Κοσμος

Τουρκική φρεγάτα ανοικτά της Πάφου στέλνει η Άγκυρα

Ενώ το ερευνητικό σκάφος Barbaros κατευθύνεται προς το Οικόπεδο 6 - Νέα ανακοίνωση από το ΥΠΕΞ της Κύπρου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
363939-752790.jpg

Η τουρκική φρεγάτα Gökçeada (Ίμβρος) πλέει προς την Πάφο, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία αναφέρουν ότι η ελληνοκυπριακή ακτοφυλακή έστειλε μήνυμα μέσω ασυρμάτου καλώντας την να μην προσεγγίσει τον χώρο ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η φρεγάτα έχει πλησιάσει αρκετά την πλατφόρμα «West Capella», δίχως όμως να παραβιάσει το περιοριστικό όριο που αναφέρεται στη NAYTEX, την οποία έχει εκδώσει η Λευκωσία.

Την ίδια στιγμή, έγκυρη κυπριακή πηγή υπογράμμισε ότι οι εργασίες στο γεωτρύπανο «West Capella» συνεχίζονται με βάση τον προγραμματισμό. Το πρωί πραγματοποιήθηκαν δύο δρομολόγια ελικοπτέρων από το αεροδρόμιο Λάρνακας, ενώ πλέον στο τρυπάνι μεταφέρονται τα απαραίτητα για την έναρξη της γεώτρησης.

Κι όλα αυτά ενώ η Άγκυρα στέλνει προς το Οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ το ερευνητικό σκάφος Barbaros, το οποίο δεν σταματούσε να κόβει βόλτες δυτικά και νοτιοδυτικά της Κύπρου. Το δικαίωμα εκμετάλλευσης κοιτάσματος που μπορεί να εντοπιστεί μελλοντικά σε αυτήν τη θαλάσσια ζώνη έχει η κοινοπραξία Total-ENI. Η Τουρκία τοποθετεί το Οικόπεδο 6 σε γκρίζα ζώνη και αμφισβητεί το δικαίωμα της Κύπρου να πραγματοποιεί έρευνες και να προχωρεί σε γεωτρήσεις.

Το Barbaros πέρασε δυτικά των ακτών της Πάφου και σε απόσταση 70 χιλιομέτρων (35 ναυτικών μιλίων περίπου) από τις δυτικές ακτές της Κύπρου. Στη συνέχεια έβαλε ρότα προς τα νοτιοδυτικά και το Οικόπεδο 6.

«Ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στον λαό της»

Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, απαντώντας σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, επανέλαβε την πάγια θέση ότι «ο φυσικός πλούτος της χώρας ανήκει στον λαό της Κύπρου».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η γεώτρηση στο Οικόπεδο 11 είναι διερευνητικού χαρακτήρα και ως εκ τούτου, θα πρέπει να ενδιαφέρει την τουρκοκυπριακή πλευρά, καθώς «το όφελος από τη μελλοντική αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της χώρας μας θα είναι κοινό». Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου πρόσθεσε πως η Βουλή των Αντιπροσώπων εξετάζει νομοσχέδιο για τη δημιουργία ενός Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων, στο οποίο θα κατατίθενται τα έσοδα από την εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου, «προς όφελος όλων των Κυπρίων».

«Οι οποιεσδήποτε τουρκικές αξιώσεις θα πρέπει να είναι συμβατές με τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου και η Τουρκία θα πρέπει να ενεργεί καλή τη πίστη και εντός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας. Το Διεθνές Δίκαιο αναφέρει τι είδους ενέργειες προνοούνται σε αυτές τις περιπτώσεις και ασφαλώς το να καταφεύγει ένα κράτος στην πολιτική της κανονιοφόρου για επιβολή των θέσεών του δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές» ξεκαθάρισε.

Τέλος, επεσήμανε ότι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο έμεινε χωρίς αποτέλεσμα η διαδικασία των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία είναι «η διαρκής επιθυμία της Τουρκίας να ελέγχει πλήρως και να παρεμβαίνει στο νησί όποτε η ίδια θεωρεί σκόπιμο, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τα δήθεν συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ