Πολιτικη & Οικονομια

Βόμβα Ολάντ: Ο Πούτιν μου είπε ότι ο Τσίπρας ζήτησε να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία

Νέες αποκαλύψεις για τον ταραγμένο Ιούλιο του 2015 σε βιβλίο για τον Γάλλο πρόεδρο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
327382-676573.jpg

Αίσθηση προκαλούν οι νέες αποκαλύψεις για την περίοδο της 6μηνης διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και το περίφημο Plan B περί δραχμής.

Στο βιβλίο των δημοσιογράφων της «Le Monde» Φαμπρίς Λομ και Ζεράρ Νταβέ για τον γάλλο Πρόεδρο, με τίτλο «Ένας Πρόεδρος Δεν Πρέπει Να Τα Λέει Αυτά», ο Φρανσουά Ολάντ τους αποκάλυψε ότι ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν του είπε στις 6 Ιουλίου 2015, μία ημέρα δηλαδή μετά το ελληνικό δημοψήφισμα, πως ο Αλέξης Τσίπρας του μίλησε για το ενδεχόμενο να υπάρχει δυνατότητα να εκτυπώσει δραχμές στη Ρωσία.

Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να κάλεσε ο ίδιος στον τηλέφωνο τον Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος αιφνιδιάστηκε με την είδηση.

«Η Ελλάδα μας ζήτησε να εκτυπώσουμε δραχμές στη Ρωσία»

«Η Ελλάδα μας ζήτησε να εκτυπώσουμε δραχμές στη Ρωσία γιατί δεν έχουν πια εκτυπωτική μηχανή για να το κάνουν» φέρεται να είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Φρανσουά Ολάντ ακούει το Ρώσο Πρόεδρο να ζητά την άποψή του αλλά, σχεδόν αμέσως, να συμπληρώνει «ήθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία για να καταλάβεις καλά ότι δεν είναι καθόλου αυτό που επιθυμούμε».

Όπως περιγράφεται στο συγκεκριμένο βιβλίο, ο Φρανσουά Ολάντ φέρεται να εκμυστηρεύτηκε στους δύο δημοσιογράφους: «Διερωτήθηκα γιατί μου είπε αυτό το πράγμα. Ίσως για να μην θεωρηθεί υπεύθυνος ότι έσπρωξε την Ελλάδα στην έξοδο από την ΕΕ και, δεύτερον, για να μου πει -και δεν ήταν κακή ιδέα- ότι κατά την άποψή του το Grexit ήταν ένας κίνδυνος, που έπρεπε πάση θυσία να αποφευχθεί».

«Ο Ολάντ θεωρούσε τον Τσίπρα ως τον μικρό του αδελφό που είναι σε σύγχυση»

Οι δημοσιογράφοι περιγράφουν για την περίοδο μετά το δημοψήφισμα και μέχρι τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου τον ρόλο του Ολάντ ως «συμβούλου» του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο ο Γάλλος πρόεδρος θεωρούσε ως «τον μικρό του αδελφό που είναι σε σύγχυση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι την 6η Ιουλίου, όταν και τοποθετείται η συνομιλία Ολάντ – Πούτιν για την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ευρεία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, η οποία και είχε ως αποτέλεσμα τη στήριξη όλων των δυνάμεων, πλην ΚΚΕ, στην απόφαση για την υπογραφή μίας νέας συμφωνίας με τους εταίρους.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, όπως είχε αποκαλύψει τότε η εφημερίδα «Καθημερινή», στο Μαξίμου βρέθηκε και ο τότε υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα, Παναγιώτης Λαφαζάνης, και οι δυό τους είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας.

Οι δημοσιογράφοι παραθέτουν και τον διάλογο του Ολάντ με τον υπουργό Οικονομικών του, τον Μισέλ Σαπέν. Ο Σαπέν φέρεται να είπε: «Τα παράσιτα, η Γερμανία, θα επιμείνουν στο θέμα της μη βιωσιμότητας του χρέους», για να πάρει την απάντηση του Ολαντ: «Είναι σε θέση να το κάνουν […] (άλλωστε) υπάρχει μια δήλωση της Μέρκελ που λέει ότι η μείωση του χρέους είναι εκτός θέματος».

«Η Λαγκάρντ είναι υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ»

Μάλιστα, ο Ολάντ πρόσθεσε στη συνέχεια: «Η Λαγκάρντ είναι υπέρ της εξόδου (της Ελλάδας από το ευρώ). Μου το είχε πει. Δεδομένων των επιχειρημάτων που μπορεί να ακούσουμε: θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτά που θέλουμε να την υποβάλουμε, με το (σ.σ. υπέρογκο) χρέος της, ο καλύτερος τρόπος θα είναι να “αποκλειστεί” από τη ζώνη του ευρώ. (Η Λαγκάρντ) είναι ευγενής, αλλά υπόκειται σε αμερικανικές πιέσεις και δέχεται κι από το εσωτερικό της πιέσεις πάνω στο θέμα: Με τους Αφρικανούς είστε σκληροί, γιατί δεν είστε το ίδιο σκληροί και με τους Έλληνες»;

Διαψεύδει το Μαξίμου

Τη σχετική εξιστόρηση Ολάντ διαψεύδουν κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού που μίλησαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τηλεφωνικές επικοινωνίες του κ. Αλέξη Τσίπρα με τον κ. Βλαντιμιρ Πούτιν υπήρξαν περισσότερες της μιας, «ωστόσο, ποτέ δεν ετέθη τέτοιο θέμα (σ.σ. να τυπωθούν δραχμές) από τον Έλληνα πρωθυπουργό προς τον Ρώσο Πρόεδρο».

«Αντιθέτως, κοινός τόπος και των δύο ήταν ότι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη» καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ