Οι Ιστοριες σας

Όμορφοι και Καρα-ντυμένοι: Έξοδος Μπέτυ 19

Καθημερινές ιστορίες εγκλεισμού

nantia-drakoula.jpg
Νάντια Δρακούλα
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
8_1.jpg

Όμορφοι και καρα-ντυμένοι: Καθημερινές ιστορίες εγκλεισμού από τη Νάντια Δρακούλα στο athensvoice.gr

Μια Τετάρτη, που κανείς πια δεν θυμόταν ότι ήταν Τετάρτη, μύριζε έντονα μουσακάς από τον πέμπτο όροφο πολυκατοικίας της Αρχελάου. Ήταν αλήθεια μια ηλιόλουστη μέρα, οπότε πολλοί έγκλειστοι είχαν βγει στα μπαλκόνια τους, για να αναπνεύσουν καθαρό αέρα, να τινάξουν σεντόνια και να φροντίσουν τα φυτά τους. Ο μουσακάς της Μπέτυς προσέφερε μια αίσθηση κανονικότητας και ευφορίας -θα τολμούσε κάποιος να πει- σε ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο.

Η Μπέτυ, ετών 75, ζούσε παρέα με τον παπαγάλο της, τον Τρύφωνα. Ο Τρύφωνας ήταν κατάλευκος με εντυπωσιακό κίτρινο λοφίο και άνηκε στο γένος Cacatua. Της τον είχε φέρει πεσκέσι ο ναυτικός άντρας της μετά από ένα ταξίδι του στην Αυστραλία. Ο Τρύφωνας τιμούσε την παπαγαλίσια ιδιότητά του και επαναλάμβανε με σχετική ευκολία φράσεις που θεωρούσε σημαντικές. Σίγουρα θα τον χαρακτήριζες θορυβώδη. Και την εποχή αυτή που αυτοκίνητα και τουρίστες δεν κυκλοφορούσαν στους δρόμους του Παγκρατίου, εκτός από μονάδες που περπάταγαν μόνοι τους ή με τα σκυλιά τους, ο παπαγάλος Τρύφωνας έκανε αισθητή την παρουσία του σε ολόκληρο το τετράγωνο δοκιμάζοντας τα νεύρα γειτόνων που ήταν ήδη τεντωμένα από τον εγκλεισμό και απειλούσαν να τον ξεπουπουλιάσουν.

Στις μέρες της Καραντίνας του Covid 19, η Μπέτυ δεν φοβόταν. Τη μέρα που ανακοινώθηκαν τα μέτρα  απαγόρευσης κυκλοφορίας, αποφάσισε να πολεμήσει τον Κορωνοϊό με αρετή, τόλμη και Τσελεμεντέ. Κάθε πρωί που ξύπναγε στις 8, έπινε το τσάι του βουνού της με λεμόνι και μέλι και έβγαινε χαρωπή στη βεράντα της για να καλημερίσει τον Τρύφωνα. Του σερβίριζε πρωινό ανάλογα με τα κέφια του, μήλο, καρότο, πορτοκάλι, κάσιους και φουντούκια. Ο Τρύφωνας ανταποκρινόταν με ενθουσιασμό στην προσφορά επαναλαμβάνοντας τραγουδιστά: «Μπέτυ κα-λη-μέρα τι- φτιά-νεις;» και η Μπέτυ  του σκαγε και ένα φιλί στο κεφαλάκι του ανακοινώνοντας τη συνταγή της ημέρας. Στη συνέχεια, φόραγε το  μωβ- φούξια ριγέ κορμάκι και τις γκέτες και έβαζε να παίξει μια βιντεοκασέτα από τη συλλογή της με μαθήματα Aerobic με τίτλο Jane Fonda- Workout. Έκανε τη γυμναστική της σχολιάζοντας παράλληλα τη Jane Fonda όταν μια άσκηση την παίδευε. Εννοείται ότι ήταν εξοπλισμένη με λάστιχα και βαράκια. Στη συνέχεια ντους και μετά ξεφύλλισμα του Τσελεμεντέ. Τσέκαρε τα υλικά που της έλειπαν, τι θα της στοίχιζαν και οργάνωνε την εξόρμησή της στο μοναδικό σημείο κοινωνικής συνάντησης, το σουπερμάρκετ.

Η Μπέτυ ονόμασε την καθημερινή της αποστολή ΕΞΟΔΟΣ ΜΠΕΤΥ 19. Ενημέρωσε τους γείτονες της ότι θα μαγείρευε και θα μοίραζε φαγητό σε όποιον ήθελε και είχε ανάγκη. Την ενημέρωση αυτή την έκανε δια ζώσης στο δρόμο, με χαρτάκια κάτω από τις πόρτες των γειτόνων αλλά και φωνάζοντας από το μπαλκόνι. Κάποιοι της είπαν ότι δέχονταν με ευχαρίστηση, κάποιοι την κατηγόρησαν ότι θα διασπείρει τον ιό και κάποιοι ότι θα ήταν καλή ιδέα να τη μιμηθούν. Η Μπέτυ άρχισε να μοιράζει φαγητό σε μια γιαγιά που συνήθως ήταν καθηλωμένη στο κρεβάτι της, σε μια κοπέλα με δύσκολη εγκυμοσύνη που ο άντρας δούλευε όλη μέρα σε σουπερμάρκετ, σε δύο φοιτητές που βαριόντουσαν να μαγειρέψουν και στον διπλανό εργένη που έτρωγε ντελίβερι. Χώριζε της μερίδες της σε αλουμινένια δοχεία, έβαζε τα γάντια και τη μάσκα της και έκανε το δρομολόγιο της. Οι παραλήπτες του φαγητού περίμεναν πως και πως την άφιξη της Μπέτυς, γιατί έτσι μπορούσαν να ανταλλάξουν και μια κουβέντα, ας πούμε να πουν τα νέα τους, που νέα δεν είχαν πια, με εξαίρεση το μωρό που μεγάλωνε στην κοιλιά της κοπέλας.

Όμως ένα πρακτικό πρόβλημα προέκυψε στις μετακινήσεις της Μπέτυς. Κάποια στιγμή  οι κωδικοί εξόδου πλήθαιναν υπερβολικά και φοβόταν ότι θα την έπιαναν. Η αστυνομία έκανε συχνά περιπολία στους δρόμους του Παγκρατίου ελέγχοντας σχολαστικά. Όταν αποφάσιζε να βγει φώναζε δυνατά στο μπαλκόνι της «κωδικός 2 Μπέτυ Σούπερμαρκετ» και το έγραφε σε μήνυμα. Επαναλάμβανε και ο παπαγάλος Τρύφωνας «κωδικός 2 Μπέ-τυ Σου-περμαρκετ» και κάποιοι μυημένοι πια στη διαδικασία προετοιμάζονταν για τη γαστριμαργική απόλαυση που θα ακολουθούσε. Σε άλλη έξοδο διανομής άλλαζε τον κωδικό και φώναζε «4 Μπέτυ άνθρωπος σε ανάγκη», ο Τρύφωνας ακολούθως «4 άνθρω-πος σε ανά-γκη». Προσπαθούσε να κρατάει σημειώσεις ποιους κωδικούς χρησιμοποίησε για πού, αλλά στο τέλος κατέληγε να γεμίζει χαρτάκια που της μπέρδευαν το κεφάλι.

Η επίμονη αυτή μαγείρισσα φρόντιζε τα πιάτα της να έχουν ποικιλία, μεσογειακή πάντα. Προτιμούσε τα λαδερά και τις σούπες που έβγαζαν μεγαλύτερες ποσότητες και όταν είχε κέφια άνοιγε φύλλο για χορτόπιτα ή έφτιαχνε κάτι μπελαλίδικο, όπως παστίτσιο ή παπουτσάκια. Φανταστείτε τι χαρά έκαναν εκείνοι που την έβγαζαν με ομελέτες και μακαρόνια. Και όχι μόνο αυτοί άλλωστε. Το λευκό πουλί με το ατίθασο κίτρινο πανκ λοφίο πολύ διασκέδαζε με τα σούρτα φέρτα της Μπέτυς. Όταν όμως καθυστερούσε η κυρία του να κεράσει μεζέ, από την παραγωγή, ανασήκωνε το λοφίο του και έκραζε βραχνά: «Άντε ντε, άντε ντε». Πέταγε από γλάστρα σε γλάστρα επαναλαμβάνοντας όλους τους κωδικούς του 13033 από το 1 μέχρι το 6, παίρνοντας τα αυτιά όχι μόνο της Μπέτυς, αλλά και των γειτόνων που μια χαρά μαγείρευαν και μόνοι τους.

Εκείνη την Τετάρτη όμως, που ο ήλιος βγήκε και η Μπέτυ έφτιαξε μουσακά, ο εργένης γείτονας από το διπλανό μπαλκόνι χάρηκε με τη μυρωδιά και φώναξε «ΕΞΟΔΟΣ ΜΠΕΤΥ ΚΩΔΙΚΟΣ 4, θα φάμε μουσακά;» Τότε με ένα φρρρρ φρρρ εκκωφαντικό ο Τρύφωνας πέταξε στο διπλανό μπαλκόνι για να προσγειωθεί μπροστά στον έκπληκτο γείτονα κράζοντας ΚΩ-ΔΙ-ΚΟΣ 4 ΜΟΥ-ΣΑ-ΚΑ! Η Μπέτυ που ανησύχησε του φώναξε να επιστρέψει. Το πουλί υπάκουσε αλλά επιστρέφοντας στην κουζίνα, άρπαξε και ένα δοχείο μουσακά με το ράμφος του και το πήγε πίσω στον γείτονα, φωνάζοντας ΕΞΟΔΟΣ ΜΠΕΤΥ ΚΩΔΙΚΟΣ -4 –ΜΟΥΣΑΚΑ-ΑΝΤΕ ΝΤΕ-ΑΝΤΕ ΝΤΕ. Ο γείτονας καταχάρηκε και ευχαρίστησε τον Τρύφωνα με ένα αποξηραμένο σύκο.

Αυτό το τυχαίο γεγονός ήταν η αρχή για πολλά ιπτάμενα ντελίβερι που ακολούθησαν. Ο Τρύφωνας μετά χαράς ανέλαβε να πετάει από μπαλκόνι σε μπαλκόνι, εκεί που δεν έφτανε η Μπέτυ και να αφήνει ζεστό φαγητό κράζοντας πάντα τον ΚΩΔΙΚΟ ΕΞΟΔΟΣ ΜΠΕΤΥ 4 με το όνομα του φαγητού στα παπαγαλίστικα. Αν όμως κάποιος δεν είχε να του προσφέρει κάτι σε ανταλλαγή, ο παπαγάλος έκραζε ΑΝΤΕ ΝΤΕ και του άρπαζε το πακετάκι πίσω για τη βάση του. Σύντομα, οι παραλήπτες των ιπτάμενων πακέτων έδιναν και ένα ευχαριστήριο φακελάκι με ευχές για «ευτυχή απεγκλεισμό» και καμία φορά κανά πεντάευρο μέσα. Ο παπαγάλος τα επέστρεφε στη Μπέτυ και εκείνη στρίμωχνε στις συνταγές του Τσελεμεντέ τις ευχές ευζωίας, δίχως να ανησυχεί πια για κωδικούς και αστυνομίες. Το μόνο που την ανησυχούσε ήταν μην τυχόν κάποια μέρα ο Τρύφωνας υπέκυπτε σε κάποιο δόλιο υπερνόστιμο αντάλλαγμα και άλλαζε για πάντα μπαλκόνι. Αλλά η Μπέτυ, αν μη τι άλλο, θα προσαρμοζόταν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ