Αθλητισμος

Το ντέρμπι του κόσμου

Ρεάλ και Μπαρτσελόνα θα καθηλώσουν σήμερα όλο τον πλανήτη, ανεξαρτήτως ώρας

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
13811135.jpg
EPA/JAVIER LIZON

Ακόμη και ο πιο αδαής περί των ποδοσφαιρικών γνωρίζει τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα. Δύο από τις μεγαλύτερες ομάδες του κόσμου, που στην εποχή μας λέγονται και brand names, με εκατοντάδες εκατομμύρια φανατικούς οπαδούς σε όλη την Υφήλιο.

Η «βασίλισσα» της Ισπανίας ανακηρύχθηκε κορυφαία ομάδα του 20ου αιώνα και ήδη έχει βάλει τις βάσεις και για τον… 21ο με πέντε κατακτήσεις Τσάμπιονς Λιγκ. Τόσες έχει και η παραδοσιακά μεγάλη της αντίπαλος, η Μπάρτσα, που τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει μια πραγματικά ζηλευτή ομάδα.

Είναι λογικό κι επόμενο κάθε μεταξύ τους αναμέτρηση να σημαίνει συναγερμό στους ποδοσφαιρόφιλους ανά τον κόσμο. Άλλωστε, σε λίγα χρόνια που θα σταματήσουν την μπάλα ο 32χρονος Κριστιάνο Ρονάλντο και ο 30χρονος Λιονέλ Μέσι, ίσως να λησμονούμε αυτές τις ωραίες στιγμές που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.

Η ώρα έναρξης του σημερινού αγώνα είναι παράξενη. Μία το μεσημέρι τοπική και δύο ώρα Ελλάδος. Για Σάββατο και μάλιστα προπαραμονή Χριστουγέννων, δεν είναι η πιο λογική επιλογή. Κι όμως, εκατομμύρια κόσμου θα παρατήσει τις βόλτες και το shopping και θα στηθεί μπροστά σε μια οθόνη για να δει αυτό το μεγάλο ματς.

Η εξήγηση περιλαμβάνει δύο μαγικές λέξεις: Λεφτά και Ασία. Όλες οι μεγάλες ομάδες του κόσμου έχουν επενδύσει πολλά στην αγορά της Ασίας, με τα δισεκατομμύρια κατοίκων. Γι’ αυτό, το ματς θα ξεκινήσει σε ώρα που βολεύει τους Ασιάτες και όχι τους Ισπανούς!

Στο Τόκιο το παιχνίδι αρχίζει στις 9 το βράδυ, στο Πεκίνο η ώρα θα είναι 8, στο Νέο Δελχί 5.30 το απόγευμα. Τα χρήματα που βγαίνουν από τους Ασιάτες για τις μεγάλες ομάδες είναι πολλά. Πάρα πολλά. Δεν είναι καθόλου λίγοι αυτοί που ξοδεύουν χρήματα για να αγοράσουν τις φανέλες των αγαπημένων τους παικτών και γενικά αντικείμενα της ομάδας που υποστηρίζουν. Τώρα πια με το ίντερνετ και τα online shops, όλα είναι εύκολα.

Το ενδιαφέρον είναι τόσο μεγάλο, που αρκετές ομάδες έχουν σπόνσορες ασιατικές εταιρείες, οι οποίες μπορεί να μην εκπροσωπούνται καν στην Ευρώπη. Πιο μεγάλη κερδισμένη είναι η Πρέμιερ Λιγκ, που έχει τεράστια εισροή χρημάτων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και η ισπανική Λα Λίγκα προσπαθεί να ακολουθήσει με «όχημα» τις Ρεάλ και Μπαρτσελόνα.

Πέρυσι, το ισπανικό πρωτάθλημα άνοιξε δύο γραφεία σε Τόκιο και Σιγκαπούρη, ώστε να μπορούν από κοντά να αφουγκράζονται τις ανάγκες του τοπικού κοινού. Μέχρι το 2016, η Πριμέρα Ντιβισιόν είχε 200 εκατομμύρια θεατές μέσα στη σεζόν και ήδη ο αριθμός έχει αυξηθεί στους 250. Υπολογίζεται πως ως το 2020, 400.000.000 άνθρωποι θα παρακολουθούν το πρωτάθλημα μέσω τηλεόρασης και διαδικτύου.

Όσο για το σημερινό ντέρμπι, οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως 650 εκατ. δέκτες παγκοσμίως θα συντονιστούν live με το Σαντιάγο Μπερναμπέου. Προσοχή, όχι άτομα, αλλά δέκτες. Είναι λογικό πως πολύς κόσμος θα δει το ματς με παρέα είτε σπίτι του είτε σε κάποιο καφέ-μπαρ, οπότε τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σήμερα θα δουν το clasico!

Σε κάποιες περιπτώσεις, το Ρεάλ-Μπαρτσελόνα αντιμετωπίζεται ως γιορτή. Για παράδειγμα, στην Ινδία θα στηθούν γιγαντοοθόνες σε όλες τις μεγάλες πόλεις, όπου ο κόσμος θα μπορέσει να δει τον αγώνα. Κάτι αντίστοιχο έγινε και πέρυσι και το βίντεο από το Νέο Δελχί είναι χαρακτηριστικό της επιτυχίας που είχε αυτό το εγχείρημα.

Διαμαρτυρία κατά του ΧΥΤΑ 22-12-2017

Και να φανταστεί κανείς πως αυτό δεν είναι το πιο κρίσιμο ντέρμπι της ιστορίας. Η Μπαρτσελόνα βρίσκεται έντεκα βαθμούς μπροστά από τη Ρεάλ, η οποία θέλει μόνο νίκη, ενώ έχοντας και ένα ματς λιγότερο, μπορεί να ξαναμπεί στο κυνήγι του τίτλου. Σύμφωνοι, αν οι Καταλανοί αποφύγουν την ήττα θα αγκαλιάσουν το πρωτάθλημα, όμως και πάλι είναι ακόμη Δεκέμβριος και τίποτα δεν κρίνεται.

Το τελευταίο ματς πρωταθλήματος που έγινε στη Μαδρίτη, έχει μείνει ιστορικό για το γκολ του Λιονέλ Μέσι, που έδωσε τη νίκη στην ομάδα του με 3-2 στις καθυστερήσεις, αλλά κυρίως για τον πανηγυρισμό του. Ο Αργεντινός έβγαλε τη φανέλα και την έδειξε επιδεικτικά στην εξέδρα, προκαλώντας την οργή των φίλων της Ρεάλ, που στο τέλος της σεζόν βέβαια πανηγύρισαν τόσο το πρωτάθλημα όσο και το Τσάμπιονς Λιγκ.

Real Madrid vs Barcelona 2-3 [23/4/2017] résumé Goles HD

Έκτοτε, οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι συναντήθηκαν δις στο Σούπερ Καπ της Ισπανίας τον Αύγουστο, με τη Ρεάλ να κυριαρχεί τόσο στο Καμπ Νόου (3-1) όσο και στη Μαδρίτη (2-0).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ