Αρχειο

Ο Καμίνης «αιρετικός»

Έδωσε μάθημα διαφάνειας, μίλησε για τον ελληνικό παραλογισμό 

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
49909-102362.jpg

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, έδωσε ομιλία σε ημερίδα για τη διαφάνεια στην τοπική αυτοδιοίκηση και αφού δήλωσε ότι θα είναι «αιρετικός» διευκρίνισε ότι την στην Ελλάδα «βαδίζουμε ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση προς αυτή που θέλουμε να φτάσουμε». Σύμφωνα με τον Δήμαρχο της Αθήνας η Ελλάδα έχει ένα από τα πολυπλοκότερα και δαιδαλώδη συστήματα εποπτείας και ελέγχου, τα οποία όμως είναι φτιαγμένα σε έναν άλλο και για έναν άλλο εικονικό κόσμο, μακριά από την πραγματικότητα.

«Εκατοντάδες νόμοι, Προεδρικά Διατάγματα, Υπουργικές Αποφάσεις, χιλιάδες σελίδες νομολογίας, εκατοντάδες εγκύκλιοι, δεκάδες εποπτικές αρχές όλες φτιαγμένες και ταγμένες στο να υπηρετήσουν τη διαφάνεια. Δεκάδες κυριολεκτικά υπογραφές για μια απευθείας ανάθεση μιας εργασίας. Πάνω από 100 υπογραφές μεταξύ των οποίων τριών Υπουργών για μια μετάταξη κατόπιν αίτησης ενός υπαλλήλου από ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου του Δήμου στον κεντρικό δήμο. Δύο Υπουργεία για να εγκρίνουν προμήθειες πάνω από 60.000€. Μέχρι και για να κάνουμε απευθείας ανάθεση για το γάλα των εργαζομένων μετά από δύο άγονους διαγωνισμούς χρειάστηκε να πάρουμε έγκριση από μια νέα αρχή δημοσίων συμβάσεων. Κάπου στο Κολωνάκι νομίζω εδρεύει. Πρέπει να υπογράψουν δύο Υπουργοί για να ενταχθούν στο ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών μια προμήθεια. Αφού εντάξουν τα έργα από όλη την Ελλάδα, οι ίδιοι Υπουργοί πρέπει να υπογράψουν την απόφαση εφαρμογής του Ενιαίου Προγράμματος Προμηθειών. Και αν φαντάζεται κάποιος ότι με το Ενιαίο Πρόγραμμα Προμηθειών θα μπορούσε όλο το ελληνικό δημόσιο με έναν μόνο διαγωνισμό να προμηθευόταν πχ υλικά ελαιοχρωματισμού επιτυγχάνοντας έτσι καλύτερες τιμές και οικονομίες κλίμακας είναι βαθειά γελασμένος. Απλά γίνεται η ένταξη στο ΕΠΠ και τίποτα άλλο. Ο καθένας κάνει μόνος του το διαγωνισμό. Μόνο στην Ελλάδα και μόνο για την ενίσχυση της διαφάνειας αυτά τα πράγματα».

Ο κ. Καμίνης υποστήριξε όλα αυτά το μόνο που καταφέρνουν είναι να δημιουργούν εστίες διαφθοράς. Χαρακτήρισε το νομικό πλαίσιο απαρχαιωμένο και εξήγησε: «τα Καύσιμα εξαιρούνται από το ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών βάσει μιας απόφασης του 2001 αν θυμάμαι καλά. Το φυσικό αέριο-γιατί έχουμε απορριμματοφόρα με φυσικό αέριο- δεν είναι εξαιρείται από το ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών. Λογικό γιατί το 2001 δεν υπήρχε φυσικό αέριο αλλά το 2013 υπάρχει. Σας πληροφορώ ότι δεν βρέθηκε ούτε ένας να εντάξει το φυσικό αέριο στα καύσιμα. Για ποιο λόγο κύριε Υπουργέ να χρειάζεται η οικονομική επιτροπή ενός δήμου να ελέγχει τα δικαιολογητικά ενός αναδόχου; Η υπηρεσία τι ρόλο παίζει; Οι αιρετοί πρέπει να συνεδριάσουν για να δουν αν έχει εκδοθεί σωστά η εγγυητική ενός εργολάβου ή αν έχει προσκομίσει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα; Οι αιρετοί εν μέσω συνεδρίασης θα αποφανθούν και όχι οι αρμόδιες υπηρεσίες που έχουν τα μέσα και την ικανότητα να το διαπιστώσουν; Και για πιο λόγο αυτή η απόφαση θα πρέπει να διαβιβάζεται στην αποκεντρωμένη για έλεγχο; Δεν αρκεί η δημόσια ανάρτησή της στο Δι@υγεια;»

Τέλος ο Γιώργος Καμίνης πρότεινε να συνδεθεί ο βαθμός ελευθερίας ενός δήμου με τα οικονομικά και διοικητικά αποτελέσματα. «Δηλαδή, ένας εύρωστος και οικονομικά φερέγγυος δήμος να έχει μεγαλύτερη ευελιξία, λιγότερους προληπτικούς ελέγχους για παράδειγμα στη διενέργεια ενός διαγωνισμού από έναν δήμο με ισχνά οικονομικά αποτελέσματα. Ένας δήμος να επιβραβεύεται έτσι για τη ορθή του διαχείριση και να έχει κίνητρο να συνεχίσει να είναι σε καλή κατάσταση. Φυσικά σε κάθε περίπτωση, αυτονόητο είναι άλλωστε, ότι οι κατασταλτικοί έλεγχοι πρέπει να είναι αυστηροί».

Λ.Χ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ