ΔΕΙΤΕ ΤΟ SITE

It's The Political Economy, Stupid

Η A.V. στη νέα έκθεση του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
5

5
  • Shares

«Λεφτά για κάψιμο!», παιανίζει ο καλλιτέχνης Dread Scott περιδιαβαίνοντας τη Γουόλ Στριτ, ενώπιον εμβρόντητων χρηματιστών και σκωπτικών τουριστών. Σε ένα τρίλεπτο βίντεο που στρατεύεται ευθέως με το κίνημα «occupy Wall Street», παίρνουμε μια συμπυκνωμένη ιδέα της έκθεσης που εξετάζει την κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την ολοκληρωτική εξάρτηση της πολιτικής από τις δυνάμεις του κεφαλαίου.

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης φιλοξενεί την έκθεση των επιμελητών Oliver Ressler και Gregory Sholette αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της στο Austrian Cultural Forum της Νέας Υόρκης και προ της μετάβασής της στο Pori Art Museum, στη Φινλανδία. Χώρος συνάντησης για καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι μέσα από τη δουλειά τους σχολιάζουν τα 30 τελευταία χρόνια της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, των ιδιωτικοποιήσεων, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και των αποκρατικοποιημένων αγορών, η έκθεση δανείζεται τον τίτλο της από το σλόγκαν της καμπάνιας των αμερικάνικων εκλογών του ’92, όπως αυτό τροποποιήθηκε αργότερα από τον από τον Σλοβένο φιλόσοφο Slavoj Žižek.

Με τα βίντεο να δεσπόζουν σε μια έκθεση που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τοιχογραφία, φωτογραφία, performance, εγκαταστάσεις, κολάζ, η Melanie Gilligan σκηνοθετεί γκροτέσκα υποθετικά σενάρια σε ύφος τηλεοπτικού παιχνιδιού ρόλων στο «Crisis in the Credit System»,  οι Zanny Begg και Oliver Ressler σαρκάζουν τον φαρισαϊκό τρόπο παροχής πακέτων διάσωσης και λήψης μέτρων λιτότητας στο «The Bull Laid Bear», με την παρωδημένη Billie Holiday και τη στιχουργική φαρσοκωμωδία, («θα τιναχτώ στον αέρα σε ένα κατάμεστο βαγόνι του υπογείου / θα εκβιάσω χρήματα / μπορείς να κερδίσεις ένα σωρό λεφτά μην πραγματοποιώντας την απειλή να εκραγείς»), ενώ στο «The Anarchist Banker», o Jan Peter Hammer, διασκευάζει το ομώνυμο διήγημα του Fernando Pessoa από το 1922 σε έναν διάλογο περί κρίσης μεταξύ τραπεζίτη και τηλεπαρουσιαστή.

Τη παράσταση ωστόσο κλέβουν οι Ισπανοί flo6x8, με τις μαζικές εισβολές σε τράπεζες, όπου εκτελούν ρούμπες και φλαμένκο χρηματοπιστωτικού περιεχομένου. Συμμετέχουν επίσης: Filippo Berta, Linda Bilda, Libia Castro & Ólafur Ólafsson, Julia Christensen, Yevgeniy Fiks, Olga Kopenkina, Alexandra Lerman, Alicia Herrero, Institute for Wishful Thinking, Sherry Millner & Ernie Larsen, Isa Rosenberger.

Η διευθύντρια του ΚΣΤΘ, Συραγώ Τσιάρα, υπογραμμίζει «τη συνέπεια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης στο ρόλο που έχει προδιαγράψει ως πεδίο διασταύρωσης ποικίλων αντιλήψεων και πρακτικών γύρω από τη σύγχρονη τέχνη και τη σχέση της με την κοινωνία», τονίζει δε, τη δυναμική της καλοσύνης των φίλων στην πραγματοποίηση του εγχειρήματος: «Η έκθεση πραγματοποιείται με ελάχιστους πόρους, σε μία περίοδο που κορυφώνεται η κρίση και η αβεβαιότητα, αλλά κατόρθωσε να συγκεντρώσει ήδη από την περίοδο της προετοιμασίας της μεγάλο ενδιαφέρον και ανταπόκριση. Υλοποιείται χάρη στην ενίσχυση, στην αλληλεγγύη και την εθελοντική προσφορά φορέων και συνεργατών».

Φιλοξενείται επίσης πρόγραμμα παράλληλων δράσεων, το οποίο έχει διαμορφωθεί ως εξής:

27 Ιουνίου, ΚΣΤΘ, 20:30
Δράση της Ομάδας ΕΝ ΦΛΩ: παραγωγή, εκτύπωση και ελεύθερη διακίνηση "εικαστικών χαρτονομισμάτων". Μέρος του Performance now v.3.: Πρακτικές εμπλοκής. Συμμετέχοντες: Ομάδα ΕΝ ΦΛΩ, Αγγελική Αυγητίδου, Φωτεινή Καλλέ, Αλέξανδρος Πλωμαρίτης, Γιάννης Σταμενίτης, Μάριος Χατζηπροκοπίου. Επιμέλεια: Αυγητίδου Αγγελική

28 Ιουνίου, ΚΣΤΘ, 11.30
Ημερίδα: «It’s the Political Economy, Stupid. Σύγχρονη Τέχνη και Παγκόσμια Οικονομική Κρίση»
Ομιλητές: Linda Bilda, Filippo Berta, Jan Peter Hammer, Olga Kopenkina, Sherry Millner & Ernie Larsen, Oliver Ressler, Gregory Sholette, Γιάννης Παπαδόπουλος, Γιάννης Σταυρακάκης, Συραγώ Τσιάρα

27 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου, ΚΣΤΘ project room
Προβολή του ντοκιμαντέρ «Σκέψεις στην εποχή των τεράτων». Παραγωγή-Σκηνοθεσία Γιώργος Κεραμιδιώτης

27 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου, ΚΣΤΘ
Ξεναγήσεις στην έκθεση κατόπιν συνεννόησης, από τις υπεύθυνες εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΚΜΣΤ, Εύη Παπαβέργου και Κατερίνα Παρασκευά

1,15 και 29 Σεπτεμβρίου, ΚΣΤΘ, 12:00
Ξεναγήσεις από τους συντονιστές της έκθεσης Αρετή Λεοπούλου & Θοδωρή Μάρκογλου. Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις θα είναι ανοιχτή για το κοινό, με το εισιτήριο εισόδου.


n 

Linda BILDA. Το Μέλλον και το Τέλος του Χρυσού Κόσμου (2011)
Τοιχογραφία, Διάφορες διαστάσεις


n

Zanny BEGG / Oliver RESSLER. Στιγμιότυπο από το βίντεο The Bull Laid Bear (2012)
Βίντεο, 24 λεπτά


n
Julia CHRISTENSEN. Πώς οι Κοινότητες επαναχρησιμοποιούν το Μεγάλο Κουτί (από το 2003 έως σήμερα)
Προβολή φωτογραφιών


n
Yevgeniy FIKS / Olga KOPENKINA / Alexandra LERMAN. Στιγμιότυπο από το βίντεο Διαβάζοντας Λένιν σε Εταιρείες (2011/2012)
Βίντεο, 60 λεπτά


n

Isa ROSENBERGER. Στιγμιότυπο από το βίντεο Σπείρα - Ο Χορός του Θανάτου σε 8 Σκηνές (2011/2012)
Βίντεο και προβολή φωτογραφιών collages, 11 λεπτά


n

Dread SCOTT. Στιγμιότυπο από το βίντεο Λεφτά για κάψιμο (2010)
Βίντεο, 3:28 λεπτά


n
Sherry MILLNER & Ernie LARSEN. Στιγμιότυπο από το βίντεο Rock the Cradle (2012)
Βίντεο, 55 λεπτά


n

Filippo BERTA. Στιγμιότυπο από το βίντεο Homo Homini Lupus (2011)
Βίντεο, 3 λεπτά


Info. Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, λιμάνι Θεσσαλονίκης). Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 10:00 – 18:00. Έως 30 Σεπτεμβρίου.

 

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ AV

VIRAL
22.09.2017 - 07:00
Όσα μας έφτιαξαν τη διάθεση στο ίντερνετ
22.09.2017 - 07:00
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20.09.2017 - 16:24
Είναι σχεδόν αξιοθαύμαστο το πώς μπορεί κάποιος να δηλώσει την αδιαφορία του για οποιοδήποτε άλλο έμβιο ον
ΕΛΛΑΔΑ
20.09.2017 - 18:40
Τι λένε οι κάτοικοι της Σαλαμίνας, παρακολουθώντας την απορρύπανση
MEDIA
19.09.2017 - 13:14
Όλα τα ξεκαρδιστικά ενσταντανέ των δημοσιογράφων που κρύβουν τα παρασκήνια