Κοσμος

Η Αματρίτσε από ψηλά: Το χωριό που σβήστηκε από τον χάρτη (εικόνες, video)

Εκατόμβη νεκρών στην Ιταλία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
136177-311281.jpg

«Είναι ένα δράμα. Το μισό χωριό εξαφανίστηκε. Οι δίοδοι πρόσβασης σε αυτό είναι αποκλεισμένες».

Με αυτά τα λόγια και με τρεμάμενη φωνή ο δήμαρχος της κωμόπολης Αματρίτσε περιγράφει στην ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI, το πρωί της 24ης Αυγούστου την κατάσταση στην οποία βρήκε η αυγή το χωριό.

Η Αματρίτσε, στην ευρύτερη του Ριέτι στην περιφέρεια του Λάτιο, έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή στην κεντρική Ιταλία από το πέρασμα του Εγκέλαδου τα ξημερώματα της Τετάρτης. Μόνο σε αυτήν οι άστεγοι υπολογίζονται σε 2.500, ενώ ακόμα και η κύρια οδός της πόλης έχει ισοπεδωθεί τελείως.

Εντατικές προσπάθειες καταβάλλονται για να διασωθούν άνθρωποι εγκλωβισμένοι κάτω από ερείπια ύψους τουλάχιστον 10 μέτρων.

Στο νοσοκομείο της πόλης επικρατεί από χτες το αδιαχώρητο, οι τραυματίες στοιβάζονται σε φορεία στους διαδρόμους, ακόμα κι έξω από το κτίριο. Άλλοι τραυματίες μεταφέρονται στην πρωτεύουσα της επαρχίας, το Ριέτι, ενώ οι ήδη νοσηλευόμενοι ασθενείς διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία.

Η πρόσβαση στην πόλη είναι δύσκολη, η γέφυρα πάνω από τον χείμαρρο Καστελάνο έχει καταστεί επικίνδυνη, ενώ και στα άλλα χωριά της περιοχής, όπου οι ζημιές είναι μικρότερες, οι κάτοικοι παραμένουν έξω από τα σπίτια τους.

Οι εναέριες λήψεις από το χωριό δείχνουν εικόνες βιβλικής καταστροφής. Σήμερα κι ενώ ακόμα ανασύρονται νεκροί από τα συντρίμμια των μεσαιωνικών κτιρίων, κανείς δεν είναι σε θέση να πει αν και πότε η Αματρίτσε θα ξαναγεννηθεί.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

 Το πριν και το μετά: Ο Εγκέλαδος ισοπέδωσε χωριά στην Ιταλία (εικόνες)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ