Κοσμος

Το «κορίτσι της ναπάλμ» τελείωσε τις θεραπείες 50 χρόνια μετά τον πόλεμο στο Βιετνάμ

Η Kim Phuc Phan Thi θυμάται τη στιγμή του βομβαρδισμού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H Kim Phuc Phan Thi, το «κορίτσι της ναπάλμ»
H Kim Phuc Phan Thi, το «κορίτσι της ναπάλμ» © EPA

Kim Phuc Phan Thi: Το «κορίτσι της ναπάλμ» και το τέλος των θεραπειών 50 χρόνια μετά - Η εικόνα - γροθιά στο στομάχι από τον πόλεμο στο Βιετνάμ.

H Kim Phuc Phan Thi είναι γνωστή σαν το «κορίτσι της ναπάλμ». Η εικόνα της 9χρονης τότε Kim να τρέχει γυμνή, ουρλιάζοντας από τους πόνους στον δρόμο, έγινε η εικόνα - σύμβολο του πολέμου του Βιετνάμ. Πενήντα χρόνια μετά τον αμερικανικό βομβαρδισμό έκανε την τελευταία δερματολογική θεραπεία

Τα τραύματα που έφερε στο κορμάκι του το 9χρονο τότε κοριτσάκι είχαν κάνει τους γιατρούς να πιστεύουν ότι δεν θα μπορούσε να επιβιώσει. Η κατάστασή της σταθεροποιήθηκε μετά από έναν χρόνο και σήμερα, 49 χρόνια μετά, κάνει τις τελευταίες θεραπείες της.

Η 59χρονη Kim Phuc Phan Thi έζησε στο Βιετνάμ μέχρι το 1992 πριν μετακομίσει στον Καναδά με τον σύζυγό της, όπου ζει ακόμα. Συνέχισε να υποφέρει από πόνους και ξεκίνησε εξειδικευμένες θεραπείες με τον ιατρό Jill Zwaibel στο Μαϊάμι πριν από αρκετά χρόνια. Μάλιστα ο γιατρός ανέλαβε δωρεάν τη θεραπεία της.

Το 1972, ο φωτορεπόρτερ του Αssociated Press, Nικ Ουτ, απαθανάτισε τη στιγμή που η εννιάχρονη τότε Kim Phuc Phan Thi εθεάθη να τρέχει σε έναν δρόμο, με το σώμα της καμένο και γυμνό αφού τα ρούχα της πήραν φωτιά μετά από το χτύπημα της ναπάλμ. Η φωτογραφία ήταν και είναι μία γροθιά στο στομάχι. 

Στη συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο, η Kim Phuc Phan Thi θυμήθηκε ότι έπαιζε με άλλα παιδιά όταν Βιετναμέζοι στρατιώτες της είπαν να τρέξει. «Και κοιτάω ψηλά, είδα το αεροπλάνο και τέσσερις βόμβες να προσγειώνονται», είπε και πρόσθεσε ότι άρχισε να τρέχει ουρλιάζοντας ότι καιγόταν. «Ακόμα θυμάμαι τι σκέφτηκα εκείνη τη στιγμή: Θεέ μου, κάηκα, τότε θα γίνω άσχημος, τότε οι άνθρωποι θα με δουν διαφορετικά».

Napalm girl 50 years later: 'just yesterday'

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ