Cosmic Telegram

Stardust Notes 06.02.2016

Νέα Σελήνη στις 8 Φεβρουαρίου

50502-112024.jpg
Γιώργος Πανόπουλος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
119964-268410.jpg

Κάθε νέα Σελήνη επικεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη ενέργεια. Αυτή τη φορά έχουμε την ενέργεια του Υδροχόου, του ζωδίου που σχετίζεται με την αυγή της νέας εποχής. Ακολουθώντας τον Αιγόκερω, ο Υδροχόος αναζητάει την ενότητα μέσα από τη διαφορά. Είμαστε διαφορετικοί, αλλά είμαστε μαζί.

Τελευταίο στη σειρά ζώδιο του αέρα, ο Υδροχόος εκπροσωπεί τη δύναμη των ιδανικών και της τεχνολογίας. Όπως και τη δύναμη που έχει να επηρεάζει τη συλλογική συνείδηση ώστε να δημιουργήσει το ευτυχισμένο κοινό μέλλον. Κάθε φορά που η νέα Σελήνη γίνεται στον Υδροχόο το ερώτημα είναι πάντα ένα: Είμαστε έτοιμοι για κάτι καινούργιο, προσωπικά και κοινωνικά; Μπορούμε να κάνουμε πράξη τις αλλαγές που σκεφτόμαστε; Μήπως ήρθε η στιγμή να προχωρήσουμε; Ο Υδροχόος σχετίζεται με το αρχέτυπο του οραματιστή Προμηθέα στον οποίο ο Νίτσε είδε το θείο επαναστάτη που είχε το θράσος και το θάρρος να προκαλέσει τη φυσική τάξη. Τι είπε με δύο λόγια ο Προμηθέας: «Η ανθρώπινη φύση που περιέχει μόνο ένστικτα δεν είναι καλή. Κάτι πρέπει να αλλάξει. Μπορούμε να γίνουμε διαφορετικοί, μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι».

Ο Ουρανός, ο μοντέρνος κυβερνήτης του Υδροχόου, ταυτίζεται με την επανάσταση. Οι αστρολόγοι θεωρούν ότι η ιστορική περίοδος της ανακάλυψης ενός πλανήτη σχετίζεται με το αρχέτυπο που εκφράζει. Υπό αυτή την οπτική ο Ουρανός και η αστρολογική του σημασία ταυτίζονται: η ανακάλυψη του πλανήτη Ουρανού το 1781 από τον αστρονόμο και μουσικό Γουίλιαμ Χέρσελ εμφανίστηκε στο αποκορύφωμα του Διαφωτισμού. Σε μια εξαιρετική εποχή που δημιούργησε τη Γαλλική και την Αμερικάνικη Επανάσταση, τη Βιομηχανική Επανάσταση και την εποχή του Ρομαντισμού.

Ο Ουρανός, που βρίσκεται εδώ και χρόνια στον Κριό (2011 - 2018), έχει σαν αποτέλεσμα ανατροπές, αναπότρεπτες αλλαγές, ξαφνικές ρήξεις, συγκρούσεις και αναταραχή παντού – στα άτομα, στις κοινωνίες, στα κράτη. Κανένας πια δεν μπορεί, περιμένοντας ή αναβάλλοντας και ζώντας στο παρελθόν, να λέει στον εαυτό του ιστορίες για το μέλλον. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρνούνται να ζήσουν ακόμα ένα λεπτό όπως ζούσαν, ή μάλλον όπως ΔΕΝ ζούσαν. Έτσι οι άνθρωποι χωρίζουν μέσα σε μια στιγμή ή ερωτεύονται ξαφνικά με ένταση. Αλλάζουν επαγγελματική κατεύθυνση, αναλαμβάνουν την εργασιακή τους ζωή, απολύονται ή αποφασίζουν να αλλάξουν χώρα με αποτέλεσμα μια ολοκληρωτική ανατροπή στη ζωή τους. Λέξη-κλειδί: αλλαγή (επιθυμητή ή ανεπιθύμητη) με στόχο να πάρει πάλι μπρος η ζωή.

Κοινωνικοπολιτικά ο κόσμος βρίσκεται σε αναταραχή που δεν θα ησυχάσει. Καθεστώτα πέφτουν, πολίτες βγαίνουν στους δρόμους, κυβερνήσεις σκληραίνουν. Εδώ να σημειώσω ότι δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να θεωρούμε ότι ο Ουρανός εκπροσωπεί πολιτικά την αριστερά ή αυστηρά τάσεις και κινήσεις που αυτοαποκαλούνται «προοδευτικές». Το Ουράνιο πνεύμα μπορεί κάλλιστα να ακολουθεί ακροδεξιές ιδέες. Οι δικτάτορες ανεβαίνουν συνήθως στην εξουσία μετά από μια «επανάσταση». (Ο Χίτλερ είχε τον Ουρανό σε σύνοδο με τον ωροσκόπο του). Πάντα οι επαναστάσεις όμως έχουν στη ρίζα τους μια ιδεολογία, ένα κοινωνικό όραμα κοινωνικής τελειότητας που λέει: «Θα απαλλαγούμε από οποιοδήποτε κατώτερο, σκοτεινό ή βαρβαρικό στοιχείο που υπάρχει στην ανθρώπινη φύση και θα δημιουργήσουμε την τέλεια κοινωνία στην οποία οι άνθρωποι θα είναι θεοί χωρίς ελάττωμα». Χρειάζεται να είμαστε τρομερά επιφυλακτικοί στους «επαναστάτες» και τις διακηρύξεις τους.

Στην παραδοσιακή αστρολογία ο Ήλιος είναι σε αδυναμία στο ζώδιο του Υδροχόου και αυτό σημαίνει ότι τα χαρακτηριστικά της αυτοέκφρασης και της αυτοπεποίθησης εμποδίζονται από τη διαρκή προσπάθεια του Υδροχόου να εναρμονιστεί με τις ιδέες και τις απόψεις της ομάδας. Ο Υδροχόος συχνά βασανίζεται από το φόβο μήπως είναι «εγωιστής» για αυτό και είναι το πιο επιρρεπές ζώδιο στα «πρέπει» και τα «είμαι υποχρεωμένος». Όμως ο καθένας μας διαθέτει μοναδικά ταλέντα και δημιουργικότητα. Στην αρχαία Ελλάδα ο κάθε ένας είχε το «δαίμονά» του, δηλαδή τη θεϊκή του φύση. Η λέξη «δαίμων» ενείχε ευσέβεια. Παράγεται από το ρήμα «δαίω»/«δαίομαι», που σημαίνει «μοιράζω» – μοιράζω στον καθένα την τύχη του. Η έννοια του δαίμονος ισοδυναμούσε με τη Μοίρα, την Ειμαρμένη. Επίσης, στη λέξη «δαίμονα» απέδιδαν την έννοια του φύλακα αγγέλου: «κατά φύλακα δαίμονα». Από εδώ προέρχεται και η λέξη ευδαιμονία. Όταν είμαστε σε επαφή με το «δαίμονά» μας, λοιπόν, είμαστε σε επαφή με τη δημιουργικότητά μας και τα ταλέντα μας.

Η Νέα Σελήνη κάνει όψη τετραγώνου με τον Άρη στον Σκορπιό: δεν χρειάζεται να υπερπροστατευόμαστε γιατί έτσι κλειδωνόμαστε στον εαυτό μας πετώντας το κλειδί έξω από το παράθυρο. Όταν αντιδρούμε με απαίτηση και τελεσίγραφα, όταν επιμένουμε στις διαφορές, όταν ξεσπάμε την ανάγκη μας για αγάπη στο ψυγείο, τότε επιστρέφουμε στον παλιμπαιδισμό. Η συνεννόηση χρειάζεται δύο ενήλικες που ακούνε και ακούγονται.

Ο Ουρανός, κατά τη διάρκεια της νέας Σελήνης, κάνει τετράγωνο με την Αφροδίτη στον Αιγόκερω δημιουργώντας σπίθες ξαφνικού ενθουσιασμού που βάζουν φωτιά στον έρωτα. Οι σχέσεις θέλουν ανανέωση αλλιώς πέφτουν στα βράχια, βαλτώνουν ή φέρνουν μια αφόρητη συνήθεια που μεταμορφώνεται σε δυσφορία. Ναι στην ειλικρίνεια των αισθημάτων ακόμα κι αν διαταράσσουν την ισορροπία στις σχέσεις – αν υπάρχει αγάπη η δυσαρμονία είναι προσωρινή, αν δεν υπάρχει πια γιατί να μένεις με κάποιον που δεν σε συνδέει με το παρόν αλλά μόνο το παρελθόν; Η ελευθερία και ο χώρος που δίνεις στον Άλλο κάνουν τη σχέση να ανθίζει. Ο ενθουσιασμός δεν έρχεται μέσα από την υπερβολή, τις καταχρήσεις και τις εξωσυζυγικές σχέσεις αλλά όταν συγχρονίζεσαι με κάποιον άλλο, όταν συμπίπτουν οι ρυθμοί σας, όταν βρίσκεσαι μέσα σε ό,τι κάνεις.

Να θυμάσαι: Ενώ η λογική εμποδίζει το νέο, οι καινούργιες ιδέες δημιουργούν καινούργια λογική. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη ζωή είναι το αυτονόητο.


*Eπηρεάζει τα σταθερά ζώδια (Ταύρους/Λέοντες/Σκορπιούς/Υδροχόους) και κυρίως τους γεννημένους στο τέλος του δευτέρου δεκαημέρου και τις αρχές του τρίτου, όπως και ωροσκόπους και πλανήτες σε αυτά τα ζώδια μεταξύ 17°-22°

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ