Περιβαλλον

Ένα ταξίδι στον πλανήτη Γη, την ώρα που... τα φώτα σβήνουν

Φέτος κατεβάζουμε ξανά τους διακόπτες

11721-35222.jpg
Στελλίνα Καρρά
ΤΕΥΧΟΣ 250
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
39257-88422.jpg

Σάββατο, 28 Μαρτίου 2009 Ώρα 20.30-21.30. Η Ώρα της Γης, ένα παγκόσμιο ραντεβού.

31 Μαρτίου 2007 Στο Sidney 2,2 εκατ. άνθρωποι έσβησαν για 1 ώρα τα φώτα. Οι νέον επιγραφές χάθηκαν στη νύχτα, οι ουρανοξύστες, οι δρόμοι, τα ορόσημα της πόλης σιώπησαν. Η Όπερα του Sidney βυθίστηκε στο σκοτάδι. Την ημέρα εκείνη, μια πόλη, για μία ώρα, έκανε μια ηχηρή δήλωση: Πρέπει επειγόντως να αναλάβουμε δράση ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Το γεγονός έκανε το γύρο του κόσμου. Η αρχή είχε γίνει, και το 2008 η  Ώρα της Γης πέρασε τα σύνορα της Αυστραλίας και μετατράπηκε σε παγκόσμιο κίνημα που έφερε κοντά 35 χώρες και πάνω από 370 πόλεις. Από το Τορόντο του Καναδά μέχρι το Casey Station της Ανταρκτικής κι από τη Ρώμη μέχρι τη Μανίλα. Οι πόλεις χαμήλωσαν και πάλι τα φώτα τους και δυνάμωσαν τη φωνή τους. Διάσημοι stars του Hollywood, 25.000 blogs, 50 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη Γη υποστήριξαν αυτή την κίνηση.

Σάββατο, 28 Μαρτίου 2009 Ώρα 20.30-21.30. Η Ώρα της Γης, ένα παγκόσμιο ραντεβού. Θα κατεβάσουμε ξανά τους διακόπτες. Στα σπίτια μας, στα γραφεία, στα δημόσια κτίρια, παντού. Μόνο που φέτος θα είμαστε πολύ περισσότεροι. Στη Σουηδία, οι καμπάνες όλης της χώρας θα σημάνουν ταυτόχρονα στις οκτώμισι το βράδυ. Στο λιμάνι του Sidney, τα αμέτρητα ferry boat θα αρχίσουν να σφυρίζουν δίνοντας το σήμα της έναρξης. Η τεράστια αυτή καμπάνια της WWF για την ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών έχει βάλει στόχο να συγκεντρώσει 1 δισεκατομμύριο ψήφους. Κάθε φως που σβήνει και μία ψήφος. Το τελικό νούμερο θα παρουσιαστεί στο Global Climate Change Conference 2009 στην Κοπεγχάγη, που θα καθορίσει τα μέτρα ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

n

Τουριστικοί προορισμοί που εκπέμπουν SOS

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, και κυρίως διοξειδίου του άνθρακα, οδηγούν στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα ώστε να μειωθούν, τότε…

● Οι Μαλδίβες, ο τροπικός παράδεισος με τα 1.200 κοραλλιογενή νησιά, ίσως να είναι πρώτες στη λίστα των θυμάτων της παγκόσμιας υπερθέρμανσης. Καθώς το λιώσιμο των πάγων προκαλεί την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, υπολογίζεται ότι στα επόμενα 100 χρόνια το αρχιπέλαγος θα χαθεί στα νερά του Ινδικού.

● Νέα Ορλεάνη, Μανχάταν, Μαϊάμι, Αμβούργο και Λονδίνο συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πρώτες πόλεις-υποψήφια θύματα της υπερθέρμανσης.

● Στο Glacier National Park στη Montana των ΗΠΑ, με πάνω από 1.100 χλμ. πεζοπορικά μονοπάτια και 762 λίμνες, έχουν απομείνει 26 και, σύμφωνα με το Natural Resources Defence Council, το 2030 δεν θα υπάρχει ούτε ένα.

● Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής  Ύφαλος στην Αυστραλία, ένα από τα 7 θαύματα του υποθαλάσσιου κόσμου, απειλείται από τις υψηλές εκλύσεις διοξειδίου του άνθρακα που συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα τα νερά τους να γίνονται περισσότερο όξινα, εμποδίζοντας έτσι την ανάπτυξη των κοραλλιών.

● Ν. Ισπανία, Κρήτη, Μάλτα θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας.

● Μεγάλα μνημεία απειλούνται από την άνοδο της θερμοκρασίας και την όξινη βροχή, αποτέλεσμα συσσώρευσης αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Ήδη, τμήματα του Borobudur στην Ιάβα έχουν υποστεί αλλοιώσεις.

● Στην Καλιφόρνια η παραγωγή κρασιού απειλείται από την άνοδο της θερμοκρασίας. Ανακατατάξεις και στους δρόμους του κρασιού…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ