Κοσμος

Πέθανε ο βραβευμένος μεταφραστής Πίτερ Μάκριτζ

Ποιος ήταν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πίτερ Μάκριτζ
Πέθανε ο βραβευμένος μεταφραστής Πίτερ Μάκριτζ

Πέθανε ο βραβευμένος μεταφραστής και πολιτογραφημένος Έλληνας, Πίτερ Μάκριτζ.

Έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, βραβευμένος μεταφραστής και διακεκριμένος νοελληνιστής, Πίτερ Μάκριτζ.

Ποιος ήταν ο Πίτερ Μάκριτζ

Ο Μάκριτζ γεννήθηκε στην Αγγλία το 1946. Φοίτησε στο St. Johns College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όπου σπούδασε νεοελληνική και γαλλική φιλολογία.

Με υποτροφία από το Queens College του ίδιου πανεπιστημίου έζησε τα χρόνια 1969-1972 στην Αθήνα, όπου έκανε έρευνα για τη διδακτορική διατριβή του, που είχε ως θέμα το ελληνικό μυθιστόρημα του μεσοπολέμου.

Από το 1973 ως το 1980 ήταν Lecturer Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Kings College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ενώ από το 1981 ως τη συνταξιοδότησή του, το 2004, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου ήταν επίσης εταίρος (fellow) του St. Cross College.

Όλα αυτά τα χρόνια ασχολήθηκε με τη διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας, και δημοσίευσε άρθρα για το Σολωμό, τον Καρυωτάκη, το προπολεμικό και μεταπολεμικό ελληνικό μυθιστόρημα και την ποντιακή διάλεκτο.

Επίσης επιμελήθηκε την έκδοση των μυθιστορημάτων «Eroica» και «Στου Χατζηφράγκου» του Κοσμά Πολίτη στη σειρά «Νεά Ελληνική Βιβλιοθήκη» των εκδόσεων Ερμής, αρχικά, και του Βιβλιοπωλείου της Εστίας στη συνέχεια.

Είχε ταξιδέψει σε πολλά μέρη της Ελλάδας, την οποία θεωρούσε δεύτερη πατρίδα του.

Πίτερ Μάκριτζ: Για 50 χρόνια θεωρώ την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα μου

O Βρετανός καθηγητής πολιτογραφήθηκε Έλληνας σε μία μικρή τελετή στο Λονδίνο στις 23 Μαρτίου 2022.

«Σήμερα θα γίνετε Έλληνας πολίτης και θα ανήκετε πλέον σε ένα πολύ κλειστό κλαμπ», είχε πει ο Έλληνας πρέσβης στον καθηγητή κατά τη διάρκεια της τελετής και πρόσθεσε:

«Η ελληνική πολιτεία είναι εξαιρετικά φειδωλή στο να ονοματίζει ξένους πολίτες ως Έλληνες υπηκόους. Έχετε ασχοληθεί και έχετε γράψει για όλα τα ιερά τέρατα της ελληνικής φιλοσοφίας, λογοτεχνίας, σκέψης, πολιτισμού από το Σολωμό, τον Καβάφη, τον Σεφέρη που είναι και το σπίτι που είχε μείνει εδώ (η πρεσβευτική κατοικία). Είστε ένας ξεχωριστός, ένας ιδιαίτερος μελετητής των ελληνικών γραμμάτων και νομίζω σήμερα δεν σας κάνουμε εμείς την τιμή να γίνετε Έλληνας. Μας κάνετε εσείς την τιμή να γίνετε Έλληνας και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω γι’ αυτό».

Ο κ. Μάκριτζ μίλησε με συγκίνηση για την πολιτογράφηση του: «Όποτε έλεγα τη λέξη πατρίδα, σχεδόν δεν μπορούσα να συνεχίσω από τη συγκίνησή μου. Η πατρίδα είναι ωραία λέξη και σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Είμαι βαθειά συγκινημένος για τρεις κυρίως λόγους. Πρώτον γιατί η κυρία Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μου έκανε την εξαιρετική τιμή να εγκρίνει την αίτηση τεσσάρων συναδέλφων μου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης να μου απονεμηθεί τιμητικά η Ελληνική ιθαγένεια. Για 50 χρόνια θεωρώ την Ελλάδα ως δεύτερη πατρίδα. Μέχρι σήμερα η έκφραση αυτή δεν ήταν παρά μεταφορική, τώρα όμως έγινε κυριολεξία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια τους ιστορικούς του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιωάννη Κολλιόπουλο, Βασίλη Γούναρη, Δημήτρη Λιβάνιο και Ιωάννη Στεφανίδη που είχαν την πρωτοβουλία να εισηγηθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών να γίνω επίτιμος πολίτης της Ελλάδας»

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ