Πολιτικη & Οικονομια

Γιατί πρέπει να χορηγηθεί άσυλο στους 8 Τούρκους αξιωματικούς – Τι είπαν οι νομικοί παραστάτες

Εν αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
doxiadis.jpg
© ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ eurokinissi

Με θέμα «οι εξελίξεις στην υπόθεση των 8», πραγματοποιήθηκε σήμερα, σε αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, συνέντευξη Τύπου, την οποία διοργάνωσε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και αφορούσε στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το θέμα των 8 Τούρκων αξιωματικών.

Η συνέντευξη Τύπου παραχωρήθηκε από τους νομικούς παραστάτες των οκτώ, Νίκο Αλιβιζάτο ομότιμο καθηγητή Νομική  του ΕΚΠΑ, Χρίστο Μυλωνόπουλο καθηγητή Νομικής του ΕΚΠΑ και Βασίλη Παπαδόπουλο συντονιστή Νομικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες, καθώς επίσης και τον συγγραφέα Απόστολο Δοξιάδη

Τους  λόγους της ανάληψης της σχετικής πρωτοβουλίας στην παρούσα συγκυρία εξέθεσε ο Πάνος Λουκάκος, δημοσιογράφος και συντονιστής της συνέντευξης Τύπου ως εξής:

Γιατί τώρα;

Γιατί επίκειται η απελευθέρωση και των 8 στρατιωτικών μια και ολοκληρώθηκε το 18μηνο της κράτησής τους και γιατί επίκειται η απόφαση του ΣτΕ για το θέμα του ασύλου.

Ποιο το μήνυμα;

Λόγοι ανθρωπιστικοί επιβάλλουν την παροχή ασύλου ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των «ικετών».

Λόγοι πολιτικοί επιβάλλουν να δοθεί το άσυλο, ώστε να αποκτήσουν οι Τούρκοι αξιωματικοί τα απαραίτητα για να ταξιδέψουν έγγραφα, γεγονός που θα μείωνε την πίεση που ασκεί η Τουρκία στην Ελλάδα.

Το θέμα των 8 δυσχεραίνει τις προσπάθειες για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών;

Πρόκειται για άσχετες και ανεξάρτητες υποθέσεις  και είναι καταγγελτέα οποιαδήποτε προσπάθεια συμψηφισμού, από όπου κι αν προέρχεται.

Στην αρχή της συνέντευξης Τύπου, το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Δημήτρης Βερβεσός,  προχωρώντας  σε εκτενή περιγραφή της κατάστασης επί των δικαιωμάτων του ανθρώπου στην Τουρκία, θέμα που ξεπερνά, όπως υπογράμμισε, αυτό των 8 Τούρκων αξιωματικών.

esheaq.jpg
athensvoice.gr

Περιέγραψε αναλυτικά, με βάση επίσημα στοιχεία, τις καταδίκες της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για σειρά παραβιάσεων των διατάξεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπου κατέχει θλιβερή πρωτιά στη μη τήρηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως αυτό της ζωής, της απαγόρευσης των βασανιστηρίων και της δίκαιης δίκης.

Ο κ. Βερβεσός χαρακτήρισε «υποδειγματικές» τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των οκτώ, που ύψωσε τείχος προστασίας, και εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ.

Ο Νίκος Αλιβιζάτος, ομότιμος καθηγητής Νομικής  του ΕΚΠΑ εξέφρασε  την πεποίθηση ότι στους 8 πρέπει να δοθεί άσυλο, καθώς δεν τεκμηριώνεται καμία αποτρόπαια πράξη. Επιπλέον επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι στην αντίθετη περίπτωση οι στρατιωτικοί θα μείνουν στην Ελλάδα επί ξύλου κρεμάμενοι, καθώς θα είναι ελεύθεροι μεν, καθηλωμένοι στην χώρα μας δε και χωρίς καμιά νομική προστασία.  Επιπλέον χαρακτήρισε το Διεθνές Δίκαιο Ασύλου τη μεγαλύτερη κατάκτηση του νομικού μας πολιτισμού. Πρόσθεσε ότι η Σύμβαση της Γενεύης (υπεγράφη από 131 χώρες) εισάγει κριτήρια για την πολιτική αποσυμφόρηση της υπόθεσης. Για να μην υπάρχει η τριβή αυτή, αφαίρεσε την αρμοδιότητα της χορήγησης ασύλου από την κυβέρνηση και την ανέθεσε σε ανεξάρτητες Αρχές.

Ο Χρίστος Μυλωνόπουλος καθηγητής Νομικής του ΕΚΠΑ σημείωσε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ότι 1827 Τούρκοι πολίτες ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας μέσα στο 2017, ενώ εξήγησε ότι η  χορήγηση πολιτικού ασύλου και η άρνηση έκδοσης είναι κατ’ αρχήν δύο διαφορετικές έννοιες και επομένως πρέπει να διακρίνονται μεταξύ τους.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον κεντρικό ρόλο που έπαιξε στην υπόθεση το βούλευμα του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των οκτώ, καθώς χάρη στη απόφαση αυτή σώθηκαν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι. «Δεν θα μπορούσε να υπάρξει διοικητική απέλαση, γιατί αυτό θα καταστρατηγούσε το βούλευμα περί της μη έκδοσής τους». Ο κ. Μυλωνόπουλος αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που έχουν γίνει για να παραταθεί η κράτησή τους ή να μη χορηγηθεί άσυλο, ενώ διατυπώνοντας προσωπική εκτίμηση, εξέφρασε ανησυχία πως αν αφεθούν ελεύθεροι, υπάρχει μέγας κίνδυνος να αρπαγούν.

Στην ανάγκη προστασίας των αιτούντων άσυλο και στο εάν υφίσταται το ενδεχόμενο της αρπαγής τους,  αναφέρθηκε ο  Βασίλης Παπαδόπουλος συντονιστής Νομικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες. Υποστήριξε, σε αποστροφή του λόγου του,  ότι  δεν υπάρχουν στοιχεία για τον αποκλεισμό τους  από το προσφυγικό καθεστώς και ότι η χορήγηση ασύλου είναι αδιαπραγμάτευτη.

Ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης τόνισε ότι φαίνεται να είμαστε στην άκρη του τούνελ σχετικά με το θέμα του ασύλου των 8 αξιωματικών, χαρακτηρίζοντας ως  «εθνική νίκη» μια τέτοια εξέλιξη. 

«Είμαστε στη στιγμή που έχουμε αρχίσει να βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ της υπόθεσης. Όταν προ ημερών ο Ερντογάν πήγε εμμέσως, πλην σαφώς, να συσχετίσει την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που παρανόμως κρατούνται, με αυτή των οκτώ Τούρκων, υπήρξε σύσσωμη αντίδραση της πολιτικής ελληνικής ηγεσίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Ο Απόστολος Δοξιάδης εκθείασε τη Δικαιοσύνη, τη Δημοσιογραφία και την Κοινωνία των πολιτών για το ρόλο τους στην εν λόγω υπόθεση.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του εξέφρασε την άποψη  ότι είναι ελάχιστος ο φόβος καταδρομικής επίθεσης αρπαγής των «ικετών», καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε casus belli.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ