Κοσμος

Τα πρωτοσέλιδα του Omran

Το αγόρι από τη Συρία που έγινε σύμβολο ενός πολέμου πριν από λόγο έμαθε ότι ο αδελφός του υπέκυψε στα τραύματά του

112491-222742.jpg
Μυρσίνη Λιοναράκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
135902-310476.jpg

Από το Μεξικό μέχρι την Γαλλία και από την Κίνα μέχρι της ΗΠΑ δεκάδες μεγάλες εφημερίδες βγήκαν σήμερα στα περίπτερα με την φωτογραφία του μικρού Omran στην πρώτη σελίδα.

image

Ο μικρός, με το σώμα του γεμάτο από γκρίζα σκόνη και ξεραμένο αίμα, κάθεται ακίνητος και σχεδόν τρομακτικά ανέκφραστος στην καρέκλα ενός ασθενοφόρου. Λίγα λεπτά πριν έχει βρεθεί από τους εθελοντές διασώστες στο βομβαρδισμένο κτήριο. Η φωτογραφία του μαζί με το βίντεο της ίδιας σκηνής έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσα σε λίγες ώρες.

image

image

Ο Omran, όπως και ο μικρός Aylan κάποιους μήνες πριν, έγιναν και οι δύο τα ακούσια σύμβολα ενός τραγικού πολέμου.

image

Το όνομά του είναι Omran Daqneesh, είναι μόλις 5 και βρέθηκε μαζί με άλλα 12 παιδιά, όλα κάτω των 15 χρονών, τραυματισμένος στο νοσοκομείο Μ10 στο Αλέπι της Συρίας την Τετάρτη 17 Αυγούστου.

image

Τα εφτά μέλη της οικογένειάς του είναι από θαύμα όλα καλά. Ο Omran είναι ο μόνος που έμεινε στο νοσοκομείο. Ο ανταποκριτής της εφημερίδας Telegraph Raf Sanchez ανέβασε την ίδια μέρα, λίγες ώρες αργότερα, την διάσημη πλέον φωτογραφία του στον λογαριασμό του στο twitter γράφοντας ότι του την έστειλε κάποιος γιατρός από το Αλέπι. Λίγο αργότερα ανέβασε μία φωτογραφία του Omran με μπανταρισμένο κεφάλι σε κάποιο νοσοκομειακό κρεβάτι.

 image

Το βίντεο της διάσωσης του Omran που επίσης έχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου κυκλοφόρησε από το Aleppo Media Centre, μία αντικυβερνητική ομάδα ακτιβιστών.

image

Γυρίστηκε από τον Mahmoud Raslan που κινηματογραφεί τον πόλεμο μέσα στην Συριακή πόλη. Λίγο μετά τους βομβαρδισμούς βρέθηκε στο σπίτι του Omran και ήταν αυτός που τον έβγαλε από τα ερείπια. Έβγαλε την φωτογραφία, όπως δήλωσε, μόνο όταν βεβαιώθηκε ότι ήταν σώος πλέον στο ασθενοφόρο.

«Την στιγμή που έβγαζα την φωτογραφία, ήξερα ότι θα ήταν πολύ δυνατή», είπε στην εφημερίδα Telegraph αργότερα. «Συνήθως τα μικρά παιδιά κλαίνε. Αλλά αυτό ήταν διαφορετικό, δεν έκλαιγε. Ήταν εντελώς σοκαρισμένος. Αυτό κάνει την εικόνα τόσο δυνατή».

image

image

image

image

image

image

image

image

image

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ