Κοσμος

Η Αυστραλία αρνήθηκε βίζα σε κοπέλα με σύνδρομο Down

«Αυτό είναι σιχαμερό», καταγγέλλει η μητέρα της 24χρονης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ashleigh Callaway
Ashleigh Callaway

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στην Αυστραλία η άρνηση των αρμοδίων αρχών να χορηγήσουν τουριστική βίζα και να επιβάλουν απαγόρευση εισόδου σε μια 24χρονη που πάσχει από Σύνδρομο Down και η οποία ήθελε να επισκεφθεί τον πατέρα της στο Περθ.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η μητέρα της νεαρής γυναίκας, η αίτηση για τουριστική βίζα τεσσάρων εβδομάδων απορρίφθηκε από τις αρχές της Αυστραλίας, λόγω της πάθησης.

Προκειμένου να επιτραπεί η είσοδος στη χώρα, οι Αυστραλοί ζήτησαν από την Ασλέι Καλαγουέι, να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις, παραβιάζοντας σχεδόν ολόκληρη τη λίστα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ανώτερη αρχή που εξετάζει τα αιτήματα εισόδου στη χώρα, αποφάνθηκε ότι απαιτείται πιστοποιητικό από ειδικό, προκειμένου να δοθεί βίζα στην 24χρονη με το σύνδρομο Down.

Οργισμένη η μητέρα της νεαρής γυναίκας, δήλωσε ότι «αυτό είναι σιχαμερό. Δεν ζητούν σε κανέναν να υποβληθεί σε εξετάσεις. Μόνο στο παιδί μου με το Σύνδρομο Down. Είναι αδιανόητο να συμβαίνει αυτό τον 21ο αιώνα».

callaway1.jpg


Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και το 2003, όταν η οικογένεια δοκίμασε να μεταβεί για μόνιμη κατοικία στην Αυστραλία, καθώς ο πατέρας είχε βρει δουλειά και εργαζόταν ήδη εκεί. Με βίζα ενός έτους, η οικογένεια έμεινε για 11 μήνες, αλλά οι αρχές της Αυστραλίας απέρριψαν το αίτημα ανανέωσης βίζας του κοριτσιού -τότε-, παρ' ότι η υπόλοιπη οικογένεια, πατέρας, μητέρα και αδέρφια, είχαν πάρει έγκριση.

Τότε, είχε δημιουργηθεί μεγάλο θέμα και όπως αποκαλύπτει η μητέρα, οι Αυστραλοί είχαν απολογηθεί, λέγοντας πως δεν θα συμβεί ξανά. «Από τότε πήρε δύο φορές βίζα και πιστεύαμε ότι όντως δεν θα συμβεί ξανά. Ωστόσο συνέβη. Η πρεσβεία της Αυστραλίας δεν μας έδωσε καμία εξήγηση.

Οργανώσεις στη Βρετανία κάνουν λόγο για σαφή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις αρχές της Αυστραλίας. «Άτομα με Σύνδρομο Down πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες με όλους τους ανθρώπους. Η Αυστραλία δεν είναι η μοναδική χώρα που εφαρμόζει ανάλογη τακτική. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αλλάξει αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης για το Σύνδρομο Down στη Βρετανία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ