Ελλαδα

Βάσεις 2017: Εκτοξεύονται Νομική και Παιδαγωγικά Τμήματα– Πέφτουν οι Οικονομικές Σχολές και η Πληροφορική

Ποιος είναι ο άγνωστος Χ για τις εκτιμήσεις ανά πεδίο

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
365789-756319.jpg
EUROKINISSI/ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Τις εκτιμήσεις για τις βάσεις 2017 δίνει με ρεπορτάζ του ο Ελεύθερος Τύπος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρά το φετινό Βατερλώ στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, οι πολυτεχνικές σχολές που παραμένουν μια σταθερά αγαπημένη επιλογή και δεν θα επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό, καθώς και φέτος τις διεκδικούν -οι λιγοστοί σε σχέση με πέρυσι- υποψήφιοι.

Αντίθετα, οι σχολές όπως τα Οικονομικά και η Πληροφορική επωμίστηκαν το μεγαλύτερο μέρος της αποτυχίας των φετινών υποψηφίων, με τις εκτιμήσεις να σημειώνουν ότι στο εν λόγω επιστημονικό πεδίο θα καταγραφεί και η μεγαλύτερη πτώση.

Αντίθετα, οι καλές επιδόσεις στα υπόλοιπα μαθήματα εκτοξεύουν Νομικές, Ιατρικές, τμήματα ΤΕΙ πολυτεχνικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων, ενώ ο υψηλός ανταγωνισμός ανεβάζει τις βάσεις εισαγωγής και στα Παιδαγωγικά.

Ο άγνωστος Χ

Ο εκπαιδευτικός αναλυτής Στρατής Στρατηγάκης αναφέρει στον «Ελεύθερο Τύπο»: «Οι υποψήφιοι φέτος, δεύτερη χρονιά εφαρμογής του συστήματος εισαγωγής, ήταν πιο διαβασμένοι σχετικά με τις παγίδες που έκρυβε το σύστημα. Έτσι αυξήθηκε εντυπωσιακά ο αριθμός των υποψηφίων που δήλωσαν ότι θα εξεταστούν σε πέντε μαθήματα, ώστε να έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν τις σχολές δύο πεδίων. Φυσικά δεν γνωρίζουμε αν δήλωσαν σχολές από ένα ή δύο πεδία και με ποια σειρά. Έτσι έχουμε ακόμη έναν άγνωστο στην εκτίμηση των βάσεων», σημειώνει στον Ελεύθερο Τύπο.

Παραδοσιακές επιλογές

Εκτός από τις επιδόσεις των υποψηφίων, ένας σημαντικός παράγοντας για την κίνηση των βάσεων εισαγωγής είναι και οι επιλογές τους στο μηχανογραφικό δελτίο. Η επιστημονική ομάδα των συμβούλων σταδιοδρομίας της EMPLOY παραθέτει στον Ελεύθερο Τύπο τα πορίσματα των επιλογών των υποψηφίων των τελευταίων τριών χρόνων.

Σχολές παραδοσιακές και με πλατιά βάση επιλέγουν οι υποψήφιοι με το βλέμμα στο… μεταπτυχιακό. Συγκεκριμένα, στις πρώτες θέσεις των υποψηφίων βρίσκονται οι ιατρικές σχολές της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καθώς και οι νομικές σχολές, τις οποίες επιλέγουν ως πρώτη επιλογή κοντά στους 2.000 υποψηφίους κάθε χρόνο. Παράλληλα, ακολουθούν το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, το Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, ενώ οι Σχολές Ανθυποπυραγών, Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και το Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού συγκεντρώνουν παραδοσιακά πολλές προτιμήσεις.

Αρκετές πρώτες προτιμήσεις συγκέντρωσαν επίσης η Σχολή Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, το Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στην Αθήνα, ενώ από τα Τεχνολογικά Ιδρύματα και στο σύνολο των προτιμήσεων ανά ομάδα σχολών, πολλές προτιμήσεις καταγράφονται στα Τμήματα Διατροφής και Διαιτολογίας, Φυσικοθεραπείας, Λογοθεραπείας και Εργοθεραπείας.

Για το 2017 σημαντική αύξηση στις προτιμήσεις αναμένουμε (σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα των μαθητών που συμβουλεύθηκαν τους συμβούλους σταδιοδρομίας της EMPLOY) στα Τμήματα Χημείας, καθώς και στα Τμήματα Τεχνολογίας Τροφίμων, τα οποία από τη φετινή χρονιά μπορoύσαν να τα δηλώσουν οι μαθητές και του 2ου και του 3ου επιστημονικού πεδίου.

«Οι μαθητές πλέον επιλέγουν σχολές με πλατιά βάση και πολλές διεξόδους με το σκεπτικό να εκμεταλλευτούν κάποιες από αυτές τις διεξόδους μετά τη λήψη του πτυχίου τους στις μεταπτυχιακές σπουδές τους, με το βλέμμα πολλές φορές στο εξωτερικό», σημειώνει στον Ελεύθερος Τύπος ο σύμβουλος σταδιοδρομίας της EMPLOY κ. Κωνσταντίνος Κότιος.

Γιατί αργούν τόσο πολύ να βγουν οι βάσεις

Πάντως, αυτό που απασχολεί κάθε χρόνο γονείς και υποψηφίους είναι η μακρά αναμονή σε σχέση με τους βαθμούς των βάσεων. Κι αυτό γιατί ειδικά τους υποψηφίους που περνούν σε σχολή μακριά από τη γενέτειρά τους, στενεύουν τα χρονικά περιθώρια να βρουν σπίτι κλπ.

Κατά την εφημερίδα «Ναυτεμπορική»,  το πρόβλημα έγκειται στο ότι απαιτείται ο συντονισμός τεσσάρων υπουργείων (ναι 4), πράγμα αδύνατο στην Ελλάδα των τελευταίων 30 ετών.

Με την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων είναι περασμένες οι προτιμήσεις των υποψηφίων αυτόματα στους υπολογιστές του Υπουργείου Παιδείας, που θα κάνουν την επιλογή. Έχουν ήδη περαστεί οι βαθμολογίες των υποψηφίων, απευθείας από τα βαθμολογικά κέντρα, συνεπώς υπάρχουν τα στοιχεία που χρειάζονται για να γίνει η επιλογή. Όχι όλα όμως. Λείπουν οι βαθμολογίες από τα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ και τα αποτελέσματα των προκαταρκτικών εξετάσεων για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, την Πυροσβεστική και τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Τα αποτελέσματα αυτά τα στέλνουν στο Υπουργείο Παιδείας οι υπηρεσίες των αρμόδιων Υπουργείων. Πρόκειται για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τις στρατιωτικές σχολές, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για τις Αστυνομικές Σχολές και την Πυροσβεστική και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τις ακαδημίες εμπορικού ναυτικού. Τα αποτελέσματα των ΤΕΦΑΑ τα στέλνουν στο Υπουργείο Παιδείας οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Όλα αυτά γίνονται περίπου μέχρι τις 10 Αυγούστου. Μέχρι τότε δεν μπορεί να γίνει τίποτα για την έκδοση των αποτελεσμάτων. Εκεί, γύρω στο Δεκαπενταύγουστο, βγάζει μια ανακοίνωση το Υπουργείο Παιδείας για να μπουν και να δουν οι υποψήφιοι αν πέρασαν τις προκαταρκτικές εξετάσεις γι’ αυτές τις σχολές.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά μπορεί να ξεκινήσει η επιλογή των υποψηφίων, ώστε να συμπληρωθούν οι θέσεις στις σχολές και να ανακοινωθούν οι βάσεις.

Χάνεται, δηλαδή, ένας μήνας αναμονής των υποψηφίων μέχρι να ολοκληρωθούν οι προκαταρκτικές εξετάσεις και να περαστούν τα αποτελέσματά τους στους υπολογιστές του Υπουργείου Παιδείας. Αν μπορούσαν να συνεννοηθούν τα τέσσερα Υπουργεία μεταξύ τους θα μπορούσαν οι προκαταρκτικές εξετάσεις να γίνονται στην περίοδο του Πάσχα, ώστε τα αποτελέσματά τους να έχουν περαστεί στους υπολογιστές του Υπουργείου Παιδείας έγκαιρα και μόλις τελείωνε η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων στις 20 Ιουλίου, για παράδειγμα, να ξεκινούσε η επιλογή και στα τέλη Ιουλίου να είχαμε τα αποτελέσματα. Τι χρειάζεται;

ργάνωση και συντονισμός. Κάποιος από το Υπουργείο Παιδείας να αναλάβει να εξηγήσει στα υπόλοιπα Υπουργεία και να κινητοποιήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες για να κάνουν αυτό που πρέπει στο χρόνο που πρέπει. Αυτό αποδεικνύεται, τόσα χρόνια, αδύνατο για την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται δεκάδες χιλιάδες οικογένειες. Το ενδιαφέρον του Υπουργείου Παιδείας είναι να αλλάζει κάθε τόσο το Λύκειο και το σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση και όχι η καλή λειτουργία του υπάρχοντος, κάθε φορά, συστήματος εισαγωγής. Και έτσι οι Υπουργοί Παιδείας έρχονται και παρέρχονται, το σύστημα εισαγωγής αλλάζει κάθε λίγο και λιγάκι. Το μόνο που δεν αλλάζει είναι η ταλαιπωρία και η αγωνία των υποψηφίων  και των οικογενειών τους…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ