως ακατανίκητη προδιάθεση ή τάση, παρόρμηση, εθισμός, ψυχική εξάρτηση, έμμονη ιδέα, ιδεοληψία, μονομανία.

04 Γιώργος Κορδομενίδης, Εντευκτήριο

Είκοσι χρόνια τώρα το «Εντευκτήριο» παραμένει ένα καταφύγιο ιδεών και λέξεων που δεν έχουν χάσει το νόημά τους. Ο μικρός λογοτεχνικός παράδεισος του Γιώργου Κορδομενίδη και της φετιχιστικής σέκτας των φίλων και συνεργατών του είναι ένας από τους λόγους που δικαιολογούν τα περί Θεσσαλονίκης, πόλη-καταφύγιο.

05 Dim DJ, The raver

Όνομα: Δημήτρης Ευαγγελόπουλος. Ξεκίνησε να μειξάρει το ’92 σε μικρά μπαρ και αντεργκράουντ πάρτι. Το ’98 άρχισε να φτιάχνει τη μουσική του, ένα περίεργο χαρμάνι από μπάσα-ξυράφια α λα Joy Division και disco beats, σπονδή στον Giorgio Moroder. Μετά πέρασε σε τέκνο, εξπεριμένταλ, άμπιεντ, σκεϊτιές και σούπερ χάουζ. Παιδί δυναμίτης με απίστευτη τεχνική κατάρτιση και αίσθηση του ρυθμού. Φέτος κυκλοφόρησε το EP “Yellow”. Όπου και να τον πετύχεις θα τον χορέψεις τρελά, με δεδομένο ότι είναι αδύνατο να μη συμπαρασύρει καθώς αλωνίζει τα ντεκ.

06 Λευτέρης Κορδιάος, Beautiful Burnout
Τα νυχτερινά σετ του στον Republic 100,3 θεωρούνται υπόδειγμα ατμόσφαιρας και groove, που το ανεβοκατεβάζει ανάλογα με τον καιρό και τα κέφια του. κάθε βράδυ, 10 με 12, ο ήχος του ταξιδεύει από τα FM και εισβάλλει σε ταξί, δυάρια στην Τούμπα και βίλες στο Πανόραμα. Ευκαιρία να τον ακούσεις έχεις και τα μεσημέρια της Κυριακής στον «Θερμαϊκό». Ζήτα του από Black Seeds και Thievery Corporation μέχρι Nacho Sotomayor και “Beautiful Burnout” των Underworld. Θα τον σκλαβώσεις, θα σου ανταποδώσει.

07 Σοφία Κίλια, Γιώργος Αξάς, Δικό σας!

Εδώ τα μεγάλα ονόματα της αθηναϊκής πίστας πρέπει να ιδρώσουν για να κερδίσουν τους τοπικούς μικρούς κι εκκολαπτόμενους. Είχε πάντα παράδοση η Θεσσαλονίκη στα μπουζούκια της, να τσακίζει μέση και να κεφάρει με τα δικά της παιδιά. Φέτος το χειμώνα αυτό που συμβαίνει με τη Σοφία Κίλια και τον Γιώργο Αξά στην “Barbarella” είχαμε να το ζήσουμε από το «Ακρόαμα» της δεκαετίας του ’80. Τόνοι γαρίφαλα και ουίσκι, τόνοι τσαλκιτζίδικου φλερτ και τρελοκατάστασης. Δικό σας!

08 Οι κόκκινοι σκαντζόχοιροι, We are family

Αυτή η πόλη και η Βαρκελώνη μόνο έχουν το θεσμό των φιλικών μικρών cozy εστιατορίων, όπου τις περισσότερες φορές παραγγέλνεις όχι από αυτά που διαβάζεις στον κατάλογο, αλλά από τυφλή εμπιστοσύνη σε αυτά που σου προτείνει ο μετρ. Ο Τάσος Τσακιρίδης και τα παιδιά του «Κόκκινου Σκαντζόχοιρου» είναι ο ορισμός αυτού του family attitude.

09 ινφο, Ήτα Βήτα

Η μουσική τους γράφεται από τον Πέτρο Μαγγανάρη, aka Echonomist, και τον Παναγιώτη Λουκουμά, aka Mr. Lookman. Η Δέσποινα γράφει στίχους διηγούμενη τις δικές της ιστορίες. Ο δίσκος τους «Περιπλανέτα» ενσωμάτωσε τα δυνατά ηλεκτρονικά τους θέματα σε σπάνιες στιγμές ρυθμών και μελαγχολίας. Παίζουν ως βασικοί djs στο “Elvis”, δημιούργησαν τη VIM Records, που κυκλοφόρησε τον πρώτο δίσκο των “Elica” και σε λίγες μέρες τη διπλή συλλογή “Radio Lunatica”. Γύρω τους κινείται ένας πυρήνας από djs και νέους καλλιτέχνες μοναδικής ποιότητας και αντίληψης, που τους εμπιστεύεται άφοβα την παραγωγή των τραγουδιών τους. Για πολλούς, το τραγούδι τους «Ήτα Βήτα» είναι ο απόλυτος ύμνος για τη Θεσσαλονίκη κάποια απογεύματα που ο ήλιος διώχνει μακριά τα σύννεφα.

10 Cayetano & Parov Stellar, Διεθνής swing αλητεία

Μετά από μια εξάχρονη περιπλάνηση στα στενά της Βαρκελώνης και τα στούντιο καταγώγια του Μπάρι Γκότι, ο Γιώργος Μπρατάνης, aka Cayetano, επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη δημιουργώντας τη Sala Sonora. Σε αυτήν κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο, με τα σινγκλ “Red Winter”, “Bossa After All” και “Mathematical Sorrow” να παίζονται μανιωδώς σε κλαμπ, ραδιόφωνα και τηλεοπτικές σειρές (βλέπε “Singles”). Κάπου στο ενδιάμεσο αλυσοδέθηκε με ωραία και τίμια φιλία με τον Αυστριακό Parov Stellar κι έτσι η Θεσσαλονίκη γνώρισε και λάτρεψε το κομψό jazz beat swing του. Σήμερα πηγαινοέρχονται μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ενώ τον Απρίλιο θα κυκλοφορήσει ο δεύτερος δίσκος του, αυτή τη φορά από την εταιρεία του Αυστριακού, την Etage Noir. Cayetano θα βρεις και στην τελευταία συλλογή “La Suite”, Cayetano θα βρεις και στο αθηναϊκό “artHouse” ως resident dj μία φορά το μήνα, Cayetano θα πει διεθνής αλήτης στα καταλανικά και θρυλικός μουσικός και dj στη Θεσσαλονίκη.

11 Γιάννης Δρίζης, Funk, ρε!

Είτε στο “artHouse” είτε στο “Local” είτε σε private parties είτε σε skate events, η μαύρη φλέβα αυτού του παιδιού δεν μπορεί να κρυφτεί. Ο Γιάννης Δρίζης, aka dj Wicked, έχει ένα «βρόμικο» αισθητήριο, μια old skool ιδεολογία κι ένα απίστευτο μετρονομημένο σημερινό funky groove. Τα σετ του είναι πάντα αστραφτερά και απογειωτικά, η λατρεία του για τη Motown, τον Herbaliser και τη Σάρον Κινγκ, καθώς και τα κολλητιλίκια με την Tru Thoughts διαμορφώνουν πλέον, εκτός από τα κλαμπ, και τον ήχο της Θεσσαλονίκης. Το ύφος του περνάει και στον αέρα της πόλης, αφού ταΐζει με μουσικές και cd τον Republic 100,3. Οι βόλτες του στον «Λωτό» καθημερινώς επιβεβλημένες για βινυλιακό ψάξιμο και το attitude του σχολή πλέον για κάθε πιτσιρικά που ονειρεύεται να ασχοληθεί με τη μουσική.

12 Γιάννης Σερβετάς, Πελάαατες μου!

Υπάρχει κίνδυνος, ακούγοντάς τον στον Imagine ή βλέποντάς τον κάθε απόγευμα στο «Ράδιο Αρβύλα» του ΑΝΤ1, να πιστέψεις πως δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένας ετοιμόλογος και ετοιμοπόλεμος χαβαλετζής. Λάθος σου. Χιούμορ σπάνιας ευαισθησίας και δύναμης, ουμανισμός, νοιάξιμο και δράση όταν πρέπει. Αυτός ήταν, είναι και θα είναι ο Γιάννης Σερβετάς.

13 Τέλλος Φίλης, Cinematic Orchestra

Αυτοπαρουσίαση: «Το 1983, στα είκοσι τρία μου, αποφάσισα να ζήσω μια περιπετειώδη ζωή στη Βιέννη με τη μορφή σπουδών. Την Ψυχολογία μπορεί να μην την τελείωσα, αλλά κατάφερα να κολλήσω το μικρόβιο του σινεμά, να δω όσες ταινίες δε θα μπορούσα ποτέ να παρακολουθήσω εδώ και να κάνω εκλεκτές φιλίες σε βάθος χρόνου. Βλέπαμε ταινίες στο Staadt Kino και μέναμε στο Χίτσιγκ, το βιεννέζικο αντίστοιχο του Κολωνακίου, σαν τους τωρινούς Αλβανούς. Όταν αποφασίσαμε πως είναι πάλι καιρός να αλλάξουμε ζωή, ξεκινήσαμε για Βερολίνο με οτοστόπ. Ο καθένας μόνος του». Σήμερα ο Τέλλος Φίλης είναι υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Seven Films, που για τη νέα σεζόν έχει προγραμματίσει να διανείμει 41 ταινίες. Να εμπιστεύεστε το καλλιτεχνικό της κριτήριο.

14 Ανδρέας Καραουλάνης, Best Before

Best Before, κατά κόσμον Αντρέας Καραουλάνης. Ζει και δημιουργεί στη Θεσσαλονίκη και τον κυβερνοχώρο (www.bestbefore.gr). Με σπουδές Computing Science και Animation στην Αγγλία, συνδυάζει την τεχνολογία με το σκίτσο δημιουργώντας έργα μεγάλων διαστάσεων και με δικό τους σάουντρακ («Η μουσική ολοκληρώνει το ιδεολογικό περιεχόμενο κάθε έργου»). Τα υλικά του απλά: μελάνια, μαρκαδόροι, σπρέι, ακρυλικά, πλαστικά, ένα σκάνερ, μία wacom tablet, ένας φτηνός υπολογιστής. Οι καλλιτεχνικές του επιρροές πολλές: Joshua Davis, Jared Tarbell, Norman MacLaren, Motorhead, Adam Neate, Paul Prudence, Χρήστος Δούρας, Shepard Fairey, Μίλτος Σαχτούρης, Pixelsurgeon. Κάποιοι εντάσσουν τις δημιουργίες του στην κατηγορία «κόμικς», άλλοι τις χαρακτηρίζουν ζωγραφική μυστηριώδη, σκοτεινή, underground, κάποιοι άλλοι βλέπουν στις επιφάνειες φρενιτιώδεις, ποιητικές μονοκονδυλιές. Ο ίδιος αρνείται να μπει στο παιχνίδι της ταμπέλας: «Αυτό είναι το ωραίο, ο καθένας να βλέπει στα έργα μου ό,τι θέλει».

15 Γιάννης Παπαντώνης, The libertine

Δύσκολοι καιροί για συναυλίες, καθώς η Θεσσαλονίκη παραδίδεται στα θεάματα πίστας και στους σίγουρους δεινόσαυρους. Όμως να που οι Animal Collective έσκασαν σαν πυγολαμπίδες, οι Trans AM, οι Dub Pistols, ο Tricky αλλά και όλα τα ονόματα που η Postmodern Productions φέρνει στην πόλη κατάφεραν να συσπειρώσουν ξανά ένα κοινό, που έως τώρα ένιωθε στερημένο. Ο Γιάννης Παπαντώνης παίρνει ρίσκα, αλλά έτσι αρμόζει σε όσους ανδρώθηκαν με Libertines.

16 Έφη Ανδρεάδου, Η συλλέκτρια

Takis, Κεσσανλής, Χέλμουτ Νιούτον, Γιόζεφ Μπόις, Λογοθέτης, Κανιάρης, Προδρομίδης, Cryssa, Μπάρι, Γουίλσον, Απέργης, Γυπαράκης, Ψυχούλης. Η συλλέκτρια Έφη Ανδρεάδου αποφάσισε να φέρει θησαυρούς της εννοιολογικής τέχνης στο φως. Η συλλογή της μαρτυρά άνθρωπο που ξέρει και να παίρνει ρίσκα αλλά και να μοιράζεται. Η έκθεση «conceptual» λάμπει στη Θεσσαλονίκη μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2008, στις κτιριακές εγκαταστάσεις της εταιρείας «Υδροβιολογική» (17ο χλμ. Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών, Ν. Ρύσιο, 23920 73203).

17 Ηλίας Βιολίδης, Master mind

Παλιά δούλευε δώδεκα ώρες την ημέρα! Από τότε όμως που ο Ηλίας Βιολίδης συνέδεσε τη ζωή του με τα διοικητικά του ΠΑΟΚ, μάλλον δεν του φτάνει ούτε το εικοσιτετράωρο! Είναι ο άνθρωπος που τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη συζητιέται όσο κανένας, μιας και όλοι περιμένουν την επόμενή του κίνηση. Από πού αντλεί ιδέες, πώς εμπνέεται χώρους και στιλ, ποιο μαγικό χάρισμα διαθέτει και όλη η Θεσσαλονίκη αγαπά και στηρίζει τα μαγαζιά του; Αυστηρή οργάνωση, εμπιστοσύνη στους συνεργάτες του, προγραμματισμό και έφεση σε επιχειρηματικά στοιχήματα, που τα κερδίζει πάντα. Ιδού η αυτοκρατορία: “Garcon”, “Hotel”, “Nouveau”, “Ernest Hebrard”, “Barbarella”, «Μύλος Stage». Μπουζούκια και ρέστο, κλαμπ και καφέ, όλα έχουν δεδομένα υψηλά στάνταρ και φέρουν σφραγίδα απόλυτης αισθητικής. Ο Ηλίας Βιολίδης κατάφερε το ακατόρθωτο: σε μια Θεσσαλονίκη που τα trendy spots αλλάζουν ανά σεζόν, τα μαγαζιά και οι επιχειρήσεις του παραμένουν διαρκώς στην κορυφή, διακινούν ευδαιμονία, πολιτισμό, άποψη και χαρακτήρα. Και φυσικά, ΠΑΟΚ.

18 Mellotron Productions, Δύο

Παντελής Αμοιρίδης, Κώστας Γιαζλάς. Σύστησαν τον Ούρλιχ Σνάους στη Θεσσαλονίκη, που από εκείνη τη νύχτα στο Ξυλουργείο του Μύλου βρήκε τον Γερμανό της. Ρίσκαραν κι ανέβασαν τα μελαγχολικά μάντρα του Ματ Έλιοτ σε μια βραδιά που το “Orient” κατακλύστηκε από τα πιο ανήσυχα παιδιά της πόλης. Θα μπορούσαν να είναι και ήρωες του “Hi Fidelity”, αφού ο ένας δουλεύει στον «Λωτό» κι ο άλλος στο “Rollin Under”, τα δύο παραδοσιακά alternative δισκάδικα της πόλης. Μπορείς να τους ακούσεις κατά μόνας, όταν παίζουν σε “Partisan”, “De Facto” και «Διατηρητέο». Θεωρούνται μουσικές ιδιοφυΐες και αλάνθαστοι ποπ και ηλεκτρονικοί πιονέροι. Respect!

19 Zoltan Tribe, Positive vibrations

Με το “Positive Vibration” κατάφεραν να γίνουν για τη Θεσσαλονίκη ό,τι η Wild Bunch για το Μπρίστολ. Είναι απλά απίστευτοι, διότι καταφέρνουν το ακατόρθωτο: απαρτίζουν μια τσακαλοπαρέα άκρως δημιουργική στο αποτρεπτικότερο περιβάλλον, τη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον η μουσική τους, είτε είναι ragga είτε hip hop, είναι φρέσκια, ευκόλως προσλαμβάνουσα και έχει τη δυναμική να αγγίξει ακροατήρια που μπορεί και να μη γοητεύονται υπό φυσιολογικές συνθήκες από τα υβρίδια αυτά. Οι Zoltan κυκλοφορούν δίσκους, οργανώνουν συναυλίες και φεστιβάλ, καταγίνονται με εικαστικά events, έχουν μονιμοποιήσει το εβδομαδιαίο τους redisency στη «Στοά», εκθέτουν και παίζουν στο “artHouse”. Είναι αδέλφια μας.

20 Designers United, Εργοστάσιο ιδεών

Δημήτρης Παπάζογλου, Δημήτρης Κολιαδήμας, Γιώργος Φάσσας. Ο εκρηκτικός τυπογραφικός σχεδιασμός τους, οι γραφιστικές τους ιδέες και η ανάπτυξή τους σε διαφήμιση, βιβλία, περιοδικά και μεγάλα εταιρικά πρότζεκτ, οι απανωτές βραβεύσεις τους στα ΕΒΓΕ και η απίστευτα αναγνωρίσιμη γραμμή κι αισθητική τους οδήγησαν τους Designers United στην κορυφή της ελληνικής γραφιστικής. Ίσως είναι και οι πατέρες του συνθήματος: Γραφιστική, είμαστε το νέο ροκ εν ρολ της Θεσσαλονίκης.

21 microXtreme, Roll with it

Η Θεσσαλονίκη διαθέτει σκηνή skate από το ’76. Γύρω στα ’82-’83 έδρασε στην πίστα του Φωκά η θρυλική ομάδα των Thunderboys. Από τότε ο Γεράσιμος διακατεχόταν από την τρέλα να φέρνει πατίνια στο “Vision Streetwear” και το “Surf Center”, πολύ πριν το 1991, όταν το “microXtreme” ήρθε για να αλλάξει τελείως την αντίληψη της Θεσσαλονίκης για το σπορ, και πως τα πρώτα snowboard που ελίχθηκαν στη Βασιλίτσα το ’81 ήταν αυτοσχέδια, παραγγελία σε ξυλουργούς, βασισμένα σε φωτογραφίες. Ταξιδεύουν σε ολόκληρη την Ελλάδα, στήνουν ράμπες, διαγωνισμούς και ξέσαλα πάρτι. Αυτοί επέβαλαν το skate στην Ελλάδα, σε αυτούς ανάβουμε κερί.

22 Νίκος Καρατζάς, The book crosser

Αναβάθμισε το περιβάλλον του βιβλίου, δημιουργώντας την κατάλληλη πνευματική ατμόσφαιρα και στέγη. Ο «Ιανός» του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι η αντιπρόταση απέναντι στα μουχλιασμένα υπόγεια αλλά και στα μπεστσελερικά σούπερ μάρκετ. Η ιδέα του για ένα «μητροπολιτικό βιβλιοπωλείο», για το οποίο θα ξεκινάς με τη βεβαιότητα ότι θα βρεις αυτό που ψάχνεις, επιβραβεύτηκε. Στέκι συγγραφέων, καλλιτεχνών, δημοσιογράφων, πραγματοποιεί εκδηλώσεις λόγου, παρουσιάσεις και πρεμιέρες βιβλίων, εικαστικά, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, ο «Ιανός» παραμένει πάντα αντάξιος των προσδοκιών του δημιουργού του.

23 Ζαφείρης Ζαφειρόπουλος, Ξάγρυπνος στο Μοδιάνο

Πανύψηλος και στιβαρός, χωρίς να είναι το γνωστότερο ονοματεπώνυμο στη Θεσσαλονίκη, ο Ζαφείρης Ζαφειρόπουλος δεν χρήζει συστάσεων σε όσους νυχτοπερπατούν στην αγορά Μοδιάνο. Ο Ζαφείρης είναι ο φύλακας της στοάς στο ωράριο δέκα με πέντε τα ξημερώματα, έξι μέρες την εβδομάδα. Το στρατηγείο του είναι ένα άσπρο τραπέζι τοποθετημένο στο κέντρο της στοάς. Τον Ζαφείρη τον αγαπάνε όλοι, λίγο γιατί είναι μειλίχιος, λίγο γιατί είναι ένα από τα λίγα πρόσωπα που είναι πάντα εκεί. Και αν φέτος σας φανεί ελαφρώς αλλιώτικος, είναι γιατί αγόρασε ένα καινούργιο ζευγάρι γυαλιά, που του πάνε, γιατί του δίνουν περισσότερο κύρος. Ο Ζαφείρης πηγαίνει στο Μοδιάνο ακόμα και στα ρεπό του. Και καλά κάνει. Η νύχτα έχει πολλά καμώματα.

24 Αντώνης Περτσινίδης, Streetstyler

Πανκ αισθητική, σκέιτ ταυτότητα, φιλοσοφία δρόμου. Ο Αντώνης Περτσινίδης δεν θα μπορούσε να διευθύνει μια μπουτίκ του Αρμάνι. Ίσως γιατί δεν τον ενδιαφέρει τίποτα άλλο πέρα από το street-wear και τα “Ultra” του. Ντύνει το εναλλακτικό κοινό της Θεσσαλονίκης παρακολουθώντας εκθέσεις στο εξωτερικό, με πρώτη και καλύτερη την Bread & Butter, διαβάζοντας μανιωδώς ξένο Τύπο και σερφάροντας συνεχώς στο ίντερνετ.

25 Στράτος Καλαφάτης, Λία Ναλμπαντίδου, Tea for two

Εκείνος φωτογράφος διεθνούς φήμης με βιβλιογραφία, assignments στην Ιαπωνία και συμμετοχή στο “Diccionario De Fotografos” των εκδόσεων La Fabrica, από όπου δεν απουσιάζει κανείς φωτογράφος ολκής, από τον Γουίλιαμ Κλάιν ως τη Ναν Γκόλντιν. Εκείνη, φωτογράφος επίσης, με σπουδές στο Κολόμπους του Οχάιο, πρακτική στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον, υποτροφία στη Γερμανία, βιβλία, καταλόγους, βραβεύσεις, πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Το τελευταίο πρότζεκτ του ζεύγους είναι ένα φωτογραφικό ταξίδι στους δρόμους του τσαγιού της Ινδίας, από το Rajasthan μέχρι τις φυτείες του Darjeeling.

26 Κατερίνα Τσιγαρίδα, Music for buildings

Ηγείται ενός μικρού αρχιτεκτονικού γραφείου στο Λιμάνι, που ανταγωνίζεται τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Έχει υπογράψει την ανάπλαση της πλατείας του Λευκού Πύργου, ενώ η μελέτη της για τον Ανατολικό Πολιτιστικό Άξονα της Θεσσαλονίκης, το 1997, ένα από τα μεγαλύτερα τέτοιας κλίμακας σχέδια αστικής παρέμβασης στην Ελλάδα, έχει υλοποιηθεί εν μέρει. Από το ακρωτήριο Fusina της Βενετίας ως το Μεγάλο Μουσείο της Αιγύπτου και τα πρόσφατα συγκροτήματα κατοικιών στη Μόσχα, τα έργα και οι μελέτες της Κατερίνας Τσιγαρίδα συζητιούνται διεθνώς.

27 Ντίνος Χριστιανόπουλος,  Γεννήθηκα στη Σαλονίκη

Επτά γάτες τού κρατούν συντροφιά στο σπίτι των Σαράντα Εκκλησιών. Και στα ράφια, ποιήματα της Σαπφούς, Ηρόδοτος, Πλάτωνας, Θουκυδίδης. Στο μυαλό του, πρόσωπα, ιστορίες, στίχοι και παρελθόν. Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος είναι ο μεγαλύτερος εν ζωή ποιητής της πόλης. Δεν έχει να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν. Και ίσως γι’ αυτό μιλάει και γράφει πάντα με το πάθος και τον τσαμπουκά ενός εφήβου.

28 Θάνος και Γιώργος Μπέγκας, We 2 are 1

Στην πιάτσα είναι γνωστοί κι ως Begas Brothers. Τα dj sets τους στην “Pastaflora Darling” είναι μια βόλτα στα λιβάδια των Belle & Sebastian και στον πύργο του Μπερτ Μπάκαρα. Μετά οι δρόμοι τους χωρίζουν. Ο Θάνος την ημέρα είναι τραπεζικό στέλεχος κι ο Γιώργος κιθαρίστας και τραγουδιστής των αμετανόητων indie poppers Five Star Hotel. Τα πουκάμισά τους θα μπορούσαν άνετα να τα φορούν οι Stereolab και όλες οι μπάντες της Sarah Records. Στα συν τους κι ότι είναι από τους περιζήτητους εργένηδες της πόλης.

29 Κωστής Ζαφειράκης, Οξυγόνο

Μια νέα τηλεοπτική οπτική πάνω στη σύγχρονη ελληνική κουλτούρα. Ο Κωστής Ζαφειράκης κατάφερε να προσδώσει στην ΕΤ3 στοιχεία φρεσκάδας, διαπολιτισμού, χαράς και πνεύματος, με θεματολογία γιο γιο: από την Κρήτη και την Πελοπόννησο μέχρι την Ταϊλάνδη, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, το «Οξυγόνο» βλέπει τον πολιτισμό, την τέχνη και τους ανθρώπους με άλλα μάτια. Σαν ανάσα.

30 Αλέξανδρος Πέρρος, The lone star

Αυτές τις μέρες κυκλοφόρησε ο διπλός δίσκος του με τίτλο “20 Years Anniversary Compilation”. Οι καλύτερες στιγμές από τους εννιά δίσκους της έως τώρα καριέρας του μαζί με τους Lone Stars, την πιο ροκαμπίλι, τίμια, τσαμπουκαλεμένη και «κοκοράκι» μπάντα. Μαύρα perfecto jackets, μαύρα Wayfarer, το “Snoopy” της Κορομηλά, τα παγωτά της «Ωραίας», το “Berlin”, ο Χασιώτης πάντα στο μπάσο, τα τζαμαρίσματα με τους Dr. Feelgood, η δίψα για γκάζια, φιλιά, γρήγορα αμάξια, βερμούτ στο ποτήρι, united we stand. Ο Αλέξανδρος Πέρρος παραμένει ένας συγκινητικός ροκαμπιλάς δανδής, μιας και αυτός ήταν που φύτεψε το ροκαμπίλι ως μουσική συνείδηση και κουλτούρα κατευθείαν στο κέντρο της πόλης. Στο “FlipSide” και στο “Fuzz”, πλην των άλλων, εξακολουθεί να είναι ένας speed boogaloo dj.

31 Αλέξανδρος Τσιρίδης, Technohead

Γραφίστας, illustrator, dj, μουσικός. Σπούδασε Graphic design/Illustration στο London College of Communication (LCC, University of the Arts), συνεργάστηκε με τους Designers United, αλλά η μουσική του είναι που του χαρίζει διεθνή διάσταση. Αρχικά συνέθετε περίεργα ηλεκτρονικά (επιρροές από Chris Clark/Fourtet, Dosh, Boom bip), μέχρι που άρχισε να παίζει με samples από τη φωνή του και να φτιάχνει κρουστά. Μετά προσέθεσε μπουζούκια και samples από παλιά ρεμπέτικα. Έτσι βρήκε τον ήχο τους, που φέτος εντυπωσίασε τους Βαρκελωνέζους που είχαν την ευκαιρία να τον ακούσουν στη Red Bull Music Academy. Ο δίσκος του “Trapez 084” περιλαμβάνει δύο tracks, τα “Rubber Suit” και “Suation”, που αρκούν για να πάρει μυρωδιά πόσο technotechno είναι το μέλλον του.

32 Θωμάς Σιώμος, Όσα παίρνει ο Βαρδάρης

Κάθε Σάββατο πλέον ο «Βαρδάρης» του Σιώμου ξαναφυσά από την «Ελευθεροτυπία». Δεκαπέντε χρόνια τώρα, μεταφέρει ήχους και μυρωδιές, βλέμματα και παρέες, πραγματικές γειτονιές και δρόμους, ψηφιακές αρμάδες και γοητευτικές ιστορίες, που πρέπει να έχεις αφηγηματικό ταλέντο παραμυθά και γνήσια λογοτεχνική φλέβα για να τις διηγηθείς όπως ο Θωμάς. Στα συν του και το ότι είναι από αυτούς που πρώτοι έγραψαν κι έδειξαν στην Ελλάδα το διαδίκτυο και τις δυνατότητές του, ενώ παραμένει ακόμα ένας γκουρού των νέων διαδραστικών τεχνολογιών. Ένας υπέρλαμπρος ταξιδιώτης του νέου κόσμου, ένας αμετανόητος περιπατητής των πόλεων και των ιδεών, μια τράπεζα πληροφοριών, ένας δημοσιογράφος σπάνιας ποιότητας.

33 Republic 100,3,  Join the girlolution

Η Σοφία Λαμπριανίδου είναι η μαμά του λόχου: σηκώνει τα τηλέφωνα, κουβαλάει τα πανό στις συναυλίες, προσπαθεί να επιβάλει την τάξη στα meetings. Κάποιες νύχτες κοντράρει στα πικάπ τα αγόρια του “artHouse”, σπινάροντας με κέφι, κιθάρες και χορευταρούδες λούπες. Τα υπόλοιπα κορίτσια του Republic είναι εξίσου φασαριόζικα και πολυμορφικά… Την κάθε μία η πόλη την αγαπάει για άλλο λόγο. Την Έλενα Αγγελίδου γιατί είναι ένας μικρός ταξιδιωτικός οδηγός. Την Όλια Παναγιωτοπούλου γιατί τα μεσάνυχτα έχει τον τρόπο της να φτιάχνει διάθεση. Τη Βάσω Βλαχοπούλου για την έφεσή της στο σινεμά και την καλή ζωή. Όλες παίζουν α λα Republic, την καλύτερη δηλαδή μουσική στη Θεσσαλονίκη. Όλες είναι θεές.

34 De Facto, Χρόνια πολλά

25 χρόνια τώρα η μουσική και το σινεμά φιλτράρονται με κανελένιους καπουτσίνο και αστεράτο κονιάκ. 25 χρόνια τώρα, παραμένει ο ορισμός του μπαρ που διηγείται ιστορίες νύχτας και κουλτούρας, χαράς και δράσης. Χρόνια του πολλά. Αν κάτι άλλαξε στο «De Facto» μέσα στο χρόνο, είναι η νέα δημιουργική και ακούραστη ομάδα του. Γιώργο, Δημήτρη, Νίκο, Κώστα, keep on!

35 Ηλίας Φωτόπουλος, Mind games

Όμορφα, ατμοσφαιρικά, συναισθηματικά, ambient, deep house και minimal techno πρελούδια. Ο Ηλίας Φωτόπουλος, aka Elias, όταν παίζει στο “Elvis” δημιουργεί ιδανικό περιβάλλον για να ξεχυθείς μετά στους δρόμους με το δίχτυ σου και να κυνηγήσεις πεταλούδες.

36 Διογένης Δασκάλου, Ο βρομόστομος

Μια κωμίκα, μια φάτσα, ένας τσαμπουκάς στη σκηνή, ένα άγριο χιούμορ με ατάκες ξυράφια. Ξαναφόρμαρε τους Monie & Monie Conniente κι ετοιμάζει μια νέα παράσταση για τα Χριστούγεννα, υποσχόμενος να τα γκρεμίσει όλα. Καλά Χριστούγεννα; Καλά Χοντρούγεννα; Καλά Φτωχούγεννα; Χρόνια Πολλά Κερδίσατε! Παίρνει ο Αϊ-Βασίλης μίζα; Ποιος φώναξε στον Γάλλο-Πούλα; O Τομ Τζόουνς τι τον έχει τον Dow Jones; Η «Αίγλη» είναι σίγουρο ότι θα καεί από τον πιο ροκ εν ρολ Σερραίο, που τα τελευταία χρόνια στήνει τις καλύτερες stand-up comedy παραστάσεις.

37 The arthousers, Δύναμη τώρα, δύναμη

Εκείνοι που δεν λύγισαν ποτέ! Εννιά χρόνια τώρα ο Γιάννης Μπέγκας, ο Γιάννης Οικονομίδης και ο Αχιλλέας Ιωαννίδης στήνουν στο “artHouse” νύχτες που η μουσική μπερδεύεται με την τέχνη και η διασκέδαση με τη μόδα. Από τον Ίαν Μπράουν των Stone Roses και τον Πίτερ Χουκ των New Order έως τον dj Bootsie, τον Bonobo, τον Quantic και τον Άντι Σμιθ των Portishead, εκατοντάδες ξένοι guest djs παρέλασαν από τα ντεκ. Από γραφίστες και ζωγράφους έως περφόρμερ και φωτογράφους, εκατοντάδες νέοι καλλιτέχνες της πόλης βρήκαν βήμα και γκαλερί. Εδώ και λίγο καιρό το αθηναϊκό αδελφάκι του “artHouse” άνοιξε στο Γκάζι. Έτσι, για να δουν και οι Αθηναίοι αυτά που η Θεσσαλονίκη χορεύει πρώτη.

38 Τατιάνα Λιάνη, Άρης Δημοκίδης, Γνώρισε τους ΣΤΕ!

Διάβασε τη φωτογραφία: 1981, τα αδέλφια Τατιάνα και Άρης διαβάζουν παραμύθια. Αυτοί είναι οι πραγματικοί ΣΤΕ (Στέλλα και Στέφανος), οι ήρωες των τριών βιβλίων του Άρη Δημοκίδη. Το τρίτο του βιβλίο, «Το χρυσό βουνό», μόλις κυκλοφόρησε από το Μεταίχμιο. Μια φανταστική ιστορία για μικρά και μεγάλα παιδιά, με διαστημικές νεράιδες, κρουαζιέρες στην Αφρική, δράκους, πριγκίπισσες, ανεξήγητες πυρκαγιές, μεγάλους θησαυρούς. Οι νέες περιπέτειες των ΣΤΕ έρχονται να συμπληρώσουν αυτές των βιβλίων «Το νησί των Χριστουγέννων» και «Η χώρα των μαγικών ονείρων».

39 Monsieur Minimal, Μικρόκοσμος

Ποπ κιθαριστικές μελωδίες, γλυκιά electronica, uplifting tempo. Ο πρώτος δίσκος του Monsieur Minimal λέγεται “Lollipop”, τα σινγκλ “Smile”, “Love Is A Circle” και “Beautiful” δραπέτευσαν σε ραδιόφωνα και κλαμπ, ενώ ο ίδιος αλωνίζει την Ελλάδα με συναυλίες. Πριν δύο χρόνια ήταν ένα παιδί που φιλοδοξούσε να βρει την τύχη του. Σήμερα, είναι ένας ωραίος ποπ εστέτ groover και από τα δυνατά χαρτιά της εταιρείας Sound Of Everything.

40 T-Bar team, Tag it!

Πάνος Αστρίνης, Άρης Λημναίος, Ανδρέας Κάκαρης. Έκαναν μόδα τα σλογκανάτα t-shirts και μετέτρεψαν την Αλεξάνδρου Σβώλου σε εργοστάσιο παραγωγής χιούμορ τυπωμένου σαν σφραγίδα πάνω σε βαμβάκι. Ροκ μουσικοί, σκεϊτόπουλα, χαβαλετζήδες του σχολείου και φοιτηταριό εδώ χτυπούν τα συνθήματά τους. Το T-Bar και αυτοί οι τρεις αλητάμπουρες είναι πλέον σήμα κατατεθέν.

41 Έφη Σαρρή, Δέσποινα Κουτσαλή, Ιδανική μέρα για Χρυσόψαρα

Ο Έλβις ανακάλυψε το ροκ εν ρολ, οι Clash το σκεπτόμενο πανκ κι αυτές πως υπάρχει ζωή στην πλατεία Άθωνος πέρα από τους κράχτες και τα τζατζίκια. Αν σήμερα μια από τις πιο όμορφες περιοχές της πόλης αναβαπτίζεται αισθητικώς, αφού ολοένα και περισσότεροι ανοίγουν εδώ εναλλακτικού τύπου επιχειρήσεις, το οφείλουν σε μεγάλο βαθμό στην Έφη και τη Δέσποινα. Το εστιατόριό τους, «Χρυσόψαρο», προσγειώθηκε σαν αστροναύτης σε εξωγήινο πλανήτη. Μάζεψε τους αποδιωγμένους εδώ και χρόνια από την Άθωνος, ξανακάνοντας το μέρος παράδεισο για όλους.

42 Τάσος Διολατζής, Τhe reworker

Νέος, ωραίος αμάσητος! To Reworks Festival έχει γίνει θεσμός στην πόλη ως οπτικοακουστικό εγχείρημα, αλλά και τρελό ηλεκτρονικό και dance πάρτι. Ψυχή του ο Τάσος Διολατζής, μέλος των Non, που τα dj sets τους είναι περιζήτητα ανά την Ευρώπη και την Αμερική. Για το χειμώνα ’08-’09 οι ΝΟΝ κυκλοφορούν 3 σινγκλ των Αctor One σε labels του εξωτερικού και το δίσκο του And.id.

43 Οι Δίδυμοι Πύργοι, Brothers in arms

Κανένας δεν ξέρει πώς τους λένε ή πού μένουν. Πόσο χρονών είναι, πώς ζουν, γιατί κάθε φορά που το Φεστιβάλ Κινηματογράφου έρχεται στην πόλη στήνονται έξω από τις κεντρικές αίθουσες και κάνουν εγκάρδιες χειραψίες. Όλοι στη Θεσσαλονίκη χαιρετούν τους Δίδυμους, τους αγαπούν και νοιάζονται γι’ αυτούς. Ίσως οι πιο αγαπητές και αναγνωρίσιμες φιγούρες του θεσσαλονικιώτικου κέντρου τέτοιες μέρες, που η πόλη εκρήγνυται από ταινίες και χαρά.

44 Θόδωρος Παπαδόπουλος, In Berlin we trust

Οι πάνκηδες που 30 χρόνια πριν έζησαν στο “Berlin” την άγρια νιότη τους, σήμερα συζητούν για το ασφαλιστικό, τις συντάξεις και το κολέγιο των παιδιών τους. Ο Θόδωρος πάλι, που το έστησε και συνεχίζει να το τρέχει, είναι ίδιος κι απαράλλακτος. Τεράστια δισκοθήκη, εντυπωσιακή πυκνότητα ζωής και αναμνήσεων, τρελόπαιδο για πάντα. Γερά!

45 Τάσος Τζήκας,  Salonicon Valley

Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, δεν είναι ουτοπία. Είναι ένα εντυπωσιακό πρότζεκτ υποδειγματικής σύλληψης, σχεδιασμού και υλοποίησης, που βλέπει μέλλον για τη Θεσσαλονίκη. Ο Τάσος Τζήκας, ψυχή του πρώτου Πάρκου Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας στα Βαλκάνια, κουμαντάρει το πιο φιλόδοξο εγχείρημα της ντόπιας ιδιωτικής πρωτοβουλίας για τον 21ο αιώνα. Τα 100 στρέμματα που δεσπόζουν ανάμεσα στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το CEDEFOP θα στεγάζουν ελληνικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, κάνοντας την πληροφορική ακόμη πιο φιλική και εύχρηστη για το χρήστη. Στόχοι των ιδρυτών της Τεχνόπολης, η τόνωση της ντόπιας οικονομίας με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, η καλωδίωση της Θεσσαλονίκης με το θαυμαστό καινούργιο κόσμο, το έναυσμα για τη δημιουργία της ελληνικής Silicon Valley.

46 Απόστολος Καλφόπουλος, The dreamer

Τα 12 τεύχη του έντυπου πειραματισμού του “PUNC.tu.ation” θεωρούνται συλλεκτικά. Είναι αρχιτέκτονας, διδάσκει στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών του ΑΠΘ και βρίσκεται πίσω από μεγάλα πρότζεκτ, όπως οι «Άλλοι Τόποι» της 1ης Μπιενάλε Θεσσαλονίκης. Ενεργή φιγούρα του καλλιτεχνικού κύκλου της Θεσσαλονίκης, επιμελείται φιλόδοξα αρτίστικα πρότζεκτ που πάντα χαρίζουν στην πόλη τη δυνατότητα της άλλης ματιάς.

47 Κώστας Γούναρης, Το τραμ το τελευταίο

Σε μια Θεσσαλονίκη που συνειδητά καταστρέφουν και ρημάζουν εργολάβοι και μικροαστοί, φτιάχνοντας αυτό το φρικιαστικό μπετονένιο κτήνος, οι πίνακές του λειτουργούν σαν κιβωτοί μνήμης. Επιβάλλεται να περάσεις από τη Βίλα Μπιάνκα και, γιατί όχι, να κλάψεις βλέποντας το κόκκινο σπίτι της Αγίας Σοφίας ή τη διασταύρωση Τσιμισκή με Διαγώνιο, όπως τη διέσχιζε το τραμ. Ο μεγαλύτερος εν ζωή αναπαραστατικός καλλιτέχνης της πόλης σήμερα.

48 The Zucca sessions, Οι εντιμότατοι φίλοι μου

Οι δύο με τα γυαλιά: Γιάννης Μητσοκάπας, διευθυντής του Republic 100,3 και ιδιοκτήτης του lounge bar “Zucca” της Καρόλου Ντηλ, και Στέφανος Κόγιας, κάθε βράδυ 8 με 10 on air και ιδιοκτήτης της Circo Entertainment, μιας κολεκτίβας από djs και παραγωγούς που στήνουν ξέσαλα πάρτι. Ποιον κοιτούν; Φόρης Σωτηράκης, καθημερινά στον Republic 9 με 11. Κάθε Παρασκευή που η Athens Voice κυκλοφορεί στη Θεσσαλονίκη διαβάζει τα ζώδια σε πρώτη μετάδοση.

49 Σπύρος Πέγκας, Last action hero

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, εργάστηκε εθελοντικά υπέρ των θυμάτων του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας στα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες, απέρριψε διοικητική θέση στη Ζάμπια με τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα», για να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα διευθύνει την Gallerie Ντόρα Πέγκα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, εταιρεία πανελλήνιας εμβέλειας ως προς το εμπόριο χαλιών. Σύμβουλος έκδοσης του περιοδικού SOUL και αρθρογράφος στην Athens Voice, συνιδιοκτήτης του ρεστοράν “.Es”, και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη, παραμένει ένα από τα πιο ανήσυχα και ακτιβιστικά πνεύματα στην πόλη. Άλλους πέντε σαν αυτόν και την πήρε ο Μπουτάρης την πόλη.

50 Mari.cha, Lowjac, Spin, spin, spin

Mari.cha, για τον κόσμο Μαριτίνα Δασκαλάκη, ετών 28. Ξεκίνησε παίζοντας ντραμς σε γκρουπ, ενώ από το 2001 άρχισε να ασχολείται με το djing. Η αγάπη της για τα βινύλια είναι δεδομένη και αρνείται πεισματικά να παίξει με cd. Συμμετείχε ως guest dj σε διάφορα πάρτι και events αλλά και ως resident dj στα “Fuzzy Room” και “Zenit” και ήταν μέλος της ομάδας “Dance Without Complex”. Lowjac. Κατά κόσμον Ιάκωβος Βογιατζόγλου, ετών 22. Σπούδασε 3-D animation, αλλά βαρέθηκε. Ύστερα από τα sets του σε “Decadence”, “Elvis” και “Buzz” και αφού συμμετείχε σε μία ομάδα book agency που έκλεινε djs από το εξωτερικό κάνοντας τα warm ups, αποφάσισε ότι θέλει να ασχοληθεί με τη μουσική τεχνολογία. Λατρεύει τον «πειραγμένο» ήχο και όνειρό του είναι να γράφει σάουντρακ για ταινίες, όπως το «Broken Flowers». Αυτή τη στιγμή σπουδάζει μουσική παραγωγή στην Αγγλία. Και οι δύο είναι απόφοιτοι της Red Bull Music Academy, και οι δύο είναι το μέλλον.

51 Πέτρος Μαρτινίδης, Flaneur

Στη Θεσσαλονίκη του 2008, κάνουν κουμάντο ο βυζαντινισμός, η μικροπολιτική, η διαπλοκή, το ρήμαγμα της αρχιτεκτονικής ιστορίας, η αγένεια και οι αδίστακτοι δολοφόνοι. Μέσα από την τριλογία «Θεατρικοί θάνατοι» του πανεπιστημιακού Πέτρου Μαρτινίδη («Μοιραίοι αντικατοπτρισμοί», «Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία», «Ο Θεός φυλάει τους άθεους») η νουάρ μυθοπλασία μπερδεύεται με τη σημερινή στενοχώρια της πόλης. Ο Πέτρος Μαρτινίδης είναι ένα έξοχο πνεύμα, που είτε διδάσκει στην Αρχιτεκτονική του ΑΠΘ είτε πίνει το ποτό του γράφοντας σε μπαρ, παραμένει ένας αμετανόητος flaneur.

52 Κώστας Κούτσαρης, Rock-a-rolla

Μην του ζητήσεις να παίξει Doors, δεν το έχει κάνει ποτέ στη ζωή του και μισεί τις παραγγελιές. Μη του ζητήσεις να σου διηγηθεί ροκ εν ρολ ιστορίες, γιατί μπορείς να τις διαβάσεις στο δεινό blog indictos.wordpress.com. Έχοντας στις αποσκευές του κονκάρδες και Doc Martins από τη θητεία του στα μυθικά “Romance” και “Altebaran”, ο Κούτσαρης είναι μια γνήσια velvetόψυχη ροκ εν ρολ καρδιά κι ένας απίστευτα εκστατικός και άφοβος δισκοπαίκτης. Ο καλύτερος gabba gabba hey hey dj του βορρά ρημάζει τις Τετάρτες τα ποτενσιόμετρα του «Νίκης 35», τις Πέμπτες τα ηχεία του “Micromondo” και τα Σάββατα τα πικάπ του “Resident’s”.

53 Δώρα Αυγέρη, Βασίλης Κεχαγιάς, Black list

Εκείνη μάχιμη δημοσιογράφος της ΕΤ3. Εκείνος διευθυντής του Μουσείου Κινηματογράφου. Η εκπομπή τους «Άσπρο - Μαύρο» διέφερε από το σύνηθες παραδοσιακόν, πατροπαράδοτον και ανούσιον πρόγραμμα του κρατικού καναλιού. Όταν όλοι λειτουργούν με στερεότυπα περί Θεσσαλονίκης, αυτοί έδειχναν αληθινή ζωή: μετανάστες, μίντια, γειτονιές, οικολογία, περιβάλλον, πολιτική, θέαμα, μειονότητες. Ίσως γι’ αυτό και πλήρωσαν τη διαφορετικότητά τους με ένα μεγαλοπρεπές κόψιμο από το πρόγραμμα. Μας λείπουν.

54 The Jazzanovas, That’s entertainment

Χριστόφορος Κουντουράς, Χάρης Παπανικολάου, Αχιλλέας Γολτζής, Χρήστος Δουρουγιδένης. Είναι η τρίτη χρονιά που το υπόγειο “Jazzanova” της παραλίας φιξάρει και φισκάρει με ένα πλήθος που ξέρει γιατί κατηφορίζει: γι’ αυτούς τους τέσσερις σωματοφύλακες του φαν, που κάθε νύχτα στήνουν κατάσταση α λα Σαλονίκ.

55 Παύλος Τερκενλής, Ο κύριος Τσουρέκης

Είναι ο μόνος που μπορεί να απαντήσει αν όντως στα έγκατα του ζαχαροπλαστείου «Τερκενλής» της Αριστοτέλους υπάρχει τουρμπίνα που στέλνει τη μυρωδιά των τσουρεκιών έξω στην ατμόσφαιρα και γι’ αυτό μοσχοβολάει η πλατεία! Αυτός υπογράφει τα τσουρέκια και τα γλυκά, αυτός είναι που κάνει την Αθήνα να παραμιλά.

56 Sunset Boulevard,  Still got the blues for you

Είναι το τραγούδι “The Most Beautiful Girl”, του ομώνυμου δίσκου, το ελληνικό σινγκλ της χρονιάς; Η Klik Records μπορεί να περηφανεύεται πως ναι. Τρομακτική θεωρητική αλλά και πρακτική κατάρτιση, ένας μάγος που φιλτράρει τα μπλουζ, αναβαπτίζοντάς τα μέσα από γνήσια ηλεκτρονικά πρελούδια. Πίσω από τον κωδικό Sunset Boulevard κρύβεται ο Γιώργος Δουδός. Ίσως ο πιο προικισμένος σήμερα θεσσαλονικιός συνθέτης.

57 alterVision, Η ιστορία του ματιού

Απόστολος Ρίζος, Τάσος Εφραιμίδης, Δημήτρης Μητσιόπουλος. Η alterVision έκλεισε δεκαετία στην παραγωγή οπτικής επικοινωνίας με διεθνή κύκλο εργασιών.ΑΝΤ1, Alpha και Υπουργείο Ανάπτυξης, Ολυμπιακή Εκεχειρία και EXPO 2008, Vivartia, Nova Bank, Miss Denim και Being Best: Η alterVision μπορεί να βρίσκεται στο σήμα του τηλεοπτικού σταθμού ή στο κεσεδάκι του γιαουρτιού. Μπορεί να τη βλέπετε σε banners του Μεγάρου Μουσικής ή σε γραφεία πληροφόρησης του Υπουργείου Ανάπτυξης. Σε καμπάνιες πολυεθνικών, ετικέτες κρασιών, εξώφυλλα δίσκων και βιβλίων, σε τηλεκάρτες, γραμματόσημα, συσκευασίες χρωμάτων, και αλλού. Επιπλέον, αυτοί οι γραφίστες που χαρακτηρίζουν τον όρο «γραφιστική» αδόκιμο, πιστώνονται την ίδια την εισαγωγή της έννοιας αυτής στον Χρυσό Οδηγό!

58 Νίκος Στεφανίδης,  Ο αρχηγός των ατάκτων

Ο Μύλος ήταν ό,τι πιο γενναίο και κοσμοπολίτικο γέννησε η Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του ’90. Ανέδειξε την πόλη σε πανευρωπαϊκό σποτ κουλτούρας και πολιτισμού, έδωσε την ευκαιρία σε γενιές ντόπιων καλλιτεχνών να εκφράσουν και να εκφραστούν, χάρισε στον κόσμο το προνόμιο να δει, να ακούσει, να επικοινωνήσει με το διεθνές πανηγύρι των ήχων και των εικόνων. Ο Μύλος ήταν η τρέλα του Νίκου Στεφανίδη. Τα χάλκινα της Γουμένισσας κι ο Ντέιβιντ Μπερν, η παράξενη πόλη του Αγγελάκα, οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Κούντελκα, το people have the power της Πάτι Σμιθ, αντάμα με τον Νικ Κέιβ να πίνει τσίπουρα και να χορεύει στον «Κήπο των πριγκίπων». Βαριά κληρονομιά για έναν ανήσυχο άνθρωπο, όπως αυτός, επαγγελματίας αρχηγός των ατάκτων του βορρά. Σήμερα φιλοξενεί στο “Principal” τα ωραιότερα live. Ραντεβού στον Tricky.

59 Your Hand In Mine, Avanti, maestri

Support στον Max Richter και τους Tuxedomoon, ζωντανές εμφανίσεις στο Synch και το Springfesten, αλλά η απογείωση ήρθε με το σάουντρακ για τη βουβή ασπρόμαυρη ταινία του Mikio Naruse “Υogoto Νo Υume” (“Every Night Dreams”). Ο Μάνος Μυλωνάκης κι ο Γιώργος Παπαδόπουλος έπαψαν πλέον να είναι το καλύτερα κρυμμένο μυστικό της Θεσσαλονίκης από εκείνη τη βραδιά στο “De Facto”, που εξαιτίας του live τους έκλεισε όλο το πεζοδρόμιο της Παύλου Μελά. Μπορεί να βρεις στοιχεία του Comelade ή του Χατζιδάκι, του Ρότα, των πρώιμων Plaid ή της Warp Records, όμως θα είναι πάντα ένα ντουέτο που ξέρει να κουρδίζει τα πιάνα και τα μαντολίνα της μεγάλης συγκίνησης.

60 Κώστας Βογιατζής, Ηλίας Λόγγο, Mexican moon

Προσφιλέστερα μπαρ του Ηλία στη Νέα Υόρκη υπήρξαν το “Sweet Sixteen”, το “Pangea” και το “Lotus”. Επιστήθιος φίλος του Marcello de Bernardo, σεναριογράφου που όλο το Μαϊάμι τον φώναζε με το μικρό, ο Ηλίας Λόγγο στις ΗΠΑ γνώρισε μια τελείως διαφορετική εκδοχή της οινοπνευματοποσίας, μυήθηκε στην κουλτούρα του κοκτέιλ και συναρπάστηκε σε σημείο να την κάνει δουλειά του. Πτυχιούχος του ABC Bartending School της Φλόριδα, συνδέθηκε με το Bartending Network του Άμστερνταμ, ακολούθησε προϋπηρεσία στις Βρυξέλλες, το Μαϊάμι και την Καραϊβική, για να επιστρέψει στην Ελλάδα, προκειμένου να συστήσει το Cocktail Bartender Agency, με ειδίκευση στα πάρτι. Πρόσφατα, μαζί με τον Κώστα Βογιατζή δημιούργησαν το “El Burrito”, μια cantina mexicana & coctaileria στη Χρυσοστόμου Σμύρνης, που κάθε βράδυ μαθαίνει τη Θεσσαλονίκη να δοκιμάζει burritos, nachos και ensaladas.

61 Θοδωρής Μάρκογλου, The curator

Αφισοκολλήσεις στους δρόμους, διαφήμιση, προπαγάνδα, αλλά και λερωμένα παιδικά χέρια. Το κολάζ ως σύγχρονο και δυναμικό μέσο έκφρασης, καθρέφτης της κοινωνίας από τις αρχές του 20ού αιώνα. Στην τέχνη και τεχνική του ξεναγεί το κοινό η έκθεση «Κολάζ. Αποκοπή - Επικόλληση», που διοργανώνει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών, έως 7 Δεκμεβρίου. Περιλαμβάνει έργα 39 καλλιτεχνών, τα οποία δείχνουν την ιστορική-χρονολογική πορεία του κολάζ στον ελλαδικό χώρο μέσα από συγκεκριμένους καλλιτέχνες και ρεύματα. Επιμελητής της έκθεσης, ο ιστορικός τέχνης του Κ.Μ.Σ.Τ. Θοδωρής Μάρκογλου. Από τον Ψυχοπαίδη, τον Ακριθάκη και τον Λαζόγκα μέχρι τη Ράγκου, τον Βαρυτιμιάδη, την Καμμά και τον Σιμόπουλο.

62 Γιώργος Κόφτης,  Cuts like a knife

Μειξάρει το Βυζάντιο με τη street art και τα γκράφιτι με τα φωτοστέφανα. Το 2007 αποφοίτησε από την Ακαδημία Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και προσδιορίζει τη ζωγραφική του ως illustration πάνω σε τελάρο. Ενσωματώνει στοιχεία κόμικς και θεωρεί πως ο Παναγιώτης Ψωμιάδης αντιπροσωπεύει την πόλη καλλιτεχνικά με τον καλύτερο τρόπο, αφού του προξενεί κατάθλιψη, απαισιοδοξία και τάσεις φυγής. Επίσης πρεσβεύει πως οι καλλιτέχνες μπορούν να φέρουν τον Έλληνα πιο κοντά στην τέχνη, δίνοντας μαζί με τους πίνακές τους cd του Πάνου Κιάμου ή υποσχόμενοι πως το τελάρο μετά από δύο μήνες θα αρχίσει να δουλεύει σαν τηλεόραση.

63 Παναγιώτης Σατζόγλου, Αμπαλαέο

Πώς μας ενώνει και πώς μας δονεί του Πάνου του Σάντσο η φωνή! Είτε στον Star FM είτε στο γήπεδο της Τούμπας, όπου εκτελεί χρέη μικροφωνικού καθοδηγητή, δημιουργού κλίματος και αναζωπυρωτή του παλμού της κερκίδας, ο Σάντσο είναι ένας γνήσιος entertainer, ένα Παόκι από κούνια και ίσως το πιο αναγνωρίσιμο γέλιο στη Θεσσαλονίκη.

64 Άγγελος Κάλλης, The manager

Διακόσια δέκα καταστήματα, 33 εστιατόρια και καφέ, 11 κινηματογραφικές αίθουσες, ειδικές υπηρεσίες health και easy living: το εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos θα μπορούσε να είναι ένας ξεχωριστός πλανήτης μέσα στη Θεσσαλονίκη. Ένα εκατομμύριο επισκέπτες το μήνα εδώ ψωνίζουν, διασκεδάζουν και ζουν. Τα τελευταία τρία χρόνια το Cosmos είναι για τις γειτονικές χώρες ένας must be shopping προορισμός. Το μαρτυρούν οι εκατοντάδες ταμπέλες σε ξένες γλώσσες, που πιστοποιούν άλλη μια μεγάλη επιτυχία αυτού του marketing manager.

65 Χρήστος Εξαρχόπουλος, Γιώργος Βλάχος, Face to face, heart to heart

Σάββατο βράδυ στο “Face” της Βογατσικού. Όπως ακριβώς γράφει το μπλουζάκι του Χρήστου Εξαρχόπουλου: “So if you’re lonely / You know I’m here waiting for you / I’m just a crosshair / I’m just a shot away from you”. Δίπλα του ο Γιώργος, ψυχή του μπαρ, οπαδός των Mano Negra και με βιβλία του Κορνήλιου Καστοριάδη κάτω από την μπάρα. Πίσω τους παντού νέα, γενναία Θεσσαλονίκη, που κοπανιέται όπως επιβάλλεται. Σάββατο βράδυ, Κυριακή πρωί. Απέναντί τους κοιμάται ο μητροπολίτης Άνθιμος, μέσα τους το αίμα και η νιότη βράζουν. Φέρτε σφηνάκια.

66 The Local heroes, Up town

Επίθετα από αριστερά: Παναγιώτης Ξυλαγγουρέλης, Νίκος Ευαγγελόπουλος, Στέφανος Καράμπαμπας. Το team του “Local” συμφιλιώθηκε επιτέλους με την ιδέα ότι από αυτή τη γωνία, Μελά, Ζεύξιδος και Γερμανού, ξεκίνησαν μηχανές για να κάνουν γύρους στην Ευρώπη, άνθρωποι που ερωτεύτηκαν, προεκλογικές καμπάνιες, φιλίες, εταιρικά deals και απίστευτες κατανύξεις με ρούμι. Μεγάλες και μικρές στιγμές που οφείλονται σε αυτούς τους ανθρώπους.

67 The Partisans, Με δύναμη από τη Βαλαωρίτου

Διονύσης Μαρουλάς, Γιάννης Αδαμόπουλος, Γιώργος Γιαννός. Πήραν ένα γκρεμίδι της Βαλαωρίτου και το μεταμόρφωσαν σε έναν από τους ωραιότερους χώρους της πόλης. Η industrial αισθητική του “Partisan”, οι δράσεις, οι εκθέσεις, τα live, τα θεατρικά, οι χοροί, τα πάρτι και οι νύχτες που θα έρθουν θα δικαιώσουν και την ιδέα και τον κόπο τους. Τρεις τύποι που έβγαλαν το ελευθεριακό Βερολίνο που έκρυβαν μέσα τους και το φύτεψαν στην παλιά εμπορική καρδιά της πόλης, που μαράζωνε.

68 Γιάννης Ζαχόπουλος,  Father figure

Η τρέλα του για το σινεμά έχει δύο αποτελέσματα: μία ταινιοθήκη 14.000 τίτλων και το βιντεοκλάμπ “Aza”, στην Π. Π. Γερμανού. Όλη η πόλη από αυτόν έμαθε σινεμά και σε αυτόν τρέχει για να βρει σπανιότητες. Δεν θα ήταν υπερβολή αν του απονέμαμε τον τίτλο του cinematic πατέρα μας. Διοργανώνει επίσης το ετήσιο Aza Short Film Festival, όπου φιλοξενούνται δημιουργοί ταινιών μικρού μήκους.

69 Γιώργος Χαριζάνης,  Mr. Music

50.000 Θεσσαλονικείς ακούν το καθημερινό απογευματινό του δίωρο στον Star FM 97,1. Το ραδιόφωνο που κάνει είναι 100% αμερικάνικο, speed talking δηλαδή, με τραγούδια up tempo και ατάκες, πληροφορίες για τον πανικό αλλά και τις χαρές της πόλης. Ορκισμένο party animal, ευτύχησε να ζήσει τις ωραιότερες εποχές του θεσσαλονικιώτικου κλάμπινγκ και να συνδεθεί μαζί τους μέσα από χώρους και gigs, που μας εκτόξευσαν σε πλανήτες χαράς. Σήμερα σοφότερος και ωριμότερος, αλλά πάντα με αυτό το αλάνθαστο happy feeling του, είναι ο απόλυτος promoter της πόλης. Pr manager του club “Hotel”, κατάφερε με το “House-o-logy” να σβήσει τη μελαγχολία της Κυριακής με ασύλληπτο χορό και μετακλήσεις μυθικών ονομάτων. Τις Πέμπτες θα τον βρεις να χορεύει στα “Blockbuster” parties, πάλι στο “Hotel”, με καλεσμένους τον Νίκο Nivo Βουρλιώτη και τους The Family. Τις άλλες μέρες είναι σίγουρο πως θα τον τρακάρεις κάπου στη Μητροπόλεως, φορτωμένο δισκάκια και περιοδικά, να μιλά πανικόβλητος στο τηλέφωνο, στήνοντας το επόμενο event, το επόμενο πάρτι, την επόμενη νύχτα της μεγάλης χαράς.

70 Πέτρος Καραμπουρνιώτης, Ο ταξιδιώτης

Αμετανόητος ταξιδευτής, κατάφερε να κάνει το «Μικρό» και το μεγάλο «Διατηρητέο» κυριολεκτικά τα καλύτερα traveler’s spots της Θεσσαλονίκης. Ένας αεικίνητος επιχειρηματίας, που μεταξύ Βαρκελώνης και Βραζιλίας, Βερολίνου και Λονδίνου βρίσκει ιδέες, ανιχνεύει μουσικές και στήνει πρότζεκτ τα οποία χρόνια τώρα συναρπάζουν όλα τα παιδιά που συχνάζουν στο κέντρο της πόλης. Στην υγειά του!

71 Χρήστος Πορτοκάλογλου, Όχι άλλο πορτοκάλι

Το ραδιοφωνικό του δίωρο στον Republic 100,3 και το “Elvis” είναι ένα διαγαλαξιακό καρουζέλ, που κάθε μέρα το καβαλάει και το τρέχει με φόρα. Ο γκουρού της νέας ηλεκτρονικής Θεσσαλονίκης μπορεί με την ίδια ευκολία να μειξάρει Airbus Modular με Jonas Bering, ενώ ταυτόχρονα να τα χώνει στο εκτρωματικό κτίριο του νέου δημαρχείου. Αυτό ήταν πάντα ο Πορτοκάλογλου: άποψη, τόλμη, μουσική πρωτοπορία, ο αδιαφιλονίκητος ραδιοφωνικός άρχοντας του μεσημεριού και ο ηλεκτρονικός πρίγκιπας της νύχτας.

72 Παναγιώτης και Διογένης Κάτσος,  The funk soul brothers

Το “fenafresh” θα μπορούσε να σταθεί στο Λονδίνο, το Βερολίνο, παντού στον κόσμο, όπου μόδα και ντιζάιν, χιούμορ και επώνυμοι σχεδιαστές ανακατεύονται κάνοντας το shopping παιχνίδι. Προς το παρόν λάμπει μόνο εδώ.

73 Αλέξανδρος Νικολαΐδης, Tigerbalm

Δυο μέτρα παίδαρος, δυο φορές Ολυμπιονίκης, δυο φορές ψυχάρα, δυο φορές Θεσσαλονικιός. Μία για το Τάε Κβον Ντο, που το έστειλε στην παγκόσμια δόξα, και μία για τον Άρη, για τον οποίο ποτέ δεν έκρυψε την τρέλα του. Το καμάρι της Νεάπολης έχει πόδια δυναμίτη, χέρια τανάλιες, μάτι τίγρη και μυαλό ξυράφι. Κανένας σαν κι αυτόν.

74 Παύλος Ανδρώνης, MetroMan

Όλη η φίλαθλη Θεσσαλονίκη ακούει Metropolis FM και διαβάζει “MetroSport”. Ο άνθρωπος που τα τελευταία χρόνια αποτελεί θρύλο του μιντιακού τοπίου της βόρειας Ελλάδας, φέτος έχει βάλει ένα ακόμα στοίχημα: ως πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Μακεδονικός, θέλει να χαρίσει στην παλιά του γειτονιά, τη Νεάπολη, το δικαίωμα να πανηγυρίσει σε λίγα χρόνια την άνοδο της ομάδας της στην Α’ Κατηγορία. Μαζί του!

75 Πέτρος Νικόλτσος, Photomaton

Οι ασπρόμαυρες εικόνες του από την Πόλη των Αγγέλων έδεσαν με τις αναμνήσεις και τις λέξεις της Σώτης Τριανταφύλλου. Ο Πέτρος Νικόλτσος έχει μάτι κοφτερό και street κλικ που χτύπησε κατευθείαν τη φλέβα του καλιφορνέζικου ονείρου, ντύνοντας το βιβλίο-λεύκωμα «Λος Άντζελες» (εκδ. Μελάνι). Αιχμαλωτίζει με το φακό του ως φωτογράφος του περιοδικού SOUL τη συνήθως αθέατη όψη των πόλεων και της ζωής, ενώ ταυτόχρονα παίζει μπάσο στους ντόπιους Love Boat Orchestra, ένα καλτ φαν σχήμα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ